Te doare spatele jos deasupra fundului? Află de ce e important să mergi la neurolog

Cuprins

Când spui „mă doare spatele jos deasupra fundului”, descrii o durere lombară – durerea de spate cel mai des întâlnită și principala cauză de dizabilitate la nivel global. Este o problemă de sănătate cu care se confruntă 4 din 5 oameni cel puțin o dată în viață și care în forma cronică afectează peste 600 de milioane de persoane, conform celor mai recente rapoarte.  

Ce ai de făcut, dacă te afli în această situație? Îți explicăm, în cele ce urmează, care sunt cauzele acestui tip de durere și de ce este important să te programezi la o consultație de neurologie pentru evaluare, diagnosticare și indicații terapeutice, dacă dorsalgia persistă, coboară pe picioare și nu cedează la medicația antialgică.  

La Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, beneficiezi de expertiza unei echipe de peste 50 de medici specializați în neurologie și domeniile conexe și de investigații realizate cu tehnologie de ultimă generație.  

De ce apar durerile în zona lombară

40% din numărul extrem de ridicat de cazuri de dureri lombare înregistrat în 2020, 619 milioane, este pus de medici pe seama unor factori de risc modificabili:  

  • sendentarismul, care favorizează atrofierea musculaturii paravertebrale și scade mobilitatea coloanei vertebrale;  
  • o poziție vicioasă menținută timp îndelungat (cum este cea adoptată la birou), care duce la contracturi musculare, pune presiune pe discurile intervertebrale, favorizând tasarea lor, și poate determina modificarea curburii lombare;  
  • dormitul pe burtă sau pe o saltea nepotrivită – afectează alinierea coloanei;  
  • excesul ponderal, care pune presiune pe coloana lombară;  
  • ridicarea sau căratul de greutăți, care pot duce la hernierea discurilor intervertebrale, cu comprimarea nervilor spinali;  
  • mișcările repetitive de tipul flexiunilor sau torsiunilor – un stres mecanic asupra coloanei, ce se poate solda cu leziuni ale discurilor intervertebrale.  

Durerea de spate jos deasupra fundului poate fi însă și rezultatul unor factori de risc nemodificabili, precum vârsta – probabilitatea de a dezvolta probleme la nivel lombar crește pe măsură ce îmbătrânim – ori prezența unor boli inflamatorii sau degenerative (artrită, osteoporoză), care afectează inclusiv coloana.  

De ce e important să consulți un specialist atunci când ai dureri de spate în partea de jos  

Multe dintre persoanele care vin la medic cu acest simptom nu sunt la primul episod dureros când ne trec pragul. Câtă vreme disconfortul nu este debilitant, pacienții încearcă să-l amelioreze cu antialgice fără prescripție și cu repaus. Însă această „rețetă” nu dă rezultate mereu. Sau dă pe moment, apoi durerile revin.  

Dorsalgia lombară care persistă sau este recurentă trebuie evaluată de un specialist în dureri de spate: medicul neurolog. Acesta îți poate stabili, după consultație și/sau investigații, un tratament eficient, cu rezultate durabile.  

Există și situații când prezentarea la medicul neurolog este o urgență: durerea lombară acută, apărută brusc, după o accidentare sau un efort, cea care radiază în fese ori coboară pe picior și cea asociată cu simptome precum pierderea sensibilității, slăbiciune musculară, febră sau pierdere în greutate. Aceste simptome pot anunța o afectare severă a coloanei vertebrale.  

Afecțiuni ce pot provoca dureri de spate jos deasupra fundului  

Când nu este rezultatul unei traume, durerea de spate localizată deasupra fundului poate semnala probleme structurale ale coloanei vertebrale, afecțiuni inflamatorii, procese degenerative, infecții sau boli non-neurologice care dau dureri ce radiază în zona lombară. Evaluarea clinică și paraclinică efectuată de medicul neurolog poate duce și la identificarea mai multor factori responsabili pentru declanșarea acestui simptom.  

Discopatie 

În discopatia lombară, discurile intervertebrale se uzează odată cu înaintarea în vârstă, își pierd din înălțime și din elasticitate și se pot deplasa în lateral, apăsând pe nervii spinali. Discopatia este adesea asociată cu alte afecțiuni degenerative care afectează coloana vertebrală – artrită reumatoidă, stenoză spinală.  

Hernie de disc 

Tot o leziune a discului intervertebral, hernia de disc presupune lezarea inelului fibros al discului și scurgerea nucleului pulpos prin fisura creată, proces care duce la comprimarea rădăcinilor nervilor spinali și declanșarea durerii neuropate. Hernia este cel mai frecvent rezultatul unei traume, dar poate fi și o complicație de a discopatiei lombare, discurile uzate fiind predispuse hernierii.  

Stenoză spinală 

Stenoza spinală constă în îngustarea canalului spinal și comprimarea măduvei spinării și a rădăcinilor nervoase. Poate fi rezultatul unei accidentări sau al procesului natural de îmbătrânire și se manifestă prin durere lombară care radiază în jos pe picior (sciatică), iar în cazurile mai severe, prin deficite neurologice (parestezii, dificultăți motorii).  

Scolioză lombară 

Scolioza lombară este o curbură anormală, laterală, a părții inferioare a coloanei vertebrale, care ia forma literei S. Această deformare poate apărea pe fondul unei traume, a preferinței manuale (căratul greutăților cu o mână dezechilibrează coloana și musculatura paravertebrală), a unei afecțiuni neuromusculare, din cauza unor malformații osoase sau cu înaintarea în vârstă, ca efect al proceselor degenerative.  

Spondilolistezis 

Când una dintre vertebre alunecă de la locul ei, modificându-și poziția în raport cu vertebrele vecine, vorbim despre spondilolistezis, o afecțiune care poate fi congenitală, degenerativă sau indusă de o traumă. Aceasta poate afecta orice regiune a coloanei vertebrale, dar se manifestă cel mai frecvent la nivel lombar.  

Procese tumorale 

În cazul dezvoltării unor tumori la nivelul coloanei vertebrale, durerea lombară este determinată de presiunea exercitată de formațiunea tumorală asupra rădăcinilor nervoase sau a măduvei spinării, este persistentă și progresivă, coboară pe picior și nu cedează la tratamentul conservator. Pe măsură ce boala evoluează, i se adaugă deficite neurologice.  

Boli inflamatorii 

Durerea lombară este simptom și în spondilita anchilozantă sau boala boala Bechterew – o afecțiune inflamatorie cronică, progresivă, care determină fuziunea vertebrelor și rigidizarea coloanei -, în osteoartrită și în artrita reumatoidă. Dorsalgia este însoțită, în aceste afecțiuni, de pierderea progresivă a mobilității.  

Alte afecțiuni 

Pierderea de țesut osos din osteoporoză, infecțiile localizate la coloana vertebrală sau fibromialgia mai pot sta la baza durerilor de spate resimțite jos deasupra fundului. În aceeași zonă poate radia durerea manifestată în afecțiuni non-neurologice precum nefrolitiaza, endometrioza sau boala inflamatorie pelvină.  

Consultația la Neuroaxis, primul pas către o viață fără dureri lombare 

Dorsalgia poate fi gestionată, când beneficiezi de expertiza unui medic neurolog. Cu o schemă de tratament personalizată, un program de recuperare medicală corect structurat și recomandări legate de stilul de viață, ai toate șansele să scapi de disconfort și să-ți recapeți mobilitatea.  

Fă primul pas către o viață fără dureri lombare, programează-te la Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România. În clinica noastră, consultația nu este condiționată temporal, ci durează atât cât este necesar pentru ca medicul să poată pune un diagnostic corect și să stabilească tratamentul adecvat. 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi direct în inbox informații esențiale din sfera sănătății creierului.

keyboard_arrow_up