Afectiunile neurologice ca prim simptom al bolilor reumatologice

Autor: Dr. Vasilia Iorgoveanu

Despre autor

Bolile reumatologice includ afectiuni autoimune si inflamatorii la nivelul articulatiilor si partilor moi. Aceste boli pot afecta multiple organe si sisteme, dar mai ales sistemul nervos central si periferic.

Cel mai frecvent simptom este durerea. Aceasta poate avea cauza articulara (cu/fara inflamatia articulatiei) sau musculara.

Manifestarile neurologice pot aparea la pacienti cu boli reumatologice deja diagnosticate (exemplu: polineuropatia din poliartrita reumatoida), in timpul manifestarilor reumatologice (spondiloza lombara cu afectarea nervului sciatic) sau cu luni sau chiar ani inainte de aparitia semnelor reumatologice (neurolupus).

Bolile reumatologice care se prezinta ca sindroame neurologice sunt dificil de diagnosticat. Colaborarea dintre reumatolog si neurolog pentru depistarea precoce a manifestarilor clinice si paraclinice (analize de sange specifice, investigatii imagistice) s-a dovedit utila pentru diagnosticarea rapida si initierea unui tratament adecvat.

Bolile de tesut conjunctiv

Lupus eritematos systemic, scleroza sistemica, sindromul Sjogren afecteaza articulatiile, tegumentele, multiple organe si sistemul nervos. Colegiul American de Reumatologie (ACR) descrie 19 manifestari neuropsihiatrice intalnite in neurolupus. Afectarea neurologica apare la jumatate din pacientii care sufera de lupus.

Poliartrita reumatoida

Este o afectiune autoimuna care determina cel mai frecvent inflamatie in articulatiile mainilor. Mai putin cunoscut este faptul ca inflamatia poate aparea si la nivelul primelor vertebre din coloana cervicala, distrugand articulatia. Astfel se pot comprima maduva spinarii (stenoza spinala) sau radacina nervoasa generand durere importanta la nivel cervical.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Spondilita anchilozanta

Se manifesta ca inflamatia tendoanelor si ligamentelor de la nivelul coloanei vertebrale si articulatiei bazinului (sacro-iliace). Rar apar manifestari neurologice in mod direct. In mod indirect, inflamatia se va transforma in fibroza (cicatrice). Astfel, coloana isi pierde din mobilitate si va predispune la compresia maduvei spinarii si a nervilor. Fibroza ligamentelor din jurul vertebrelor va avea  efect de tractiune, putand chiar sa se subluxeze ( la nivel atlanto-axial) sau chiar sa se fractureze.

Alte boli

Alte boli cu substrat autoimun precum vasculitele (inflamatia peretului vaselor de sange), miopatiile inflamatorii (ex. polimiozita), sarcoidoza afecteaza frecvent sistemul nervos central. Pacientii care sufera de aceste boli au o recuperare mai dificila din punct de vedere neurologic si necesita tratament de lunga durata cu imunosupresoare.

Diagnosticarea complicatiilor neurologice la un pacient cu o boala reumatologica cunoscuta nu e tocmai dificil de efectuat. Totusi, recunoasterea unei boli reumatologice la pacientul cu manifestari neurologice este o adevarata provocare pentru medicul curant. Un diagnostic eficient si tratament adecvat trebuie sa fie un efort multidisciplinar colaborativ care include expertiza medicului neurolog si reumatolog.

Programeaza acum o consultatie la medicul reumatolog Neuroaxis.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up