Dr. Dan Mitrea raspunde la 7 intrebari despre anevrismul cerebral
Imagineaza-ti un balon foarte intins care la un moment dat se sparge, dar nu elibereaza aer, ci sange. Asa arata anevrismul cerebral, care apare in urma unei dilatari anormale, dispusa parcelar la nivelul unei artere cerebrale si are un aspect deseori asociat cu cel al fructului de afina. Anevrismul cerebral poate fi o afectiune foarte grava, care afecteaza aproape 5% din populatia globala, ceea ce inseamna ca aproximativ 500.000 de romani primesc un astfel de diagnostic anual.
Ce este un anevrism cerebral?
Anevrismul cerebral este o umflatura care apare pe peretele unui vas de sange din creier. Daca este lasat sa creasca poate sa puna presiune pe nervii din creier si sa se sparga, punandu-ti viata in pericol. In acel moment devine o urgenta medicala, care daca nu este tratata imediat, poate provoca un accident vascular cerebral sau hemoragie intracraniana.
Un anevrism care nu creste este asimptomtic. De cele mai multe ori este depistat in mod secundar, in urma unor investigatii care necesita tomografii computerizate sau RMN.
Care sunt principalele cauze ale unui anevrism cerebral?
Principala cauza care poate duce la dezvoltarea unui anevrism cerebral este subtierea peretelui arterial. Creierul are nevoie de o doza mare de sange pentru a functiona optim. Sangele este pompat prin patru vase principale de sange care urca din zona gatului pana in creier. In timp, vasele se pot “defecta” din cauza fluxului sangvinic, devenind sensibile si favorizand aparitia anevrismelor cerebrale in punctele in care vasele de sange se ramnifica.
Care sunt factorii de risc pentru un anevrism cerebral?
Nu exista un profil al pacientului care este predispus la aparitia unui anevrism cerebral, dar sunt o serie de factori de risc care sunt luati in vedere, precum:
- Sexul. Femeile, ca urmare a scaderii nivelului seric al estrogenului, sunt mai predispuse sa dezvolte un anevrism cerebral.
- Istoric medical. Persoanele care au avut deja un anevrism cerebral, au sanse mai mari sa se confrunte inca o data cu aceasta problema.
- Daca ai avut cazuri de anevrism cerebral sau atac vascular cerebral in familie, prezinti un risc sa dezvolti la randul tau unul. Mai ales dupa varsta de 40 de ani, vorbeste despre aceasta suspiciune cu medicul tau.
- Hipertensiunea.
- Obezitatea.
- Alte afectiuni, precum dispazie fibromusculara, arterita cerebrala sau disectie aortica, desi rare, pot favoriza aparitia unui anevrism.
Exista semnale de alarma inainte de un anevrism cerebral?
Poti sa traiesti toata viata cu un anevrism cerebral si sa nu stii de existenta lui. Daca nu este diagnosticat, nu vei avea nici un semnal care sa-ti indice prezenta afectiunii.
Poti sa faci un anevrism cerebral din cauza stresului?
Stresul cronic este din ce in ce mai prezent in societatea noastra si trebuie sa stim ca poate conduce la aparitia unui anevrism cerebral. Cu toate acestea, mecanismul este unul indirect, astfel datorita stresului, este eliberat in organism cortizol, care poate duce la cresterea tensiunii arteriale si astfel poate influenta aparitia unui anevrism cerebral.
Citește și STRESUL: CAUZE, FACTORI DE STRES, SIMPTOME SI TRATAMENT
Care sunt simptomele unui anevrism cerebral?
In cazul anevrismelor care nu s-au rupt, poti sa experimentezi dureri de cap, durere la nivelul fetei sau probleme de vedere. Daca ai un astfel de istoric al simptomelor, e bine sa-ti faci o programare la medicul neurolog cat mai curand posibil.
In cazul unui anevrism cerebral hemoragic (vasul de sange s-a rupt), simptomele apar imediat, intr-o forma severa. Majoritatea pacientilor descriu o durere de cap insuportabila, similara cu o lovitura puternica, la care se adauga intepenirea gatului, ameteala, stari de voma sau lesin.
Anevrismul cerebral – il poti preveni?
Preventia pentru un anevrism cerebral tine de adoptarea unui stil de viata sanatos. Renunta la fumat, invata sa mananci sanatos, fa exercitii fizice si stai departe de situatiile care iti pot provoca emotii puternice.
Daca te confrunti cu dureri de cap severe sau frecvente, fa-ti o programare la medicul neurolog. In spatele ei se poate ascunde un anevrism, care daca este depistat la timp, inainte sa se rupa, poate fi tratat si tinut sub control sub supraveghere medicala, ceea ce iti poate salva viata.
Fa-ti o programare la clinica Neuroaxis si vorbeste cu unul din specialistii nostri despre simptomele si suspiciunile tale pana nu este prea tarziu.
Te invităm să citești
Last Updated on June 17, 2021