Primele semne de Alzheimer. Cum le recunoști și când e necesar consultul neurologic

Cuprins

Primele semne de Alzheimer pot fi atât de subtile, încât să nu le acordăm importanță, punându-le pe seama oboselii sau a stresului. Pierderile ușoare de memorie – uităm numele unei persoane cunoscute, unde am așezat un lucru cu câteva minute înainte sau dacă am încuiat ușa când am plecat de acasă – sunt urmate însă apoi de alte semnale de alarmă, pe care este foarte important să le recunoaștem, pentru a apela imediat la medicul neurolog pentru diagnostic și tratament. 

Ca punct de reper temporal, primele semne de Alzheimer apar după 65 de ani, așadar, după această vârstă e necesară o atenție sporită la modificările cognitive și comportamentale – ale noastre sau ale celor din jur. Există și cazuri de Alzheimer cu debut precoce, care afectează persoane cu vârste între 30 și 50 de ani, însă sunt foarte rare: 5% din totalul pacienților diagnosticați cu acest tip de demență, la nivel mondial. 

Primele semne de Alzheimer 

Simptomele pot diferi de la o persoană la alta, chiar și în primul stadiu al bolii, însă tulburările de memorie sunt prezente la majoritatea celor afectate de acest tip de demență. Urmează tulburările cognitive care implică alte funcții decât memoria – bolnavul întâmpină greutăți în a asocia cuvântul corect unui obiect sau unei situații, îi sunt afectate concentrarea, judecata -, iar pe măsură ce boala avansează, simptomele devin mai severe, confuzia se adâncește și apar schimbări de comportament, dispoziție sau personalitate. 

Iată care sunt, cel mai frecvent, primele semne de Alzheimer: 

Tulburări de memorie 

În timp ce-și amintește cu ușurință și în amănunt evenimente din copilărie, persoana afectată de Alzheimer întâmpină dificultăți în a asimila și memora informații noi, poate repeta aceleași întrebări la intervale scurte de timp și are nevoie să i se amintească constant să facă lucruri de care înainte se ocupa în mod uzual. 

Tulburări de concentrare 

Scade capacitatea de concentrare și devine dificilă ducerea la bun sfârșit a oricărei sarcini care cere atenție – gestionarea banilor, evidența facturilor, gătirea după o rețetă. Timpul dedicat unor astfel de activități crește semnificativ și apar erori în îndeplinirea lor. 

Dificultăți în îndeplinirea unor sarcinilor familiare  

Poate fi vorba despre a conduce spre o destinație cunoscută, alcătuirea listei de cumpărături sau regulile jocului preferat, care, brusc, nu mai sunt familiare. 

Stări confuzionale 

Bolnavul încurcă datele, nu mai știe ce zi a săptămânii este sau ce lună din an, poate uita unde se află sau cum a ajuns în acel loc. Posibil să nu mai înțeleagă sau să înțeleagă greu noțiunea de „ieri”, „mâine” sau „luna viitoare”. 

Capacitate de judecată scăzută 

Judecata este alterată și apar modificări în procesul de luare a deciziilor. Bolnavul poate face alegeri greșite în cheltuirea banilor, risipindu-i pe obiecte de care nu are nevoie, sau poate acorda mai puțină atenție îngrijii personale sau curățeniei din locuință. 

Pierderea lucrurilor 

Bolnavul pierde obiecte sau le așază în alte locuri decât cele în care acestea ar trebui să stea în mod normal, apoi uită unde le-a pus. Nu este capabil să refacă pașii pentru a le găsi și poate acuza persoanele din jur de furt, mai ales pe măsură ce boala progresează. 

Schimbări în comportament 

Dispar spontaneitatea și simțul de inițiativă, persoana afectată de boală poate deveni mai apatică, retrasă, anxioasă, neîncrezătoare în cei din jur și poate prezenta schimbări bruște de dispoziție, devenind iritabilă sau agresivă. 

Când este necesar consultul neurologic 

Consultația de neurologie este necesară de la identificarea primelor semne de Alzheimer. Cu cât sunt stabilite mai devreme diagnosticul de certitudine și tratamentul adecvat, cu atât mai multe șanse are bolnavul să încetinească declinul cognitiv, cu ajutorul medicației. 

În cazul în care există istoric familial de Alzheimer, nu trebuie așteptate primele semne ale bolii. Studii recente arată că modificările la nivelul creierului încep cu un deceniu sau chiar mai mult înainte de apariția tulburărilor de memorie, prin formarea plăcilor de beta-amiloid și acumularea unui număr ridicat de proteine Tau. Acest stadiu este numit de medici „Alzheimer preclinic”. 

Dacă observi comportamente din cele descrise mai sus, la tine sau la cei din jurul tau, îți recomandăm programarea la specialiștii Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie din București, unde poți beneficia de serviciile unei echipe de peste 50 de medici specializați în neurologie și domeniile conexe și de investigații imagistice efectuate cu tehnologie de ultimă oră. În clinica noastră, pacienții cu Alzheimer pot beneficia de îngrijire și monitorizare pe tot parcursul bolii, iar aparținătorii pot accesa psihoterapia ca suport psihologic. 

Evoluția simptomelor bolii Alzheimer 

Simptomele se diversifică și se agravează pe măsură ce boala avansează. Primelor semne de Alzheimer, detaliate anterior, li se adaugă, pe rând, simptomele din faza moderată a bolii – dezorientare, paranoia, afazie, schimbări bruște de dispoziție, comportament impulsiv și tulburări de somn -, și cele severe, din faza terminală: dispariția vocabularului, probleme semnificative de memorie, stări prelungite de absență, disfagie, incontinență, scădere în greutate. 

Există 7 stadii ale bolii Alzheimer, iar din stadiul 5, bolnavul are nevoie de îngrijirea constantă a familiei. 

Stadiul 1: Declin cognitiv insesizabil 

În acest punct, bolnavul nu prezintă niciun simptom, însă la nivel cerebral a început procesul ireversibil de deteriorare. 

Stadiul 2. Declin cognitiv vag sesizabil 

Apar tulburări cognitive minore, puse, de regulă, pe seama îmbătrânirii: probleme de memorie care nu afectează nici activitatea zilnică a bolnavului, nici interacțiunea sa cu alți oameni. 

Stadiul 3. Declin cognitiv ușor 

Apar primele simptome de Alzheimer, tulburările cognitive care, la o observare atentă, nu pot fi asociate procesului natural de îmbătrânire. 

Stadiul 4: Declin cognitiv moderat 

Bolnavul prezintă dificultăți în realizarea sarcinilor complexe. Cel mai frecvent, boala Alzheimer este diagnosticată în acest stadiu. 

Stadiul 5: Declin moderat spre sever 

Problemele de memorie se accentuează. Pentru siguranța lui, bolnavul nu mai poate fi lăsat singur, ci trebuie supravegheat în permanență de un aparținător. 

Stadiul 6: Declin cognitiv sever 

În acest stadiu, bolnavul și-a pierdut cea mai mare parte a amintirilor și are nevoie de asistență pentru aproape toate activitățile zilnice. 

Stadiul 7: Declin cognitiv extrem 

Bolnavul prezintă acum demență severă. Problemelor cognitive și de limbaj li se adaugă dificultățile motorii, care fac pacientul dependent în totalitate de cei din jurul său. Stadiul 7 este faza terminală a bolii Alzheimer. 

Pot trece între 3 și 12 ani, uneori chiar mai mult, de la primele semne de Alzheimer și decesul cauzat de această boală. Speranța de viață a unui bolnav de Alzheimer este influențată de mai mulți factori, iar diagnosticul timpuriu poate juca un rol important în încetinirea declinului cognitiv și prelungirea vieții pacientului. 

Adresează-te fără întârziere medicului neurolog, după identificarea primelor semne de Alzheimer. Programează-te la consultație la Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din București. 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up