Depresia. Simptome sau cum recunoastem boala care afecteaza 5% dintre romani
Una dintre cele mai raspandite si, totodata, studiate, afectiuni de natura psiho-emotionala, depresia reprezinta o boala complexa, inca neelucidata pe deplin. Depresia este deosebit de periculoasa nu doar pentru ca diminueaza drastic calitatea vietii pacientului, ci din cauza riscului foarte mare de sinucidere asociat cu aceasta. O alta caracteristica definitorie este generalizarea depresiei, o afectiune de care pot suferi femeile, barbatii, copiii, in orice moment al vietii lor si indiferent de contextul socio-economic. Statisticile indicau, in 2017, un procent de 5% din romani afectati de aceasta boala, insa numarul persoanelor depresive nediagnosticate corespunzator este mult mai mare. De aceea, este important sa recunoastem din timp semnele depresiei, fie in cazul nostru, fie la persoanele apropiate, pentru a preveni agravarea acesteia. Exista mai multe tipuri de depresie, diferentiate in principal de modul in care se manifesta, cronic sau acut. Specialistul este cel care poate identifica in mod corect forma de depresie a pacientului, insa cele mai importante simptome sunt comune tuturor tipurilor si pot fi recunoscute de cate patre pacient sau de cei din jur. Ceea ce diferentiaza depresia de alte afectiuni psiho-mentale este complexitatea simptomelor, care sunt de natura emotionala, mentala, fizica si comportamentala.
Simptome emotionale depresie
Tristete si descurajare – Spre deosebire de starile negative pasagere, depresia induce o tristete profunda si o descurajare intensa. Pacientul depresiv nu mai este capabil de optimism sau de entuziasm, starile negative acapareaza totul si altereaza perceptia sa asupra vietii. Spre deosebire de un episod temporar de tristete, depresia se caracterizeaza prin fatalism si neajutorare, convingerea ca nu mai exista speranta si ca nimic nu mai poate sa mearga bine. Autoperceptia negativa – Persoana depresiva are o imagine complet distorsionata a propriei persoane, o stima de sine foarte scazuta si puternice sentimente de vina. Iritabilitate accentuata – Pacientul depresiv manifesta o iritabilitate disproportionata, usor de perceput de cei din jur, si accese mai frecvente de manie. Pierderea interesului pentru activitatile placute – Una dintre cele mai importante caracteristici care diferentiaza depresia de alte tulburari este dezinteresul total pentru activitatile care ii faceau placere anterior persoanei respective, pentru hobby-uri si orice alt tip de activitate placuta. Dezinteresul fata de placerile anterioare distinge depresia de oboseala cronica, in care pacientul doreste sa revina la pasiunile sale, dar nu mai are energie.
Simptome fizice depresie
Letargia – sau lipsa totala de energie chiar si pentru cele mai banale actiuni zilnice, fara sa existe cauze fizice concrete ale oboselii. Oboseala si lipsa de energie sunt simptome frecvente pentru numeroase afectiuni, de aceea este important sa se coreleze corect cu celelalte categorii de simptome. Lipsa sau excesul de somn – modificarile psiho-mentale duc la modificari de somn, manifestate prin insomnie sau hipersomnie. Somnul neodihnor este corelat cu senzatia de letargie. Modificarea greutatii si pierderea apetitului – Pierderea sau castigul de kilograme este un alt simptom des intalnit in afectiunile fizice, Motive de ingrijorare apar atunci cand se inregistreaza brusc, semnificativ si fara o cauza fizica aparenta. Consumul excesiv de alcool si substante nocive – Este atat un simptom cat si un factor agravant al depresiei.
Simptome mentale depresie
Lipsa de concentrare – Alaturi de pierderea dezinteresului, bolnavul depresiv se confrunta cu dificultati in realizarea sarcinilor zilnice, la locul de munca sau in familie. Acestuia ii este mult mai greu sa se concentreze si fiecare lucru de facut pare o povara imensa. Ganduri negative excesive – Asa-numita “ruminatie” reprezinta un monolog interior neincetat, total negativ, care acapareaza mintea persoanei depresive. Gandurile suicidale sunt cele mai periculoase. Simptome psihomotorii precum mersul sau vorbirea incetinite, dificultati in exprimarea normala.
Simptome comportamentale depresie
Izolare pronuntata – Cei ce se confrunta cu depresia se percep ca fiind singuri si izolati si, de fapt, se izoleaza singuri de toti ceilalti. Acestia nu mai pot comunica normal nici macar cu cei dragi si se simt neintelesi. Renuntarea la activitati sociale – Izolarea se manifesta impreuna cu un dezinteres total fata de orice activitate de grup, care inainte le facea placere. Comportament nesabuit – O tendinta spre comportamente riscante si impulsive, care pot pune in pericol chiar viata, este un indicator puternic al depresiei. Acestea sunt doar principalele simptome ale depresiei, insa numai un specialist poate sa identifice corect riscul sau depresia deja instalata. Motivele de ingrijorare apar daca aceste simptome se manifesta aproape zilnic, pe o durata mare a zilei, si pe o perioada de cel putin cateva saptamani. In acest caz, un consult specializat este obligatoriu pentru a preintampina posibile consecinte grave.
Last Updated on November 28, 2023