Depresia si cele trei fete ale sale

Depresia este un subiect tot mai des intalnit in zilele noastre, atat in vocabular, cat si ca stare sau afectiune. Chiar si asa, multora le este frica de reactiile celor din jur si prefera sa ramana in aceasta stare in loc sa caute ajutor de specialitate. Lucru daunator pentru ei. Multi nici nu inteleg depresia in adevaratul sens al cuvantului, altii nici nu stiu ca sufera de depresie si asa mai departe. Difera de la caz la caz.

Tristetea nu trebuie confundata cu depresia. Fiecare dintre noi poate sa sufere de momente de tristete, care insa nu sunt de durata si care reprezinta o emotie umana fireasca.

Ei bine, depresia este o tulburare a dispozitiei care provoaca un sentiment persistent de tristete si de pierderea interesului. De asemenea, numita tulburare depresiva majora sau depresie clinica, aceasta afecteaza modul de a simti, de a gandi si comportamentul, dar poate duce si la o varietate de probleme emotionale si fizice. Exista mai multe criterii in functie de care o persoana poate fi diagnosticata cu depresie, printre cele mai uzuale sunt:

  • stare de tristete persistenta ce apare in fiecare zi timp de mai multe saptamani
  • lipsa placerii
  • stare de iritabilitate
  • modificarea apetitului alimentar
  • alterarea somnului.

Daca privim lucrurile dintr-o alta perspectiva, putem spune ca depresia are mai multe fete.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Fata rea a depresiei

Lasata netratata, depresia poate avea consecinte serioase care, pe termen lung pot afecta fiecare aspect al vietii.

Sinucidere

Gandurile legate de moarte si sinucidere sunt simptome ale depresiei, ganduri ce se pot inrautati daca depresia nu este tratata.

Auto-ranirea

Un alt mod prin care unii oameni incearca sa faca fata depresiei este prin auto-ranire sau auto-mutilare de orice tip.

Dependenta de alcool si de medicamente

Persoanele care sufera de depresie si nu o trateaza incearca sa atenueze simptomele cu ajutorul medicamentelor si alcoolului. Doar ca acestea nu doar ca agraveaza simptomele, ci pot creste sansele de a deveni dependente de aceste substante. Combinarea celor doua cu depresia este un amestec periculos si poate duce spre alterarea majora a functionarii individului, iar in cazurile cele mai grave chiar la suicid.

Fata urata a depresiei

Performanta scolara precara

Depresia poate face ca mersul la cursuri si invatatul sa dispara treptat din obisnuinte din cauza faptului ca aceasta diminueaza capacitatea omului de a se concentra, de a-si aminti lucrurile si de a lua decizii. Pentru unele persoane pana si coboratul din pat poate reprezenta o problema necesitand un efort suplimentar.

Probleme de relationare cu cei din jur

Relatiile unei persoane care sufera de depresie, indiferent ca vorbim despre colegi de munca, prieteni, iubiti sau iubite, parinti si asa mai departe, se deterioreaza vazand cu ochii. De ce? Depresia nu mai permite mersul la evenimente sociale, interactionarea cu ceilalti, ci trimite tot mai des catre singuratate. Practic, afectiunea “dreneaza” oamenii emotional, mental si fizic intr-atat incat devine greu pentru ei sa fie acolo pentru prieteni si familie.

Probleme de sanatate

Persoanele care sufera de depresie nu pot dormi, nu doresc sa manance si nu au niciun interes sa faca exercitii fizice. Deoarece sunt incapabili sau nu doresc sa faca aceste lucruri, depresia se inrautateste si sanatatea este afectata. Atunci cand nu ne ocupam de noi insine, corpul devine vulnerabil si astfel riscam sa ne alegem alte boli sau cele deja existente sa se inrautateasca.

Fata buna a depresiei

Dupa cele doua parti, rea si urata, a venit timpul sa privim si partea plina a paharului, partea pozitiva a lucrurilor.

Gandire mai analitica

Potrivit specialistilor, modul in care fiecare dintre noi se gandeste la probleme se schimba, de fapt, in timpul depresiei. Problemele complexe ajung sa fie descompuse in componente mai mici. De asemenea, depresia ajuta si la rezolvarea problemelor sociale, desi nu pare, datorita acestei “analize” mai amanuntite a fiecarei bucatele.

Depresia sporeste atentia

Rumegarea informatiilor care circula in jurul acelorasi ganduri, cu un control redus, este considerata a fi unul dintre simptomele negative ale depresiei. Andrews si Thompson sustin faptul ca rumegarile, ca febra, pot fi bune. Exista doar cateva lucruri pe care fiecare le poate pastra in minte in fiecare moment. Depresia nu da voie mintii sa se distraga de la acestea. Astfel, creierul incepe sa gandeasca, sa analizeze, sa rumege, iar sa gandeasca si sa analizeze si tot asa. Cu alte cuvinte, atentia este pe problema.

Simptomele fizice mentin concentrarea

Dorinta de singuratate, scaderea libidoului, lipsa energiei, lipsa somnului duc la intarirea concentrarii. Trupul face echipa efectiv cu mintea pentru a mentine concentrarea in rezolvarea problemelor.

Cu toate acestea, depresia, netratata, va transforma efectele „pozitive” de mai sus in probleme. Toate beneficiile depresiei sunt de scurta durata si fara psihoterapie sau ajutor de specialitate ele pot degenera.

Aparitia depresiei in existenta omului a fost un mecanism initial adaptativ, chiar daca suna greu de crezut. Numeroase studii sociologice si antropologice sustin ca simptomele de depresie apareau ca reactie dupa dezamagiri sau infrangeri, ca urmare a unor frustrari, tocmai pentru a alerta individul asupra situatiei in care se afla astfel incat sa-l determine sa faca o schimbare in modul de a actiona, sau dimpotriva, de a nu actiona pentru a se proteja de pericole.

In societatea zilelor noastre, depresia a devenit o afectiune invalidanta tocmai pentru ca sensul ei initial s-a pierdut, iar persoanele care sufera de depresie nu reusesc sa actioneze pentru a face o schimbare, ci se opresc la a rumina excesiv asupra problemelor. Din fericire, exista multiple metode de ajutor la indemana oricui, iar specialistii in domeniu (medici, psihologi, psihoterapeuti) pot ghida persoana oferindu-i cele mai potrivite alternative. Daca ai nevoie de ajutor in lupta cu depresia, te asteptam la clinica Neuroaxis. 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up