Portretul robot al bolnavului de apnee in somn
George are 55 de ani si lucreaza ca sofer in cadrul unei firme de transporturi. Inalt si solid, a crezut intotdeauna ca este intr-o forma fizica buna dar, in ultimii ani, s-a ingrasat si kilogramele continua sa se depuna. Fumeaza aproape un pachet de tigari pe zi si seara prefera sa se relaxeze cu o bere in fata televizorului, mai ales in weekend.
In ultimul timp, George se simte obosit in timpul zilei, chiar daca se culca devreme. Sotia ii repreoseazaa sforaitul puternic si nu mai are energie pentru aproape nimic. A crezut ca mai multe cafele vor rezolva problema, dar i s-a intamplat de cateva ori sa atipeasca timp de cateva secunde la volan si asta il ingrijoreaza cel mai tare.
Sindromul de apnee in somn
Experienta lui George descrie unul din cazurile tipice de apnee de somn. Sindromul de apnee in somn (SAS) este o tulburare de respiratie in somn, care se manifesta prin episoade regulate de apnee (oprire scurta a respiratiei) in timpul somnului. Aceasta determina scaderea concentratiei de oxigen si duce la treziri bruste, repetate, de care bolnavul poate nici sa nu isi aminteasca in ziua urmatoare. Faptul ca boala se manifesta in timpul somnului face cu atat mai dificila constientizarea ei. Precum George, cei care sufera de apnee pot sa neglijeze simptomele cu care se confrunta in timpul zilei sau sa le puna pe seama altor proleme.
Diagnosticare sindrom de apnee in somn
Diagnosticarea SAS se poate realiza usor, la domiciliul pacientului, prin poligarfie respiratorie, o investigatie non-invaziva si foarte eficienta. In timpul poligrafiei se masoara fluxul respirator, pulsul si saturatia de oxigen. Pentru cazurile mai complexe trebuie apelat la serviciile unui laborator de somnologie, unde se realizeaza polisomnografii.
Exista numeroase semnale de alarma, care pot indica prezenta bolii si la care trebuie sa fim atenti, pentru o diagnosticare precoce a acestei afectiuni. Netratata, apneea in somn creste semnificativ riscul unor accidente diurne, din cauza somnolentei excesive, si contribuie la dezvoltarea problemelor legate de tensiune, a problemelor cardiovasculare si chiar a diabetului.
Pacientul cu sindrom de apnee in somn
Cu toate ca SAS este intalnit si in cazul femeilor, si in cazul copiilor, experienta clinica si studiile arata prevalenta acestei tulburari de somn in cadrul unei anumite grupe de risc.
Astfel, pacientul tipic care sufera de apnee este de sex masculin, de varsta mijlocie si cu o greutate excesiva. Barbatii au un risc de doua ori mai mare decat femeile de a se imbolnavi de apnee. Inaintarea in varsta creste semnificativ acest risc. Persoanele obeze prezinta un risc de patru ori mai mare de imbolnavire, in principal deoarece depunerile de grasime de la nivelul aparatului respirator pot obstructiona respiratia.
Circumferinta gatului este un alt factor important, evaluat de catre medicul specialist. O circumferinta de peste 43 de cm (pentru barbati) respectiv 38 de cm (pentru femei) indica un risc crescut de apnee.
Pacientul care sufera de SAS este, de regula, fumator si consumator ocazional de alcool sau sedative. Fumatul creste de trei ori riscul de imbolnavire, din cauza ca provoaca inflamarea cailor respiratorii superioare si retentia fluidelor la nivelul acestora.
Consumul de alcool sau tranchilizante relaxeaza prea mult muschii gatului si afecteaza controlul creierului asupra somnului si a muschilor implicati in respiratie. Un stil de viata nesanatos include si obiceiuri precum consumul excesiv de alimente grase si lipsa activitatii fizice, ceea ce duce la obezitate si, astfel, la apnee in somn.
Bolnavul tipic de apnee poate sa prezinte si factori de risc independenti de controlul sau, precum cai respiratorii mai inguste din nastere, congestive nazala din cauza unei deviatii de sept sau cazuri de SAS in familie.
Important este ca persoanele care se incadreaza in grupa de risc, in special barbatii de varsta mijlocie, fumatori si cu o greutate excesiva, sa constientizeze pericolul la care se expun. Alegerea unor obiceiuri de viata sanatoase si consultul de specialitate efectuat la timp pot sa previna accidente grave in trafic si boli cardiovasculare, dar si sa elimine simptomele care scad calitatea vietii pacientului, precum oboseala excesiva, lipsa de concentrare si iritabilitatea.
Tratament sindromul de apnee in somn
Exista mai multe metode de tratare a sindromului de apnee in somn, de la interventii chirurgicale pana la schimbarea stilului de viata. Cel mai intalnit tratament si cel mai eficient este utilizarea unui aparat de tip CPAP un timpul somnului. Acesta produce presiune pozitiva continua, adica printr-o masca purtata de pacient este suplinit deficitul de aer din momentul opririlor de respiratie. Astfel pacientul va respira normal pe timpul noptii si va avea un somn odihnitor.
Last Updated on November 28, 2023