• menu close meniu

Depresia la copii, adolescenti si adulti

Material redactat de dr. Catalina Hogea – medic specialist psihiatrie

Depresia, considerata de multi „boala mileniului trei”, este o tulburare psihica a carei intensitate poate varia de la usoara la foarte grava, care se manifesta printr-o tristete acuta si persistenta, aparent fara motiv. O persoana depresiva nu este doar trista, ci se simte descurajata, fara chef si lipsita de putere. In cele mai grave situatii, persoanele afectate de depresie considera nu mai are rost sa traiasca. Din nefericire, multi dintre depresivii care considera ca vietile lor sunt inutile incearca, la un moment, sa se sinucida. Diagnosticata la timp, depresia poate fi tinuta sub control – prin medicamente antidepresive, medicamente anxiolitice sau chiar antipsihotice in anumie sitautii, psihoterapie si schimbarea stilului de viata.

De-a lungul vietii unei persoane, depresia poate sa apara doar o singura data sau de mai multe ori. Pe langa simptomele mentionate anterior, exista si alte semne ale depresiei, care se pot manifesta pentru mai multe zile, saptamani sau luni la rand:

– dureri de spate;
– dureri de cap;
– anxietate;
– sentimente de vinovatie;
– o stima de sine scazuta;
– stare de neliniste;
– lipsa poftei de mancare;
– libido scazut;
– gandire inceata;
– miscari greoaie;
– somn prea mult sau insuficient.

In unele cazuri, simptomele depresiei sunt atat de evidente, incat oamenii afectati au mari probleme acasa, la serviciu sau la scoala.

Depresia poate sa afecteze orice persoane indiferent de varsta.

Depresia la copii si adolescenti

Lipsa de afectiune din partea parintilor si problemele de comunicare cu mama si cu tata reprezinta principalele cauze pentru care copiii si adolescentii sunt afectati de depresie, la care se adauga presiunea si respingerea grupului din care fac parte. Totusi, depresia la copii se manifesta diferit (pe alocuri) decat depresia la adulti. Cateva dintre semnele depresiei la copii sunt tristetea, letargia, iritabilitatea, agresivitatea, durerile abdominale, izolarea, diminuarea interesului pentru activitatile preferate anterior si refuzul de a merge la scoala.

Adolescentii care sufera de depresie „imprumuta” atat din manifestarile copiilor cat din manifestarile adultilor. Descopera, mai jos, cateva dintre semnele depresiei la adolescenti:

– impresia ca oamenii nu le inteleg sentimentele si perceptiile;
– furie;
– iritabilitate;
– rezultate mai slabe la scoala;
– absenta de la orele de curs;
– inutilitate;
– autocritica;
– sensibilitate exagerata;
– tensiune;
– amintiri neplacute;
– evitarea interactiunilor sociale;
– consumul de bauturi alcoolice;
– consumul de droguri;
– automutilare;
– tulburari somatice.

Depresia la adulti

Depresia nu ar trebui sa faca parte din viata nimanui, indiferent daca este copil, adolescent sau adult. Din pacate, depresia tinde sa devina o problema fireasca a adultilor, din cauza ca multi dintre ei nu incearca sa caute ajutor de specialitate pentru starile pe care le experimenteaza. In cazul adultilor in varsta, depresia isi face simtita prezenta prin intermediul simptomelor „clasice”, precum tristetea si pierderea chefului, cat si prin unele simptome „deosebite”: probleme cu memoria, schimbari de comportament, dureri fizice si dorinta de a sta foarte mult in casa, izolati de alti oameni.

Daca ai observat, in ultima perioada, ca experimentezi multe dintre simptomele depresiei mentionate in acest articol, ar fi cazul sa mergi cat mai repede la un specialist. Cel care iti va spune daca suferi sau nu din cauza depresiei este medicul psihiatru.

Last Updated on March 30, 2020

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Parerea dumneavoastra conteaza foarte mult pentru noi si de aceea dorim sa ne ajutati sa imbunatatim serviciile prin adaugarea unei recenzii.

keyboard_arrow_up