Avantajele ecografiei musculoscheletale

Material redactat de dr. Vasilia Iorgoveanu – medic specialist reumatologie

Ecografia musculoscheletala este o metoda de diagnostic si monitorizare precisa, neinvaziva, neiradianta, fara efecte secundare, nedureroasa, care se poate repeta ori de cate ori este nevoie.

Aceasta se efectueaza aplicand un gel derivat din apa ( nonalergenic), in zona ce urmeaza a fi investigata. Gelul are rolul de mediu de transmitere a undelor sonore transmise de sonda ecografica. Undele sonore reflectate de tesuturile examinate vor fi ulterior transformate in imagine ecografica vizibila in timp real pe monitor.

Zonele investigate sunt articulatiile periferice (umeri, cot, maini, genunchi, sold, glezne, picioare) si structurile inconjurătoare cum sunt muschii, ligamentele, tendoanele.[1] [2]

Principalele avantaje ale ecografiei musculoscheletale

  • Are abilitatea de a evalua cu mare precizie atat structuri osoase, cat si tesuturi moi, incluzand tendoane, muschi si ligamente
  • Este o procedura foarte confortabila pentru pacient. Comparativ cu examinarea radiografica sau rezonanta magnetica, nu exista expunere la radiatii (in cazul radiografiei) sau senzatia de claustrofobie provocata de aparatul de rezonanta magnetica. Mai mult, se poate efectua in cadrul consultatiei si dureaza cateva minute.
  • Faptul ca rezultatele ii sunt prezentate medicului reumatolog in timp real ii permite acestuia sa examineze in dinamica regiunile afectate, reusind astfel sa realizeze o imagine cat mai clara si sa demonstreze mecanismul producerii durerii in anumite situatii ( ex: “umarul inghetat” sau periartrita scapulo-humerala[3])
  • Este un mod foarte eficient de a ghida cu precizie administrarea terapeutica a unor substante in articulatie, in jurul tendoanelor sau pentru evacuarea unor chisturi sinoviale ( ex: Chist Baker)
  • Comparativ cu computer tomografia (CT) si rezonanta magnetica (IRM), este o metoda mai ieftina.
  • Poate fi folosita la pacientii care au contraindicatii la rezonanta magnetica (pacemaker cardiac, implanturi sau fragmente metalice in corp ce nu pot fi expuse unui camp magnetic) in cazul structurilor articulare si periarticulare accesibile scanarii ecografice.

Cele mai intalnite utilizari ale ecografiei musculoscheletale la adult

  • In cazul afectiunilor degenerative: detectarea semnelor artrozice[4] la nivelul mainilor, genunchilor, umerilor, coatelor, gleznelor
  • In cazul leziunilor traumatice: rupturi tendinoase, leziuni ligamentare, rupturi sau leziuni musculare, detectarea de corpi straini.
  • In cazul afectiunilor inflamatorii: detectarea lichidului articular la nivelul oricarei articulatii periferice, a inflamatiei membranei sinoviale ( cum se intampla in cazul poliartritei reumatoide), a chisturilor sinoviale ( frecventa la nivelul mainilor sau genunchilor), a inflamatiei tendoanelor ( ex. tenosinovita de Quervain)
  • In cazul unor afectiuni nervoase periferice: se pot detecta semne ecografice in sd tunel carpian, sau formatiuni tumorale care afecteaza teaca nervoasa ( Schwanom, neurinom Morton).

Ecografie musculoscheletala e o procedura non-invaziva, fara reactii adverse,  usor si rapid de efectuat.

De multe ori aduce informaţii similare rezonantei magnetice (RMN), iar disponibilitatea si pretul redus o fac o metoda de investigatie de prima intenţie in majoritatea afectiunilor reumatologice.

Mai mult, poate fi utilizata cu succes in administrarea unor substante fie antiinflamatoare, fie cu rol lubrefiant ( acid hialuronic) la nivel articular sau periarticular.

In cadrul clinicii Neuroaxis beneficiexi de medici specialisti reumatologi cu competente in ecografie musculoscheletala. Fa-ti acum o programare la 021 9965 sau pe www.neuroaxis.ro.

 

 

Bibliografie

[1] Iagnocco A, Ceccarelli F, Perricone C, Gattamelata A, Finucci A, Ricci E, Scirocco C, Rutigliano IM, Iorgoveanu V, Cravotto E, Valesini G.The use of musculoskeletal ultrasound in a rheumatology outpatient clinic. Med Ultrason. 2014 Dec;16(4):332-5.

[2] Finucci  Annacarla, Iorgoveanu Vasilia, Maria Rutigliano, Iolanda Scirocco Chiara, Iagnocco  Annamaria. (2015). Utilizing ultrasound in the diagnosis and management of osteoarthritis. International Journal of Clinical Rheumatology. 10. 433-440. 10.2217/ijr.15.51.

[3] Vasilia Iorgoveanu, Ruxandra Ionescu et al. AB1069 Shoulder ultrasonography in diabetic patients – is there damage with no clinical sign?Conference Paper Jun 2017 Annual European Congress of Rheumatology, 14–17 June, 2017

[4] Vasilia Iorgoveanu, Annamaria Iagnocco. Chapter: Osteoarthritis in Musculoskeletal Ultrasonography in Rheumatic Diseases Springer. May 2015

 

 

Last Updated on August 11, 2023

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Spondiloza cervicală are șanse mari de vindecare atunci când pacientul colaborează cu medicul

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up