Alzheimer la tineri. Cand apar primele semne ale bolii

Autor: Dr. Cristina Lupu

Despre autor

Alzheimer, cea mai intalnita forma de dementa din toata lumea, afecteaza, de regula, persoanele de peste 65 de ani, insa boala poate sa debuteze mult mai devreme, chiar si la 30 de ani. Totusi, doar 5% dintre cei diagnosticati cu Alzheimer, la nivel mondial, au mai putin de 65 de ani.

Semnele bolii Alzheimer

Simptomele bolii Alzheimer la tineri sunt aceleasi cu semnele afectiunii la batrani. Diferentele de simptome apar, de obicei, doar intre pacientii cu Alzheimer aflati in faze diferite de stadii de evolutie ale bolii. Maladia are trei perioade de evolutie: initiala, intermediara si finala. 

In etapa initiala a bolii, o persoana afectata de Alzheimer experimenteaza probleme cu memoria si uita, de exemplu, unde isi lasa anumite obiecte sau are dificultati sa-si aminteasca unele cuvinte. In etapa initiala a bolii, o persoana cu Alzheimer este activa social si poate sa lucreze. Pe masura ce boala evolueaza, pierderile de memorie se accentueaza si apare dificultatea de a rezolva sarcinile zilnice. De asemenea, boala determina, in timp, schimbari comportamentele la persoanele diagnosticate cu Alzheimer. Apatia, anxietatea, depresia, agresivitatea si iritabilitatea sunt cateva dintre „simptomele comportamentale” ale unui bolnav de Alzheimer.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

De ce apare boala Alzheimer la tineri?

Majoritatea oamenilor la care boala Alzheimer debuteaza precoce prezinta primele semne la 40 sau 50 de ani. Persoanele cu debut precoce de Alzheimer nu constientizeaza boala cu care se confrunta. Cei care isi dau seama ca este ceva in neregula cu o persoana cu debut precoce de Alzheimer sunt membrii familiei, cunoscutii si prietenii.

Expertii nu au descoperit cu certitudine, pana in prezent, de ce boala Alzheimer debuteaza mai devreme la unii oameni si mai tarziu la altii. Totusi, specialistii in studiul maladiei au ajuns la concluzia ca, in foarte multe cazuri, persoanele pana in 65 de ani diagnosticate cu Alzheimer au sau au avut in familie pe cineva cu dementa respectiva.

Diagnosticarea corecta pentru boala Alzheimer cu debut precoce la persoanele de 30, 40 sau 50 de ani este foarte dificil de facut. Varsta scazuta si istoricul medical ii pot induce in eroare pe medicii specialisti cand vine vorba de diagnosticarea fara niciun dubiu al bolii Alzheimer. Adesea, medicii sunt de parere ca simptomele prezentate de persoanele la care Alzheimer debuteaza devreme sunt cauzate de depresie, stres sau un stil de viata dezordonat.

Maladia Alzheimer se confirma sau se infirma doar dupa ce medicul parcurge o serie de pasi, de la examinarea istoricului medical al pacientului si pana la efectuarea unui examen neurologic.  

Diagnosticarea exacta a bolii Alzheimer este vitala atat pentru pacient cat si pentru familia sa. De ce? Deoarece pacientul va putea sa-si adapteze stilul de viata astfel incat sa poata face fata cat mai bine bolii, iar membrii familiei vor afla cum pot sa ajute persoana cu Alzheimer.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up