Palpitatii – ce sunt, cand apar si cum afecteaza sanatatea

Cand avem palpitatii avem impresia ca inima bate intr-un ritm anormal si ca o ia la fuga. Palpitatiile nu reprezinta insa o afectiune. Sunt un simptom, de cele mai multe ori de natura organica, insa, din ce in ce mai frecvent semnaleaza o problema de ordin psihic, precum tulburarile de anxietate. 

Palpitatii – ce sunt si cand apar

Palpitatiile reprezinta senzatia constienta ca inima bate intr-un ritm care ni se pare ca este anormal.

In mod fiziologic, natural, putem resimti palpitatii insotite de puls mai intens atunci cand avem emotii puternice sau cand facem efort sustinut. Excesul de substante stimulante, precum cafeina, alcoolul, nicotina, drogurile etc. pot fi declansatori ai palpitatiilor. Este normal.

In ceea ce priveste cauzele organice, patologice, acestea sunt extrem de variate precum:

  • Modificari hormonale (excesul de hormoni tiroidieni);
  • Anemie;
  • Afectiuni cardio-vasculare;
  • Afectiuni respiratorii;
  • Afectiuni renale;
  • Dezechilibre electrolitice.

Palpitatiile, simptom in afectiunile de natura psihica?

Daca ai palpitatii, prima intrebare la care trebuie sa gasesti un raspuns este daca te confrunti cu o cauza organica sau cu una psihica.

Daca va prezentati la medic cu palpitatii, acesta va face o anamneza si un examen clinic, apoi va recomanda o serie de analize pentru a identifica cauza palpitatiilor. Medicul poate sa ceara analize de sange, EKG (inregistrarea semnalelor electrice ale inimii), Holter EKG (monitorizarea ritmului cardiac si detectarea diferentelor de ritm). Daca medicul constata ca din punct de vedere fizic sunteti sanatos poate solicita  un consult psihiatric sau o evaluare psihologica pentru a determina daca palpitatiile sunt o manifestare a a unei tulburari psihice. In mod frecvent, tulburarile anxioase, precum anxietatea generalizata sau atacul de panica se manifesta cu palpitatii, printre alte simptome specifice.

dr ana pintilie
Anxietatea generalizata este o stare de teama difuza, anticipatorie, insotita de ingrijorari excesive si incontrolabile, dar fara un element declansator identificabil. Atacul de panica este un episod de anxietate paroxistica insotita de mai multe simptome fizice si psihice precum: teama de a muri, de a pierde controlul sau de a innebuni, parestezii, tremor, transpiratii, disconfort toracic, senzatii de sufocare, palpitatii etc. Daca aceste stari sunt persistente, recurente si va impiedica functionarea normala de zi cu zi va recomandam un consult de specialitate.

Cum scapi de palpitatii?

Asculti sfaturile medicului. Odata identificata cauza, medicul va propune un demers terapeutic. In cazul afectiunilor organice se vor initia masurile specifice patologiei respective.

In cazul unei cauze psihice, recomandarile pot varia in functie de intensitatea tulburarii si pot include:

  • Activitate fizica regulata;
  • Mediatatie;
  • Exercitii de respiratie;
  • Petrecerea timpului in natura;
  • Psihoterapie;
  • Tratament medicamentos.

Daca ai palpitatii si nu stii care este cauza lor, la Neuroaxis te ajutam sa identifici corect afectiunea de care suferi printr-o  consultatie psihiatrica.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up