Cand avem palpitatii avem impresia ca inima bate intr-un ritm anormal si ca o ia la fuga. Palpitatiile nu reprezinta insa o afectiune. Sunt un simptom, de cele mai multe ori de natura organica, insa, din ce in ce mai frecvent semnaleaza o problema de ordin psihic, precum tulburarile de anxietate.
Palpitatii – ce sunt si cand apar
Palpitatiile reprezinta senzatia constienta ca inima bate intr-un ritm care ni se pare ca este anormal.
In mod fiziologic, natural, putem resimti palpitatii insotite de puls mai intens atunci cand avem emotii puternice sau cand facem efort sustinut. Excesul de substante stimulante, precum cafeina, alcoolul, nicotina, drogurile etc. pot fi declansatori ai palpitatiilor. Este normal.
In ceea ce priveste cauzele organice, patologice, acestea sunt extrem de variate precum:
- Modificari hormonale (excesul de hormoni tiroidieni);
- Anemie;
- Afectiuni cardio-vasculare;
- Afectiuni respiratorii;
- Afectiuni renale;
- Dezechilibre electrolitice.
Palpitatiile, simptom in afectiunile de natura psihica?
Daca ai palpitatii, prima intrebare la care trebuie sa gasesti un raspuns este daca te confrunti cu o cauza organica sau cu una psihica.
Daca va prezentati la medic cu palpitatii, acesta va face o anamneza si un examen clinic, apoi va recomanda o serie de analize pentru a identifica cauza palpitatiilor. Medicul poate sa ceara analize de sange, EKG (inregistrarea semnalelor electrice ale inimii), Holter EKG (monitorizarea ritmului cardiac si detectarea diferentelor de ritm). Daca medicul constata ca din punct de vedere fizic sunteti sanatos poate solicita un consult psihiatric sau o evaluare psihologica pentru a determina daca palpitatiile sunt o manifestare a a unei tulburari psihice. In mod frecvent, tulburarile anxioase, precum anxietatea generalizata sau atacul de panica se manifesta cu palpitatii, printre alte simptome specifice.