Efectele fumatului asupra creierului. De ce sa renunti la tigari chiar acum
Material redactat de dr. Dan Mitrea – medic specialist neurologie
Fumatul, adica actiunea de a inhala fumul din tigara sau din pipa, iti afecteaza fiecare organ din corp, inclusiv creierul. Unele dintre efectele fumatului asupra organismului uman sunt vizibile foarte rapid, in timp ce altele isi fac simtita prezenta in timp. In articolul pe care tocmai il parcurgi o sa-ti prezentam ce efecte are fumatul asupra creierului.
Ce spun studiile de specialitate despre efectele fumatului asupra creierului
Cercetatorii au efectuat, de-alungul timpului, diverse studii referitoare la efectele fumatului asupra organismului uman, in general, si asupra creierului, in particular. Unul dintre studiile importante realizate in ultimii ani despre efectele fumatului asupra creierului a fost publicat in 2015. Analiza respectiva, efectuata de cercetatori de la universitatea din Edinburgh (Scotia) si de la universitatea McGill (Canada), a aratat ca scoarta cerebrala (cortexul cerebral) este mai subtire la fumatori decat la nefumatori. Cortexul cerebral este foarte important cand vine vorba de limbaj, gandire, atentie, memorie si constiinta. Cortexul cerebral, cunoscut si sub numele de „materie cenusie”, acopera circa doua treimi din creier. La o persoana sanatoasa, cortexul cerebral are intre 1,5 si 5 milimetri grosime.
Studiul, realizat pe circa 500 de oameni (aproximativ jumatate dintre ei fiind fumatori si fosti fumatori), cu varsta medie de aproximativ 73 de ani, a evidentiat ca multi dintre subiectii fumatori sau fosti fumatori aveau cortexul mai subtire in diverse zone ale creierului, comparativ cu nefumatorii. De asemenea, cercetarea a mai aratat ca persoanele care s-au oprit, la un moment dat, din fumat, si-au refacut, partial, grosimea cortexului. Totodata, desi este normal ca scoarta cerebrala sa devina mai subtire pe masura ce imbatranim, studiul a scos in evidenta ca fumatul accelereaza deteriorarea cortexului cerebral. Iar deterioarea cortexului duce la declinul cognitiv, ceea ce favorizeaza, printre altele, instalarea bolii Alzheimer, o afectiune neurodegenerativa si cea mai intalnita forma de dementa la nivel mondial.
Cum sa renunti la fumat
Indiferent daca fumezi constant sau ocazional, este obligatoriu sa renunti la tigari cat mai repede. In cazul in care, pana acum, nu te-ai gandit serios sa renunti la fumat, ar fi bine sa incepi sa o faci. Doar daca te gandesti sa renunti la fumat ai sanse sa o si faci.
Urmatorul pas ar fi sa gasesti un motiv suficient de bun pentru tine ca sa renunti la fumat. Ulterior, este nevoie sa te pregatesti sa faci fata simptomelor asociate renuntarii la fumat, adica la dependenta de nicotina. Daca esti un fumator inrait, vei intra in sevraj nicotinic, deoarece nicotina creeaza depedenta fizica si psihica. Simptomele sevrajului nicotinic difera de la persoana la persoana, dar cele mai intalnite sunt: iritabilitate, anxietate, nervozitate, frustare, dureri de cap, frisoane si tulburari ale somnului. Ca sa treci mai usor peste simptomele sevrajului, este nevoie sa te hidratezi si alimentezi corect, sa stai aproape de oamenii dragi, sa ai rabdare si sa ai o atitudine pozitiva.
Dupa ce iti asumi ca o sa urmeze o perioada se sevraj nicotinic, nu-ti mai ramane decat sa alegi metoda prin care sa renunti la fumat si sa o pui in practica. Poti sa renunti brusc, doar cu motivatie, sau poti sa renunti trepat, cu ajutorul anumitor medicamente.
Last Updated on November 28, 2023