Tratamentele si terapiile pe care medicii le prescriu in cazul scoliozei lombare variaza in functie de severitatea curburii, dar si de varsta pacientului. Expertii de la clinica Mayo recomanda o serie de metode de tratament printre care se numara:
Orteza – Corsetul
Aceasta metoda este folosita in cazul copiilor care sufera de cazuri moderate de scolioza lombara, atunci cand acestia sunt inca in faza de crestere. Purtarea unui astfel de dispozitiv medical nu va vindeca scolioza, dar impiedica evolutia sa ulterioara. Cel mai obisnuit tip de corset este fabricat din plastic si este modelat pentru a se conforma corpului. Acest dispozitiv este aproape invizibil pe sub haine si se potriveste sub brate si in jurul cutiei toracice, a spatelui si a soldurilor. Cele mai multe orteze trebuie purtate pe tot parcursul zilei, iar eficacitatea acestora creste cu numarul de ore pe zi in care sunt purtate.
Chirurgia
Scolioza progreseaza de obicei in timp, astfel incat medicii pot sugera o interventie chirurgicala pentru a reduce severitatea curbei coloanei vertebrale si pentru a preveni agravarea acesteia. Cel mai frecvent tip de chirurgie a scoliozei se numeste fuziune a coloanei vertebrale. In cazul acestei interventii, chirurgii conecteaza doua sau mai multe vertebre impreuna, astfel incat nu se pot misca independent. Bucati de os sau un material asemanator osului sunt plasate intre vertebre. Tijele, carligele, suruburile sau firele metalice mentin de obicei acea parte a coloanei vertebrale nemiscata, in timp ce materialul osos vechi si nou fuzioneaza. Trebuie mentionat ca interventiile chirurgicale se practica mai ales la copii si adolescenti, data fiind flexibilitatea colanei; la adulti eficienta lor este mult mai redusa si scopul este mai mult de a impiedica progresia scoliozei, nu neaparat de a o corecta.
Un tratament adecvat pentru durerile de spate provocate de scolioza lombara si de corectarea sau oprirea din evolutie a curburii coloanei, porneste de la un diagnostic corect. Te asteptam in clinica Neuroaxis pentru consult, plan de tratament si monitorizare.