Sănătatea mintală. De ce e importantă și cum ne-o păstrăm? 11 sfaturi
Multe lucruri ne pot afecta sănătatea mintală, de la stresul indus de stilul de viață agitat pe care-l ducem, la acțiunile și comportamentele celor din jur sau, urcând pe scara gravității, tulburările psihice și afecțiunile neurodegenerative. Sănătatea mintală este esențială pentru o stare de bine completă și ar trebui să-i acordăm la fel de multă atenție precum celei fizice.
Cum ne îngrijim sănătatea mintală? Prin timp pentru noi. Prin relaxare, prin sport, prin activități care ne fac plăcere, întâlniri cu cei dragi, plimbări în natură, vizionarea unui film bun, o cină în doi… Sunt atât de multe variante!
Dar și prin conștientizarea problemelor, atunci când apar, și acceptarea faptului că ajutorul de specialitate este esențial pentru păstrarea sănătății mintale.
Rolul specialiștilor Neuroaxis in păstrarea sănătății mintale
La orice semn de dezechilibru, ajutorul este esențial. Al celor din jur, desigur, prin susținere, dar mai ales al specialiștilor, care au cunoștințele necesare pentru a ne reechilibra psihic.
La Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din București, medici specializați în psihologie clinică și în psihiatrie diagnostichează și tratează tulburările din acest spectru, pentru a le reda sănătatea mintală pacienților, și lucrează îndeaproape cu specialiștii în neurologie pentru echilibrarea psihică a pacienților afectați de boli neurologice.
Semne ale afectării sănătății mintale
Depresia și anxietatea sunt cel mai des întâlnite probleme de sănătate mintală și pot apărea din cauze multiple: pe fondul unui abuz, al unei pierderi, al problemelor sentimentale ori familiale, legate de serviciu ori de școală sau ca efect secundar al unei afecțiuni neurologice ori de altă natură.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, se estimează că 3,8% din populația globului suferă de depresie, iar femeile sunt afectate în număr mai mare decât bărbații.
Și manifestările acestei probleme de sănătate mintală sunt extrem de variate, nu doar cauzele: emoții negative, tulburări de dispoziție, lipsa motivației și a interesului, lipsa energiei, dificultăți de concentrare și de învățare, stimă de sine scăzută, iritabilitate, dar și manifestări fizice precum tulburări de somn, lipsa apetitului, dureri de cap ori abdominale, tulburări ale tranzitului intestinal.
Când astfel de simptome se manifestă pe o perioadă lungă și nu reprezintă doar un episod ce poate trece drept firesc, este foarte important să conștientizăm că avem o problemă de sănătate mintală și să cerem ajutor. Netratate, depresia și anxietatea au un impact negativ major în toate aspectele vieții.
Sfaturi pentru a ne păstra sănătatea mintală
- Învață să gestionezi stresul și să alungi gândurile negative prin activități care îți relaxează mintea și corpul – exerciții de respirație, deprinderea unei tehnici de meditație, sport (ideal pentru detensionare).
- Stabilește obiective realiste, pentru a te putea bucura de realizările tale. Forțarea limitelor și fixarea unor ținte greu de atins sunt de multe ori surse de stres suplimentar, de neîmpliniri, de consum interior uriaș, generator de probleme de sănătate mintală.
- Rupe monotonia. Rutina îți poate da un sentiment de siguranță, dar impactul pozitiv pe care o activitate inserată spontan în programul uzual îl are asupra sănătății mintale este extrem de valoros.
- Ți-ai dorit mereu să cânți la chitară ori să iei lecții de dans? Înscrie-te la un curs! Ori poate să înveți o limbă străină – o poți face fizic sau online, ai de unde alege. Orice experiență nouă și învățarea continuă pot face minuni pentru sănătatea mintală.
- Nu-ți neglija hobby-urile. Este foarte important pentru sănătatea ta mintală să te relaxezi făcând ceea ce-ți place. Citește, plimbă-te în natură, lucrează în grădină, desfă cuvinte încrucișate – umple-ți timpul cu cele mai plăcute activități posibile.
- Ai grijă de corpul tău, pentru că sănătatea fizică influențează sănătatea mintală: mănâncă sănătos, hidratează-te, fă sport, odihnește-te suficient. Acordând atenție felului în care arăți, stima de sine crește!
- Evită alcoolul, țigările, drogurile – orice substanță care îți dă impresia că poți ține sub control emoțiile negative prin consumul ei. Este o falsă impresie. Toate acestea agravează problemele de sănătate mintală.
- Înconjoară-te de oameni veseli – familie, prieteni, colegi. Socializarea are un impact pozitiv asupra sănătății mintale. Și nu vorbim aici despre socializare online, rețelele sociale ne îndepărtează tot mai mult de semeni și ne însingurează. Ieși din casă!
- Ia-ți un animal de companie. Beneficiile prezenței unui câine sau a unei pisici în viața ta sunt multiple, de la iubirea necondiționată pe care o oferă până la reducerea nivelului de stres. Cercetările au arătat că de pe urma interacțiunii cu animalele au de câștigat nu doar persoanele cu depresie, ci și cele diagnosticate cu autism sau ADHD.
- Dăruiește timp, energie, bunătate. Zâmbește-le celor din jur, ajută pe cineva care are nevoie, fă voluntariat. Făcând bine, îți faci bine, sănătatea mintală are de câștigat de pe urma fiecărui gest altruist.
- Cere ajutor. Sprijinul unui specialist este extrem de important în reechilibrarea psihică și recăpătarea sănătății mintale și cu cât mai repede vine, cu atât mai ușoară va fi recuperarea. Prin psihoterapie înveți să-ți gestionezi sentimentele negative, să alungi grijile inutile și să reîncepi să te bucuri de viață.
Clinica Neuroaxis
Specialiștii Neuroaxis îți pot oferi sprijinul de care ai nevoie pentru păstrarea sănătății mintale și sunt doar la o programare distanță. Programează-te online sau contactează-ne pentru detalii.
Last Updated on October 9, 2023