Dar si in dar. De ce simtim nevoia sa daruim?

 

Sarbatorile de iarna sunt un prilej de a oferi cate un dar celor dragi si a ne bucura de bucuria lor. Indiferent ca deschidem o usa pentru cineva, ajutam un strain sa schimbe un cauciuc, donam bani sau timp sau oferim un sfat, se numeste dar. Dar v-ati gandit vreodata ca dorinta de a darui are la baza mecanisme biochimice? Ca ceva se intampla in corpul nostru atunci cand oferim ceva in dar?

De ce simtim nevoia sa daruim?

Legatura sociala intre cel care ofera un dar si cel care il primeste, indiferent de apropierea familiala existenta, promoveaza bunastarea generala a ambilor participanti. Atunci cand oferim un dar unei alte persoane, ne face pe noi insine sa ne simtim altruisti. Faptul ca am putut sa ajutam pe altcineva, prin orice fel de dar, activeaza generozitatea si ne stimuleaza sa oferim din ce in ce mai mult.

In anul 1988, profesorul de sociologie James House de la Universitatea din Michigan a publicat un studiu in jurnalul Science, despre impactul relatiilor sociale asupra sanatatii. Acest articol a fost unul din primele care a elucidat beneficiul interactiunii sociale asupra sanatatii si vietii in general. James House a constatat ca oamenii care participa in relatii sociale de calitate, bazate pe empatie, sunt mai fericiti. Totodata, sunt mai sanatosi si traiesc mai mult decat cei care sunt izolati social.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Daca a face un dar este esential pentru sanatatea noastra, cum devenim motivati sa daruim?

Mecanismele care sustin generozitatea nu sunt pe deplin intelese. Inclinam sa credem ca empatia cu cei din jur naste sentimentul de generozitate. Cercetarea ne arata ca diferite zone ale creierului corespund cu sentimente mai mult sau mai putin altruiste. 

Un studiu publicat in The Journal of Neuroscience a analizat relatia biochimica intre creierul nostru si dorinta de a oferi in dar ajutor, de orice natura. Tusche, cercetatorul principal, sustine ca buna functionare a societatii umane depinde de comportamentul altruist bazat pe empatie afectiva. Participantii la studiu au fost rugati sa daruiasca bani pentru o asociatie caritabila. Folosind scanari imagistice prin RMN a participantilor, au gasit zonele specifice ale creierului uman care se activeaza in momentul in care ofera un dar. 

Un alt studiu efectuat la Universitatea din Georgia a facut legatura intre hormonul oxitocina si generozitate. Oxitocina este denumita si „hormonul iubirii. Are rol in scaderea tensiunii sangvine si regleaza intregul sistem cardiac. Lobul posterior al glandei pituitare elibereaza oxitocina in timpul interactiunilor sociale pozitive precum oferirea unui dar. Astfel, poate stimula creierul sa isi doreasca sa dea si mai mult. Oxitocina este una dintre sursele biologice al sentimentului de caldura si iubire care apare in perioada Craciunului. Hormonul sezonului, oxitocina, creste empatia fata de persoanele din jurul nostru, si imbunatateste relatiile in societate.

Pe langa oxitocina, sentimentul de altruism pe care il simtim atunci cand oferim un dar este stimulat de chimicale precum dopamina si serotonina. 

Ce inseamna un dar la nivel emotional?

Din punct de vedere psihologic, a oferi un dar ne stimuleaza increderea de sine si bunastarea personala. Dificultatile personale pot fi alinate temporar prin altruism si generozitate. Totodata, prin sentimentul de caldura pe care il resimtim atunci cand am contribuit la fericirea celuilalt. De la cautarea unui dar perfect, sau donatiile de Craciun pentru diferite cauze, vedem cum oamenii isi ies din rutina zilnica pentru a face ceva in plus pentru cineva. Empatia resimtita atunci cand aflam despre o situatie nefavorabila in  care se gaseste o persoana ne face sa ne dorim sa ii ajutam. Atunci cand dorinta de a produce bucurie pentru altcineva invinge egoismul de a dori sa primim, se naste magia Craciunului. 

Ofera un dar si primeste la randul tau, pentru o functionarea cat mai sanatoasa a creierului si afectelor tale!

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up