Scolioza lombara – ce este, cauze, simptome si tipuri de tratament

Scolioza lombara este o curbura anormala a parții inferioare a coloanei vertebrale si reprezinta cea mai comuna forma a scoliozei.

Ce este scolioza lombara?

Scolioza este o afectiune care variaza foarte mult de la caz la caz si poate lua mai multe forme și din aceasta cauza este importanta clasificarea acesteia cu exactitate. Medicii specialisti explica faptul ca stabilirea cu exactitate a formei de scolioza care afecteaza un pacient, dar si a cauzelor genetice si de mediu care stau la baza acesteia sunt fundamentale pentru oferirea celor mai bune ingrijiri medicale.

Trebuie mentionat ca exista un grad normal de scolioza in special la nivel toracal, dar si lombar, datorat preferintei manuale – majoritatea oamenilor tind sa care greutatile in mana dreapta (dominanta), generand un efort asimetric pe coloana si musculatura paravertebrala.

Clasificarea scoliozei se face în functie de factori precum: varsta, localizarea si dimensiunile curbei precum si de cauzele acesteia. Dimensiunile si pozitionarea curburii reprezinta o parte importanta a diagnosticului de scolioza, acestea determinand severitatea, dar si complicatiile asociate acestei afectiuni.

Cat de mult doare scolioza lombara?

Scolioza lombara implica o curbura anormala a coloanei, localizata in partea inferioara a acesteia, numita si zona lombara. De multe ori aceasta curbura se continua la nivel toracal – scolioza toraco-lombara. 

Deformarea coloanei se produce in plan coronal (de fata), coloana capatand aspectul literei S si se poate pune in evidenta atat la examenul clinic cat si prin metode radiologice – radiografie simpla (de fata si de profil), computer-tomograf sau rezonanta magnetica. 

De multe ori scolioza se asociaza si cu o deformare in plan sagital (de profil) – cifoza, suferinta primind numele de ”cifo-scolioza”.

Nivelurile de durere resimtite de persoanele care sufera de scolioza lombara sunt, in unele cazuri, mai ridicate decat cele resimtite de catre persoanele care sufera de alte forme de scolioza. In aceste cazuri, varsta se dovedeste a fi un element foarte important. In cazul tinerilor, deformarea coloanei in zona lombara tinde sa fie nedureroasa și asta pentru ca, in timpul cresterii, coloana vertebrala se prelungeste.  Incetarea procesului de crestere determina curbura anormala a colonei sa duca la comprimarea vertebrelor si a nevilor din jurul acestora, provocand senzatii de disconfort si durere.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Cauze care provoaca scolioza lombara

Studiile si experienta clinica arata faptul ca 80% din cazurile totale de scolioza sunt  idiopatice, adica cauzele acestei afectiuni nu pot fi determinate. In cazul celorlalte 20% dintre cazuri, medicii au putut determina diferitele cauze și printre acestea se numara:

  1. Afectiunile neuromusculare. Cercetatorii din domeniul medical explica faptul ca scolioza, in general, si scolioza lombara, in particular, pot fi considerate complicatii ale unor maladii care impiedica capacitatea organismului de a controla muschii care sustin coloana vertebrala. Printre cele mai comune afectiuni de acest gen se numara: paralizia cerebrala, spina bifida sau distrofia musculara.
  2. Probleme de dezvoltare congenitala. In unele cazuri, malformatiile osoase care apar in timpul dezvoltarii intrauterine pot interfera cu formarea corecta a vertebrelor.
  3. Traumele. Fracturile vertebrale, mai ales cand se consolideaza vicios, sunt o cauza relativ frecventa de scolioza lombara la orice varsta. Prevenirea acestei complicatii este unul dintre scopurile majore ale interventiilor chirurgicale pentru fracturile vertebrale. 
  4. Inaintarea in varsta. Procesele degenerative care insotesc imbatranirea sistemului osteoarticular, precum si osteoporoza, mai ales la femei, pot duce la constituirea progresiva a unor diformitati ale coloanei vertebrale, scolioza lombara fiind una dintre cele mai frecvente.

Metode de tratament

Tratamentele si terapiile pe care medicii le prescriu in cazul scoliozei lombare variaza in functie de severitatea curburii, dar si de varsta pacientului. Expertii de la clinica Mayo recomanda o serie de metode de tratament printre care se numara:

Orteza  – Corsetul

Aceasta metoda este folosita in cazul copiilor care sufera de cazuri moderate de scolioza lombara, atunci cand acestia sunt inca in faza de crestere. Purtarea unui astfel de dispozitiv medical nu va vindeca scolioza, dar impiedica evolutia sa ulterioara. Cel mai obisnuit tip de corset este fabricat din plastic si este modelat pentru a se conforma corpului. Acest dispozitiv este aproape invizibil pe sub haine si se potriveste sub brate si in jurul cutiei toracice, a spatelui si a soldurilor. Cele mai multe orteze trebuie purtate pe tot parcursul zilei, iar eficacitatea acestora creste cu numarul de ore pe zi in care sunt purtate.

Chirurgia

Scolioza progreseaza de obicei in timp, astfel incat medicii pot sugera o interventie chirurgicala pentru a reduce severitatea curbei coloanei vertebrale si pentru a preveni agravarea acesteia. Cel mai frecvent tip de chirurgie a scoliozei se numeste fuziune a coloanei vertebrale. In cazul acestei interventii, chirurgii conecteaza doua sau mai multe vertebre impreuna, astfel incat nu se pot misca independent. Bucati de os sau un material asemanator osului sunt plasate intre vertebre. Tijele, carligele, suruburile sau firele metalice mentin de obicei acea parte a coloanei vertebrale nemiscata, in timp ce materialul osos vechi si nou fuzioneaza. Trebuie mentionat ca interventiile chirurgicale se practica mai ales la copii si adolescenti, data fiind flexibilitatea colanei; la adulti eficienta lor este mult mai redusa si scopul este mai mult de a impiedica progresia scoliozei, nu neaparat de a o corecta.

Un tratament adecvat pentru durerile de spate provocate de scolioza lombara si de corectarea sau oprirea din evolutie a curburii coloanei, porneste de la un diagnostic corect. Te asteptam in clinica Neuroaxis pentru consult, plan de tratament si monitorizare. 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up