Informatii pe care oricine ar fi bine sa le cunoasca despre bolile autoimune

Bolile autoimune afecteaza zeci sau, poate, sute de milioane de oameni din toata lumea. Bolile autoimune apar atunci cand propriul sistem imunitar se intoarce impotriva organismului si ataca celulele propri. Exista peste 80 de afectiuni autoimune, insa printre cele mai cunoscute se numara scleroza multipla, lupusul, poliartrita reumatoida, diabetul zaharat de tip 1 si boala celiaca. Bolile autoimune pot afecta pe oricine, asa ca este bine sa fim cat mai informati despre aceste afectiuni. Descopera, in continuare, trei informatii esentiale pe care ar trebui sa le cunosti despre bolile autoimune.

Bolile autoimune sunt descoperite foarte greu

Diagnosticarea corecta a unui pacient care sufera de o boala autoimuna poate sa dureze foarte mult, cauza fiind fie lipsa recunoasterii simptomelor acestor boli, fie asemanarea simptomelor unei boli autoimune cu o afectiune mai comuna. De exemplu, multe dintre simptomele sclerozei multiple (SM), una dintre cele mai frecvente afectiuni neurologice ale adultilor tineri, sunt similare cu cele intalnite la boala Lyme. Spre deosebire de Scleroza Multipla, Lyme nu este o boală autoimuna, ci o afectiune infectioasa.

Totodata, un alt motiv pentru care diagnosticarea corecta a unei boli autoimune dureaza mult este ca unele simptome resimtite de pacienti pot aparea sau disparea pentru o anumita perioada, in functie de diversi factori, precum alimentatia sau stilul de viata.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Bolile autoimune nu sunt alergii

De multe ori, bolile autoimune sunt considerate alergii. Boala celiaca este o afectiune autoimuna care poate fi confundata foarte usor cu o alergie. Boala celiaca este o tulburare autoimuna, care-i impiedica pe cei diagnosticati cu aceasta afectiune sa absoarba in organism nutrientii din alimentele consumate. Boala celiaca este cunoscuta si ca sindromul intolerantei la gluten. In cazul bolii celiace, consumul de gluten determina sistemul imunitar sa atace celulele intestinului subtire.

Spre deosebire de o simpla alergie la gluten, boala celiaca poate afecta foarte grav intestinul subtire si, mai mult, poate favoriza aparitia unor tipuri de cancere.

Evolutia anumitor boli autoimune poate fi stopata sau incetinita

Evolutia anumitor boli autoimune, cum ar fi SM, poate fi stopata sau incetinita. Pentru ca evolutia bolilor autoimune sa fie controlata, pacientii trebuie sa urmeze niste scheme complexe de tratament si, de asemenea, sa respecte o anumita dieta si sa-si schimbe stilul de viata. Tratamentele urmate de pacienti trebuie sa fie recomandate de un medic specialist pentru a avea rezultate.

Tratamentele alternative, neverificate, “luate dupa ureche” pot altera si mai mult starea pacientului si trebuie evitate.

Daca suferi de o boala autoimuna sau ai simptome neurologice greu de diagnosticat, vino la o consulatatie la Neuroaxis.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up