Mecanismele care sustin generozitatea nu sunt pe deplin intelese. Inclinam sa credem ca empatia cu cei din jur naste sentimentul de generozitate. Cercetarea ne arata ca diferite zone ale creierului corespund cu sentimente mai mult sau mai putin altruiste.
Un studiu publicat in The Journal of Neuroscience a analizat relatia biochimica intre creierul nostru si dorinta de a oferi in dar ajutor, de orice natura. Tusche, cercetatorul principal, sustine ca buna functionare a societatii umane depinde de comportamentul altruist bazat pe empatie afectiva. Participantii la studiu au fost rugati sa daruiasca bani pentru o asociatie caritabila. Folosind scanari imagistice prin RMN a participantilor, au gasit zonele specifice ale creierului uman care se activeaza in momentul in care ofera un dar.
Un alt studiu efectuat la Universitatea din Georgia a facut legatura intre hormonul oxitocina si generozitate. Oxitocina este denumita si „hormonul iubirii. Are rol in scaderea tensiunii sangvine si regleaza intregul sistem cardiac. Lobul posterior al glandei pituitare elibereaza oxitocina in timpul interactiunilor sociale pozitive precum oferirea unui dar. Astfel, poate stimula creierul sa isi doreasca sa dea si mai mult. Oxitocina este una dintre sursele biologice al sentimentului de caldura si iubire care apare in perioada Craciunului. Hormonul sezonului, oxitocina, creste empatia fata de persoanele din jurul nostru, si imbunatateste relatiile in societate.
Pe langa oxitocina, sentimentul de altruism pe care il simtim atunci cand oferim un dar este stimulat de chimicale precum dopamina si serotonina.