Psihiatru vs.psiholog. Unde mergi cand emotiile sunt prea puternice

Expertiza medicului psihiatru nu o exclude pe cea a psihologului. Poti sa urmezi o terapie psihologica in acelasi timp cu un tratament medicamentos prescris de psihiatru. Important este sa-ti dai seama la timp ca ai nevoie de ajutor si sa nu-ti fie frica sau jena sa-l ceri. Indiferent ca mergi la un consult psihiatric sau o sedinta de terapie, specialistul va sti sa te ghideze spre forma de ajutor de care ai nevoie.

Diferente intre psihiatru si psiholog

Spre deosebire de medicul psihiatru, care este absolvent al unei facultati de Medicina, psihologul este absolvent al facultatii de Psihologie. Psihiatrul poate, in urma unei pregatiri profesionale, sa dobandeasca abilitati atestate academic de psihoterapeut. La randul sau, psihologul, in functie de propriile optiuni, poate deveni psiholog clinician, consilier psihologic sau psihoterapeut. Prin urmare, o prima diferenta dintre cei doi specialisti consta in formarea teoretica a fiecaruia.

O alta diferenta consta in faptul ca psihiatrul profeseaza sub denumirea de doctor, in timp ce psihologul sub cea de terapeut. Mai exact, psihiatrul are dreptul de a consulta si trata pacienti care au patologii majore. Psihologul are abilitatea teoretica sa trataeze tulburarile afective. 

O a treia diferenta consta in faptul ca psihiatrul poate sa prescrie un tratament medicamentos, in timp ce psihologul nu. Psihiatrul, pe baza cunostintelor sale de anatomie si farmacologie, se concentreaza mai mult pe modificarile chimice de la nivelul creierului. Psihologul se concentreaza mult mai mult pe aspectele afective ale pacientilor si pe tiparelele lor comportamentale. Insa, ambii tin seama atat de structura neurochimica, cat si de comportamentul pacientului. 

In ciuda diferentelor de pregatire si abordare, psihiatrul si psihologul nu numai ca pot lucra impreuna, dar este indicat sa lucreze impreuna. Din ce in ce mai multi psihiatrii dobandesc abilitati de psihoterapeuti tocmai pentru a putea oferi pacientului o abordare cat mai completa. 

Cand mergi la psiholog?

Terapia condusa de un psiholog este centrata pe un soi de “dezvoltare personala”. Pacientul este dispus sa acorde o perioada mai lunga de timp pentru a invata cum sa-si gestioneze mai bine trairile interioare. Psihoterapia este un fel de “fitness pentru corpul emotional”, dupa cum spune medicul psihiatru Catalina Hogea.

La psiholog este indicat sa mergi atunci cand simti ca nu mai poti face singur, fara ajutor, propriilor tale trairi. Cand emotiile iti scapa de sub control, ai nevoie de ghidarea psihologului pentru a le intelege mai bine.

La psiholog mergi atunci cand vrei sa afli cauzele unei traume sau a unui blocaj emotional care te impiedica sa functionezi.

Cand mergi la psihiatru?

La medicul psihiatru ajungi in cazul in care ai nevoie si de tratament specializat. Cand psihoterapia, mai exact verbalizarea starilor afective nu mai este suficienta.

“Ideal ar fi ca inainte sa incepi un tip de terapie psihologica, sa mergi la o consultatie cu un medic psihiatru. Iar pe baza evaluarii psihiatrului, in acord cu pacientul, sa se decida cea mai buna cale de actiune: tratament medicamentos, psihoterapie sau ambele”, spune Catalina Hogea, medic psihiatru cu competente in psihoterapie in cadrul clinicii Neuroaxis.

La psihiatru mergi atunci cand simptomele tulburarilor psiho-afective sunt puternice si iau prim-planul vietii tale de zi cu zi. Cu ajutorul psihiatrului lucrezi direct asupra simptomelor, cauzele fiind intelese ulterior, dupa ce impasul a fost depasit.

Cei doi specialisti lucreaza de multe ori impreuna pentru sanatatea pacientului. Cele doua tipuri de abordari nu se exclud, in multe cazuri fiind complementare.

Primul pas spre echilibrul si sanatatea ta mintala este sa ceri ajutor. Fie ca alegi sa mergi la un psiholog sau un psihiatru, esti deja pe drumul cel bun. Specialistul ales va sti sa te ghideze spre ajutorul de care ai nevoie si sa-ti indice suportul de care ai nevoie.

Nu lasa emotiile sa te copleseasca. Vino la un consult psihiatric si o discutie cu un medic dedicat sanatatii tale mintale si emotionale.

Last Updated on February 21, 2020

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Spondiloza cervicală are șanse mari de vindecare atunci când pacientul colaborează cu medicul

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up