3 moduri prin care sa-ti antrenezi creierul

Multi se tem sa nu dezvolte boala Alzheimer, mai ales daca au avut in familie pe cineva bolnav de dementa. Nimeni nu e pregatit pentru un astfel de diagnostic, indiferent ca e vorba despre un om obisnuit sau de un medic si asta din cauza impactul emotional puternic.

Statisticile pentru boala Alzheimer in SUA sunt ingrijoratoare – se preconizeaza ca incidenta va creste de la 5.7 milioane de oameni in 2018 la 14 milioane in 2020. In Romania nu avem date la fel de precise ca in occident, dar tendintele ne ajung din urma.

O data cu cresterea sperantei de viata si cu dezvoltarea medicinei moderne, tot mai multe persoane ating varste inaintate. Latura negativa a acestui aspect este cresterea incidentei bolilor neurodegenerative, o afectiune care se manifesta in general la varste inaintate. Romania nu este ferita de acest fenomen, iar numarul de astfel de afectiuni creste de la an la an. – Dan Mitrea, medic specialist neurologie

Ce se afla in spatele acestor demente? Cauzele sunt multiple si pot fi influentate de ceea ce mancam, de activitatile pe care le facem zilnic, de felul in care dormim si de modul in care gestionam stresul.

Vestea buna este ca exista lucruri pe care le putem face in acest moment pentru a ne pastra creierul intr-o forma buna la batranete, acest lucru fiind valabil si pentru cei care sunt predispusi genetic.

Cititi in continuare pentru a afla cum sa va pastrati creierul sanatos!

Totul incepe cu distractia. Pentru ca suntem mai receptivi la starea de bine si mai predispusi sa facem ceea ce ne provoaca placere.

Jucati jocuri. Ele nu sunt doar pentru copii.

Exista mai multe programe de antrenament pentru creier dezvoltate de oameni de stiinta pentru a provoca intr-un mod distractiv creierul, cum ar fi Lumosity®, BrainHQ®, Happy Neuron® si My Brain Trainer®. Aceste jocuri pot genera rezultate foarte bune.

De exemplu, un studiu recent (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3934012/) sustine ca adultii sanatosi de varsta a doua care au fost implicati intr-un program de 10 ani pentru procesarea rapida a informatiilor vizuale au avut un risc mai scazut pentru demente cu 29% decat omologii lor care nu au avut creierul antrenat.

Rezultatul impresionant a aparut fara prea mult efort din partea participantilor. Acestia si-au antrenat creierul in 10 sesiuni timp de sase saptamani si apoi au avut 4 sesiuni la cate 11 luni si din nou 4 sesiuni la 35 de luni.

In timp ce programele de antrenament pentru creier sunt create special pentru a imbunatati performanta mentala, nici joculetele de tip puzzle sau gandire strategica nu sunt de ignorat. Dintre acestea, cele mai eficiente sunt:

  • Optiunile solo – cuvinte incrucisate, Sudoku®, sau echivalentul sau matematic, KenKen®.
  • Jocurile de masa sau de carti cum ar fi sahul, damele, table, bridge stimuleaza creierul si adauga beneficiul interactiunii sociale. Singuratatea si izolarea contribuie la dementa; conectarea cu ceilalti prin activitati distractive este o metoda sanatoasa de combatere a acestei afectiuni.

“Educatia medicala actuala se concentreaza inca pe tratarea simptomelor si mai putin pe preventie. Din acest motiv, in momentul in care apar manifestari clinice ale bolii, suntem deja intr-un stadiu in care creierul si-a depasit capacitatea de a se autoregenera eficient. Este mult mai bine si  usor sa prevenim o problema.”, Dan Mitrea, medic specialist neurologie

Dansati toata noaptea (dimineata sau dupa-amaiaza)!

Activitatea fizica regulata iti va mentine activitatea cerebrala activa prin creseterea circulatiei sangvine si a oxigenului in creier.

Care este cea mai buna forma de exercitiu? Aceea pe care o practici. Iti place sa dansezi? Danseaza. Orice tip de dans, de la zumba la freestyle, tango, balet, combina beneficiile activitatii fizice cu interactiunea sociala.

“Creierului nostru ii place foarte mult miscarea. In momentul in care facem efort fizic se elibereaza diversi neurotransmitatori ce favorizeaza sanatatea neuronala si a sinapselor inter-neuronale.”, Dan Mitrea, neurolog.

Intr-un studiu (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28840742) realizat cu persoane de varsta a treia care au luat lectii de dans timp de o ora de doua ori pe saptamana pentru 10 luni, s-a dovedit ca acestia si-au imbunatatit creierul in zonele care tin de functionalitate, stare si comportament.

Dansul iti va face inima sa bata mai repede, sangele sa curga mai repede si conexiunile neuronale mai stranse. In plus, iti va pune si un zambet pe buze. Iar daca esti fara partener, majoritatea scolilor de dans sunt pregatite si la acest capitol.

Pur si simplu respirati.

Pe cat de critic este sa iti misti corpul, pe atat de important este sa stai in liniste si doar sa respiri. In societatea noastra orientata doar catre rezultate si vesnic implicata in mai multe actiuni in paralel, acest lucru poate parea o pierdere de timp.

Cu toate acestea, niste cercetatori au aflat ca practicarea mindfulness timp de 27 de minute pe zi, in medie, a crescut densitatea materiei gri din hipocamp dupa numai opt saptamani (studiu aici https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3004979/).

Hipocampul – acea parte a creierului responsabila cu invatarea si memoria – este o zona care se atrofiaza in demente.

Este uimitor cum practicarea meditatiei, fara vreo pregatire speciala in prealabil, poate avea niste rezultate atat de profunde. Nu numai ca poate schimba structura creierului dar iti poate schimba si viata, prin:

  • concentrare mai buna;
  • somn mai calitativ;
  • stare de spirit mai buna;
  • senzatie de calm si relaxare;
  • mai buna constientizare a sinelui.

Sa asculti o meditatie ghidata printr-o aplicatie gratis instalata pe telefon sau sa practici respiratia controlata prin diafragma sau respiratia de tip 4-7-8 iti poate linisti mintea si reduce stresul si asta fara sa iti ocupe prea mult timp.

O viata fara uitare versus o viata fara concentrare

Unul dintre marile beneficii ale relaxarii si respiratiei profunde este ca putem gandi mai clar. Multi dintre pacientii Neuroaxis sunt incurajati sa trateze afectiunile neurologice si psihiatrice inclusiv prin meditatie si psihoterapie pentru ca astfel le scade nivelul de anxietate cu privire la uitare.

“Este foarte important de stiut ca omul este o fiinta complexa si ca, indiferent care parte a acestuia sufera, nu trebuie neglijat faptul ca persoana are nevoie de sustinere holistica. Aici vorbim despre sustinere emotionala, familiala, din partea grupului de suport social, mai ales ca studiile arata ca orice afectiune este ameliorata prin suport psihoterapeutic.”, Catalina Hogea, psihiatru.

Odata ce incepem sa fim atenti la asta, pierderea obiectelor nu mai este doar o chestiune de memorie dar si o problema de concentrare. Asa ca, in loc sa astepti sa iasa la suprafata o afectiune neurologica mai grava, fii proactiv. Provoaca-ti corpul si creierul in diferite feluri. Incearca activitati noi, mediteaza zilnic, respira adanc.

Apoi iesi in lume si distreaza-te. Asa a zis medicul!
event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up