Sarcoidoza. Ce este si cum se trateaza
Sarcoidoza este un raspuns autoimun al organismului, atunci cand are senzatia ca este atacat de un element extern sau intern. Sarcoidoza nu are cauze cunoscute de aparitie si este considerata o boala rara ( incidenta de 1 la 2000 de oameni). Conform Mayo Clinic, apare mai frecvent la persoanele cu varsta cuprinsa intre 20 si 60 de ani, si mai frecvent la femei decat la barbati.
Ce este sarcoidoza?
Sarcoidoza este o boala sistemica, care afecteaza intregul organism, in special plamanii. Este o afectiune inflamatorie care determina sistemul imunitar sa reactioneze defensiv, ca si cum ar fi atacat de un agent strain corpului. Raspunsul autoimun vine sub forma aparitiei unor granuloame ( leziuni cu substrat inflamator) in diverse organe ale corpului. Interventia medicala devine necesara in momentul in care aceste granuloame incep sa impiedice functionarea corecta a organelor.
Este periculoasa?
Un aspect pozitiv in legatura cu sarcoidoza este faptul ca nu este de natura infectioasa. Nu se poate transmite de la om la om.
Insa, sarcoidoza poate avea complicatii daca nu este depistata si tratata la timp, in functie de organul pe care il afecteza mai tare. In cazul plamanilor, poate duce la fibroza pulmonara, provocand dificultati respiratorii si in unele cazuri, hipertensiune pulmonara. La ochi, poate afecta retina si poate duce la pierderea vederii. In cazul rinichilor, intervine in felul in care organismul proceseaza calciul, provocand pietre la rinichi. In cazul sistemului nervos (neurosarcoidoza), nervii faciali sunt inflamati, ceea ce poate duce la paralizie faciala.
Cum se manifesta sarcoidoza?
Sarcoidoza poate fi de mai multe tipuri, in functie de organul pe care il afecteaza cel mai tare. Principalele simptome ale sarcoidozei sunt:
- Dificultate respiratorie (dispnee), insotita de tuse seaca
- Pieredere rapida in greutate
- Oboseala
- Durere articulara
- Febra
- Probleme de piele – prurit, noduli ( in zona unor leziuni sau tatuaje)
Daca identifici unul sau mai multe simptome din cele enumerate mai sus, mergi la medicul tau de familie. Daca acesta va considera ca prezinti un risc pentru sarcoidoza pulmonara, te asteptam la un control cu medicul nostru pneumolog Liliana Grigoriu.
Sarcoidoza pulmonara, cea care afecteaza in principal plamanii, se poate manifesta prin:
- Tuse uscata
- Dificultati de respiratie
- Dureri la nivelul pieptului
Sarcoidoza cutanata, cea care afecteaza in principal pielea, se poate manifesta prin:
- Leziuni la nivelul fetei
- Parti ale pielii mai inchise sau mai deschise la culoare
- Pete de culoare rosie
Sarcoidoza oculara, cea care afecteaza ochii, se poate manifesta prin:
- Durere la nivelul ochilor
- Vedere incetosata
- Sensibilitate la lumina
Cum se diagnosticheaza sarcoidoza?
Diagnosticul pentru sarcoidoza se pune in urma excluderii altor afectiuni. Prin urmare, anamneza este esentiala pentru medicul specialist in stabilirea diagnosticului.
In multe cazuri, sarcoidoza, daca este asimptomatica sau simptomele sunt generale (precum tusea) poate fi identificata intamplator, in cadrul unei examinari de rutina. Medicul curant va avea nevoie de o serie de investigatii pentru a o putea diagnostica cu certitudine, precum radiografia si un RMN. Insa, analiza care da diagnosticul cu certitudine in cazul sarcoidozei este analiza histopatologica a tesuturilor afectate. Aceasta presupune realizarea unei biopsii si analizarea sa in laboratorul de anatomie patologica.
Tratament pentru sarcoidoza
Fiind o afectiune dificil de diagnosticat, care in unele cazuri nu prezinta simptome, este foarte important ca medicul curant sa identifice tipul de sarcoidoza. In functie de organul care este cel mai afectat, va prescrie un tratament care sa amelioreze simptomele si care sa nu permita agravarea bolii. Odata ce sarcoidoza nu mai prezinta simptome specifice, se considera ca nu mai este activa.
In unele cazuri, simptomele sarcoidozei pot disparea de la sine, fara a fi necesar un tratament. Insa, chiar si intr-un astfel de caz, este indicata supervizarea cazului de catre un medic specialist.
La Neuroaxis gasesti specialisti in mai multe domenii medicale care lucreaza impreuna pentru sanatatea ta. Vino la un consult de pneumologie daca prezinti simptome care ar putea fi ale sarcoidozei pulmonare sau daca starea ta de sanatate te ingrijoreaza.
Last Updated on March 16, 2020