Cum avem grija de sanatatea inimii in izolare. Sfatul medicului Oana Simion

In contextual actual, cauzat de pandemia cu noul coronavirus, ne vedem obligati sa petrecem mai mult timp in casa, in auto-izolare. Principalele “amenintari” pe care acest stil de viata le aduce cu sine sunt sedentarismul si alimentatia in exces. Ambele reprezinta factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Trebuie sa invatam sa avem grija de sanatatea inimii.

La nivel mondial, bolile cardiovasculare sunt principala cauza de mortalitate si sunt raspunzatoare de circa 1 din 3 decese in fiecare an, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
In Romania, procentul deceselor provocate de boli cardiovasculare este mai mare fata de media Uniunii Europene, conform unui studiu Eurostat ( la nivelul anului 2014).

Cum avem grija de sanatatea inimii in izolare?

Sedentarismul si alimentatia nesanatoasa, in exces, sunt doi factori asociati direct cu bolile cardiovasculare. Cu cat ne miscam mai putin, cu atat mai mult creste riscul de obezitate si de o circulatie incetinita a sangelui. Alimentatia in exces, de asemenea, afecteaza sanatatea inimii si poate avea repercusiuni grave.


In ciuda faptului ca libertatea de miscare este limitata in aceasta perioada, trebuie sa incercam pe cat posibil sa avem grija de sanatatea noastra. O plimbare de cateva minute in jurul locuintei sau organizarea unui program de exercitii fizice in casa sunt necesare pentru a ne mentine corpul sanatos. De asemenea, este indicat sa mancam mese regulate, bogate in vitamine.


La fel de important este sa ne mentinem o stare de spirit pozitiva si sa ne concentram pe ceea ce putem sa facem benefic pentru noi acum si sa ne facem planuri pentru cand starea de urgenta va fi ridicata. Daca reusim sa ne mentinem pozitivi, evitam sa avem stari de anxietate, cu risc de depresie, care la randul lor ne pot impinge spre mancat in exces pe fond emotional si pe neputinta de a ne da jos din pat.

Cu cat suntem mai atenti cu noi acum, cu corpul si cu mintea noastra, cu atat vom fi mai pregatiti sa ne reluam viata normala, la finalul pandemiei.

Sfaturile medicului cardiolog Oana Simion

Pentru a reusi sa ne mentinem sanatatea inimii, recomandam o serie de activitati care pot fi urmate in perioada de izolare la domiciliu:

Daca experimentati stari de anxietate sau aveti atacuri de panica provocate de pandemia cu noul coronavirus, puteti contacta clinica Neuroaxis pentru un consult online. Fiti atenti si observati orice modificare in starea dumneavoastra de sanatate, fizica sau mintala si cereti ajutorul atunci cand aveti nevoie. Suntem alaturi de dumneavoastra.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up