5 meserii afectate de sindromul de apnee in somn

Sindromul de apnee in somn (SAS), o tulburare respiratorie in somn, prezinta nu doar o diminuare a calitatii vietii pacientilor si riscurile unor patologii asociate, ci si un risc ocupational, deoarece are un impact negativ asupra capacitatii de munca si indeplinirii obligatiilor profesionale. Caracterizata de opriri repetate ale fluxului respirator, pe tot parcursul somnului, apneea poate sa cauzeze o somnolenta diurna excesiva, iritabilitate, scaderea capacitatilor si afectarea memoriei.

Din cauza ca pacientul nu este constient de micro-trezirile sale nocturne si de riscurile implicate de apnee, aceasta afectiune ajunge sa fie diagnosticata tarziu.

In ultima vreme, apneea a devenit subiectul tot mai multor studii care arata o legatura directa intre prezenta acestei tulburari si riscurile de accidente ocupationale. Prin manifestarile sale de pe timpul zilei, apneea afecteaza negativ capacitatea de munca si randamentul bolnavului, indiferent de specificul activitatii sale, de la dificultati in concentrare si atentie, pana la afectarea relatiilor cu ceilalti colegi, respectiv clienti.

Insa, in cazul anumitor meserii, apneea prezinta inclusiv riscuri majore, de la incapacitatea de a mai functiona corespunzator la locul de munca pana la posibile accidentari cu final dramatic:

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Legatura dintre soferii profesionisti si sindromul de apnee in somn

Un simptom principal al apneei este somnolenta diurna puternica, ce afecteaza puternic coordonarea capacitatilor motorii. Soferii comerciali, cu precadere cei care parcurg distante mari si opereaza autovehicule mari, sunt cei mai afectati de apneea obstructiva. Aceasta provoaca nu doar riscul crescut de adormire la volan, ci si scaderea acuitatii vizuale si intarzierea reflexelor, cu potentiale consecinte grave pe autostrada.

Potrivit unui studiu realizat de catre Universitatea Pennsylvania, aproape o treime dintre soferii americani de TIR sufera de o forma de apnee. Unele state au interzis soferilor care sufera de apnee si nu urmeaza nici un tratament sa mai sofeze.

Asadar, persoanele care lucreaza in transporturi sau logistica, a caror activitate profesionala presupune sofatul intensiv, si care se incadreaza in categoriile de risc pentru apnee, necesita o diagnosticare timpurie a acesteia si tratament de urgenta.

Munca in schimburi si apneea in somn

Orice tip de activitate profesionala care presupune munca in schimburi, indiferent de domeniu, este afectata daca persoanele implicate sufera de simdromul de apnee in somn. Mai mult decat atat, studiile recente au aratat ca munca in schimburi si orarul de somn modificat, la randul sau, agraveaza apneea. Munca pe timp de noapte presupune un efort suplimentar din partea organismului, iar somnolenta puternica si scaderea atentiei nu fac decat sa ingreuneze si mai mult activitatea, pana la punctul in care angajatul care sufera de apnee nu mai poate sa faca fata alternantelor de program.

Tehnoredactare, operare calculator, editare

Potrivit unui studiu de amploare, realizat de catre National Center for Biotechnology Information, ce apartine de Institutul National de Sanatate al SUA, lucratorii din domenii ce presupun interepretarea unor texte sau imagini pe un monitor, sunt printre cei mai afectati de catre sindromul de apneea in somn. Scaderea atentiei, a puterii de concentrare si de analiza, precum si oboseala accentuata, afecteaza pe termen scurt si pe termen lung astfel de meserii de natura cognitiva si sedentara.

Operare utilaje si masinarii grele (strung, freza, motostivuitor, buldoexcavator)

La fel ca in cazul autovehiculelor, diversele tipuri de masini sau aparate utilizate in fabrici sau depozite comerciale prezinta riscuri de accidente de munca si reglementari specifice. Chiar daca operarea unor astfel de masini are loc intr-un mediu controlat si un spatiu mai mic, manifestarile apneei pot duce atat la accidente la locul de munca cat si la posibilitatea pierderii locului de munca din cauza incapacitatii de a manevra corespunzator vehiculul respectiv, provocate de manifestarile apneei.

Interactiunea cu clientii sau cu angajatii

Apneea afecteaza nu doar capacitatile motorii si cele cognitive, ci si interactiunea cu ceilalti, in special la nivel profesional. Simptome precum iritabilitatea, agresivitatea, incapacitatea de a comunica pozitiv cu publicul sau cu subalternii pot indica prezenta apneei. Somnolenta diurna excesiva, de asemenea, modifica pe termen scurt si pe termen lung capacitatea de a interactiona cu publicul, telefonic sau fata in fata. Riscurile profesionale ale apneei nu se rezuma la accidente fizice ci si la incapacitati cognitive si relationale.

Pentru mai multe informatii despre riscurile, diagnosticarea si tratamentul sindromului de apnee in somn va invitam la clinica Neuroaxis, unde specialistii nostri va pot oferi solutiile cele mai bune pentru dumneavoastra.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Ce trebuie sa faci la o criza de epilepsie. Primul ajutor daca ești pacient sau aparținător 

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up