Durerile de spate. Cauze, investigații, tratament

Cuprins

Durerile de spate sunt prima cauză a prezentării la medic la nivel mondial. Declanșate cel mai frecvent de o leziune traumatică (mai ales în cazul tinerilor) sau degenerativă (în special la persoanele vârstnice), acestea pot afecta capacitatea de mișcare și de muncă și pot duce la scăderea calității vieții, dacă nu sunt tratate la timp. 

Dacă durerile persistă și sunt severe, coboară pe picior ori dau senzația de amorțeală/furnicături, consultația de neurologie nu trebuie amânată, pentru că poate fi vorba despre o afectare nervoasă. La fel și în cazul în care durerile sunt însoțite de incontinență, de pierdere inexplicabilă în greutate ori de febră. Prin examinare și cu ajutorul investigațiilor specifice, medicul va stabili cauza acestor dureri și va institui un protocol terapeutic adecvat, pentru a ameliora simptomele și a împiedica apariția complicațiilor.  

La Neuroaxis, o echipă de peste 50 de medici specializați neurologie, specialitățile conexe și în neuroimagistică lucrează integrat pentru a reda sănătatea pacienților cu probleme la coloana vertebrală, iar investigațiile recomandate în cazul durerilor de spate sunt efectuate cu aparatură de ultimă generație. 

Ce este durerea de spate 

În majoritatea cazurilor, durerea de spate este un semnal de alarmă pentru o problemă la coloana vertebrală, dar poate fi și manifestarea unei afecțiuni non-neurologice – anevrismul de aortă abdominală, pancreatita, pielonefrita, nefrolitiaza, endometrioza ori herpes zoster sau dureri ce iradiază în zona spatelui. 

Durerea se poate manifesta diferit, în funcție de sursă (musculară, articulară, nervoasă), iar caracteristile sunt importante pentru un diagnostic corect, de aceea, medicul trebuie să afle dacă aceasta: 

  • se intensifică atunci când te apleci/ridici; 
  • se înrăutățește când stai în picioare, pe scaun sau întins în pat; 
  • apare și dispare; 
  • e însoțită de rigiditatea spatelui dimineața și se diminuează pe parcursul zilei; 
  • iradiază spre fese și în jos pe picior, până la genunchi sau chiar laba piciorului; 
  • este însoțită de amorțeală sau slăbiciune la nivelul membrelor inferioare. 

Tipuri de dureri de spate 

Durerile de spate sunt clasificate în funcție de intensitate și durată: 

  • dureri acute, care apar brusc și pot persista de la câteva zile la câteva săptămâni; 
  • dureri subacute – tot cu instalare bruscă, durează între 1 și 3 luni; 
  • dureri cronice – cu manifestare zilnică pe o perioadă mai lungă de 3 luni. Instalarea poate fi subită sau progresivă. 

Cele mai comune cauze pentru durerile de spate 

La baza durerilor de spate pot sta cauze mecanice și probleme structurale ale coloanei vertebrale (localizate la vertebre sau la discurile dintre ele, la mușchi, tendoane, ligamente sau nervi), afecțiuni inflamatorii sau de altă natură. Sunt situații când este identificată o singură cauză și situații când durerile de spate sunt generate de un cumul de factori.   

Cauze mecanice și structurale 

  • Entorsa – predominant entorsa cervicală, o leziune ligamentară frecvent întâlnită în accidentele rutiere. 
  • Contracturile sau întinderile musculare – care pot fi determinate de o mișcare greșită ori de ridicarea unei greutăți prea mari sau dintr-o poziție nepotrivită. 
  • Hernia de disc și ruptura de disc, care duc la comprimarea și iritarea nervilor din apropiere. 
  • Discopatia degenerativă (adesea, asociată și cu alte afecțiuni degenerative care afectează coloana vertebrală, cum sunt artrita reumatoidă și stenoza spinală). 
  • Spondilolistezis (deplasarea vertebrelor)
  • Fractura vertebrală
  • Stenoza spinală (îngustarea canalului spinal, care pune presiune pe măduva spinării și pe rădăcinile nervoase). 
  • Deformări ale coloanei vertebrale, cum sunt scolioza sau cifoza

Cauze de natură inflamatorie  

  • Spondilita anchilozantă, numită și boala Bechterew, care determină fuziunea vertebrelor și duce la rigidizarea coloanei vertebrale.
  • Osteoartrita
  • Artrita reumatoidă

Alte cauze – afecțiuni care pot da dureri de spate 

  • Osteoporoza
  • Fibromialgia
  • Nefrolitiaza
  • Endometrioza
  • Sindromul cozii de cal sau cauda equina (compresia nervilor din partea inferioara a canalului spinal)
  • Infecții localizate la coloana vertebrală (cum sunt osteomielita vertebrală sau abcesul epidural)
  • Tumori localizate la coloana vertebrală

Durerile de spate mai pot apărea ca manifestări în anevrismul de aortă abdominală, pancreatită, pielonefrită sau herpes zoster. 

În ce zone pot apărea durerile de spate 

Durerea poate să apară în partea superioară a spatelui, în zona centrală sau în cea inferioară și poate să se manifeste pe ambele părți sau pe una singură. În funcție de cum este resimțită – intens sau surd, ca un junghi ori radiantă -, poate fi atribuită uneia sau mai multor cauze. Medicul neurolog va stabili, prin examinare și investigații, cauza exactă. 

Îți poți face o ideea despre afecțiunile ce dau dureri de spate în diverse zone cu ajutorul hărții realizate de experții Neuroaxis. Pe scurt, iată ce poate anunța durerea, în funcție de regiunea unde apare: 

Durere în partea dreaptă a spatelui 

Durerea resimțită în partea dreaptă a spatelui poate fi mecanică – generată de o problemă a coloanei vertebrale ori a mușchilor care o susțin – sau de cauză non-neurologică. În prima categorie intră contracturile musculare, întinderile de ligamente, hernia de disc și discopatia, spondilita anchilozantă, spondilolistezisul, stenoza spinală sau prezența unei tumori. În cea de-a doua categorie regăsim problemele renale (infecții, litiază), hepatice și cele ale vezicii biliare, apendicita, infecțiile urinare, fibromialgia, boala inflamatorie pelvină, endometrioza, fibroamele uterine sau torsiunea testiculară. Dacă durerea e resimțită în partea superioară, poate fi vinovată și o afecțiune pulmonară. 

Durere în partea stângă a spatelui 

Ca în cazul durerii resimțite pe partea dreaptă, și durerea în partea stângă a spatelui poate fi determinată de o problemă a coloanei sau de afecțiuni care nu au legătură cu aceasta. Consultația și investigațiile recomandate de medic vor arăta dacă este vorba despre o afectare a vertebrelor, a discurilor intervertebrale, a mușchilor, tendoanelor sau ligamentelor din structura coloanei vertebrale ori vinovată pentru durerea resimțită este o boală localizată la organele interne – o probleme de natură cardiacă sau o boală de plămâni, pancreatită, infecție renală sau litiază renală, endometrioză. 

Dureri de spate în partea de sus 

Durerile cervicale sunt frecvente, cele mai comune cauze fiind accidentările și poziția vicioasă în timpul utilizării computerului sau dispozitivelor electronice (aplecat în față, cocoșat), care duce la deformarea coloanei. Torticolisul, o contractură musculară de natură traumatică sau inflamatorie, este adesea vinovat de dureri de spate în partea de sus, dar acestea pot apărea și după o leziune ligamentară sau musculară ori ca manifestare a spondilozei cervicale, a osteoporozei, osteoartritei sau herniei de disc. 

Dureri de spate în partea de mijloc 

Durerile din zona toracică sunt mai rare, pentru că este regiunea cea mai rigidă a coloanei vertebrale și cel mai puțin expusă accidentărilor. Când apar dureri de spate în partea de mijloc, cel mai des sunt generate de întinderi și contracturi la nivelul musculaturii ce susține coloana sau de leziuni ligamentare. De regulă, sunt intense și limitative. 

Dureri de spate în partea de jos 

Durerile lombare sunt cele mai comune dureri de spate. 84% din populația globului trece prin cel puțin un episod de dureri de spate în partea de jos de-a lungul vieții, iar femeile sunt afectate în proporție mai mare decât bărbații. Cel mai des, acestea sunt rezultatul unei leziuni ligamentare, articulare ori la nivelul discurilor sau vertebrelor, determinată fie de o accidentare, fie de o afecțiune de tipul spondilolitei, osteoporozei sau discopatiei. Scolioza și lordoza, spondilolistezisul, osteoartrita și procesele tumorale mai pot genera dureri lombare. 

Când este necesar să mergi la medicul neurolog 

Este important să consulți un medic neurolog când durerile de spate: 

  • apar brusc, în urma unei lovituri, accidentări sau după un efort; 
  • sunt persistente, severe și nu cedează la analgezice; 
  • sunt asociate cu simptome precum pierderea sensibilității sau slăbiciune musculară; 
  • radiază în fese sau coboară pe unul dintre picioare; 
  • sunt însoțită de febră sau pierdere în greutate. 

Astfel de dureri pot anunța o afectare severă a coloanei vertebrale. Ai nevoie de evaluarea unui expert Neuroaxis cât mai repede cu putință. 

Diagnosticarea durerilor de spate 

Determinarea cauzei durerii de spate începe cu anamneza, menită să-i clarifice medicului dacă problema este generată de coloana vertebrală sau ar putea fi manifestarea unei afecțiuni localizate la un organ intern.

Este foarte important să-i furnizezi absolut toate informațiile legate de tiparul durerii: în urmă cu cât timp a apărut, ce o provoacă și ce o ameliorează, cum este resimțită, ce alte simptome o însoțesc. La fel de important este istoricul medical familial, pentru că există boli care dau dureri de spate și au o componentă ereditară (cum sunt unele artroze). 

Următorul pas necesar diagnosticării este examinarea fizică, în timpul căreia medicul caută semne de deformări, inflamații sau sensibilitate musculo-scheletală localizată și îți poate solicita să faci anumite exerciții care pot oferi indicii privind existența unei hernii de disc. 

În cele mai multe cazuri, diagnosticul de certitudine în durerile de spate impune efectuarea unui examen imagistic – de regulă, scanarea RMN. La Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, RMN-ul de coloană vertebrală se face cu un aparat de ultimă generație, care oferă cele mai clare imagini cu structura coloanei.   

În anumite situații – mai exact, când specialistul neurolog suspectează o afectare a nervilor – este recomandată și electromiografia (EMG), pentru a clarifica diagnosticul. Aceasta este efectuată la Neuroaxis de medici neurologi cu supraspecializare în EMG.  

Tratamentul durerilor de spate 

După corelarea simptomelor acuzate cu constatările examinării neurologice și cu rezultatele investigațiilor recomandate, medicul va stabili cauza exactă și va alege cea mai eficientă schemă terapeutică. În funcție de diagnostic, tratamentul durerilor de spate poate presupune administrarea de medicamente, ședințe de terapie fizică sau tratament chirurgical.  

Tratament medicamentos 

Ținând cont de severitatea durerii, medicul poate recomanda analgezice sau o combinație de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și relaxantele musculare. În cazul durerii neuropate, schema terapeutică poate fi completată cu anticonvulsivante precum gabapentina sau pregabalina, antidepresive triciclice (amitriptilină, nortriptilină), antidepresive cu eliberare prelungită (venlafaxină, desvenlafaxină) sau inhibitori selectivi ai recaptării noradrenalinei și serotoninei (duloxetină). 

Infiltrații 

În cazul în care durerile de spate au cauză inflamatorie, iar medicamentele administrate pe cale orală nu dau rezultatele scontate, medicul poate recomanda infiltrațiile cu corticosteroizi pentru ameliorarea simptomelor. Infiltrațiile oferă o calmare rapidă a durerii, însă nu grăbesc vindecarea și nici nu pot preveni reapariția durerilor. În paralel cu administrarea lor, trebuie tratată cauza. 

Terapie fizică 

Kinetoterapia și fizioterapia te pot ajuta să-ți recapeți mobilitatea, să scapi de dureri și să-ți întărești musculatura spatelui, pentru a preveni reapariția problemelor la coloana vertebrală. Planul de exerciții și proceduri trebuie alcătuit de un specialist în astfel de terapii și adaptat 100% situației tale medicale. Dacă sursa durerii de spate este o contractură musculară, poți primi recomandare și pentru masaj terapeutic. 

Tratament chirurgical 

Când durerea este severă, există afectare nervoasă și tratamentele conservatoare nu dau rezultate, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală la nivelul coloanei vertebrale. O astfel de operație este necesară, de exemplu, în cazul herniilor de disc, când canalul spinal este îngustat și comprimă măduva și rădăcinile nervoase (stenoză spinală) sau când există vertebre fracturate (acestea pot fi reparate prin vertebroplastie, o intervenție care constă în injectarea unui ciment special). 

Sfaturi pentru prevenirea durerii de spate 

Prevenția durerii de spate se face în principal prin evitarea acțiunilor care pot leza coloana: ridicarea de greutăți, sporturile de contact sau practicarea oricărui sport fără încălzire (care prezintă riscuri pentru toate structurile musculare și articulare din corpul nostru). 

Dar pentru că apariția și cronicizarea durerilor de spate poate fi favorizată și de stilul de viață, nu doar de traume și boli, la fel de importante sunt: 

  • menținerea unei posturi corecte în timpul activităților zilnice; 
  • evitarea muncii prelungite la birou, în fața computerului sau a altor dispozitive. Sunt necesare pauze de 5-10 minute la fiecare oră de stat pe scaun; 
  • păstrarea unei greutăți sănătoase – excesul pune presiune pe coloana vertebrală, persoanele supraponderale acuzând adesea dureri de spate cronice; 
  • practicarea constantă a unui sport – sunt recomandate în special exercițiile care întăresc mușchii spatelui; 
  • asigurarea unui suport potrivit pentru coloană în timpul somnului, prin achiziționarea unei saltele de calitate; 
  • renunțarea la fumat, dacă este cazul, pentru că favorizează osteoporoza, una dintre cauzele apariției durerilor de spate. 

Scapă de dureri de spate cu ajutorul experților Neuroaxis 

Dacă te confrunți cu dureri de spate, nu le lăsa să se cronicizeze și să-ți scadă calitatea vieții. Apelează la expertiza echipei extinse de neurologi de la Neuroaxis, prima clinică de neurologie și neuroimagistică din România, pentru a obține un răspuns clar privind afecțiunea de care suferi și un tratament cu rezultate rapide și durabile. 

La Neuroaxis beneficiezi de consultație de neurologie necondiționată temporal – medicul va petrece cu tine atât timp cât este necesar pentru o examinare completă și pentru a-ți răspunde la toate întrebările – și de investigații imagistice efectuate cu tehnologie de ultimă oră, ce asigură rezultate precise, extrem de valoroase în stabilirea unui diagnostic de precizie. 

Specialiștii noștri îți pot oferi soluții personalizate pentru a scăpa de dureri de spate și a-ți îmbunătăți calitatea vieții. Programează-te acum. 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up