Durerile de spate. Cauze, investigații, tratament

Durerile de spate, determinate în majoritatea cazurilor de o problemă la coloana vertebrală, reprezintă prima cauză a prezentării la medic la nivel mondial. 84% din populația globului trece prin cel puțin un episod de dureri de spate în zona lombară de-a lungul vieții. Femeile sunt afectate în proporție mai mare decât bărbații. 

Dacă durerile de spate persistă și sunt severe, coboară pe picioare ori dau senzația de amorțeală/furnicături, consultația neurologică nu trebuie amânată. La fel si dacă durerile de spate sunt însoțite de incontinență, de pierdere inexplicabilă în greutate ori de febră. Prin investigații specifice, medicul va stabili cauza acestor dureri și va institui un protocol terapeutic, pentru a evita apariția complicațiilor. 

Medicii specializați în toate ramurile neurologiei și supraspecializați în neuroimagistică de la Clinica Neuroaxis din București lucrează integrat pentru a reda sănătatea pacienților cu probleme la coloana vertebrală, iar investigațiile recomandate în cazul durerilor de spate sunt efectuate cu aparatură de ultimă generație. 

Cauzele durerilor de spate 

Cauze mecanice sau probleme structurale ale coloanei vertebrale – localizate la vertebre sau la discurile dintre ele, la mușchi, tendoane, ligamente sau nervi, afecțiuni inflamatorii și de altă natură pot sta la baza durerilor de spate. Sunt situații când este identificata o singura cauza și situații când durerile de spate sunt cauzate de un cumul de factori.  

Cauze mecanice și structurale 

• entorsa – predominant, entorsa cervicală, o leziune ligamentară frecvent întâlnită în accidentele rutiere; 
• contracturile sau întinderile musculare – care pot fi determinate de o mișcare greșită ori de ridicarea unei greutăți prea mari sau dintr-o poziție nepotrivită; 
hernia de disc și ruptura de disc, care duc la comprimarea și iritarea nervilor din apropiere; 
• discopatia degenerativă (adesea, asociată și cu alte afecțiuni degenerative care afectează coloana vertebrală, cum sunt artrita reumatoidă și stenoza spinală); 
spondilolistezis (deplasarea vertebrelor); 
• fractura vertebrală; 
• stenoza spinală (îngustarea canalului spinal, care pune presiune pe măduva spinării și pe rădăcinile nervoase); 
• deformări ale coloanei vertebrale, cum sunt scolioza, cifoza sau lordoza. 

Cauze de natură inflamatorie 

• spondilita anchilozantă, numită și boala Bechterew, care determină fuziunea vertebrelor și duce la rigidizarea coloanei vertebrale;
• osteoartrita;
• artrita reumatoidă. 

Alte cauze – afecțiuni care pot da dureri de spate 

• osteoporoza;
• fibromialgia;
• nefrolitiaza;
• endometrioza;
• sindromul cozii de cal sau cauda equina (compresia nervilor din partea inferioara a canalului spinal);
• infecții localizate la coloana vertebrală (cum sunt osteomielita vertebrală sau abcesul epidural);
• tumori localizate la coloana vertebrală. 

Durerile de spate mai pot apărea ca manifestări în anevrismul de aortă abdominală, pancreatită, pielonefrită sau herpes zoster. 

Factori de risc pentru durerile de spate 

Apariția și cronicizarea durerilor de spate poate fi favorizată și de stilul de viață, nu doar de traume și boli. 

Sedentarismul este un factor de risc important – mușchii spatelui au nevoie de exercițiu pentru a susține coloana în poziția corectă.  

Munca prelungită la birou, cu adoptarea unei poziții vicioase, este alt generator important de dureri de spate, putând duce la deformări ale coloanei. 

Excesul de greutate corporală pune un stres suplimentar asupra coloanei vertebrale. Persoanele supraponderale acuză adesea dureri de spate cronice. 

Fumatul reprezintă și el un factor de risc pentru durerile de spate, pentru că favorizează apariția osteoporozei. 

Alți factori favorizanți pentru durerile de spate sunt dormitul pe o saltea de proastă calitate, purtarea de încălțăminte nepotrivită, activitățile ce suprasolicită spatele. 

Investigații recomandate 

Scanarea RMN este cea mai recomandată investigație în durerile de spate. La Clinica Neuroaxis din București, RMN-ul de coloană vertebrală se face cu un aparat de ultimă generație, care oferă cele mai clare imagini cu structura coloanei.  

În anumite situații – mai exact, când specialistul neurolog suspectează o afectare a nervilor – este recomandată și electromiografia (EMG), pentru a clarifica diagnosticul. 

Tratamentul durerilor de spate 

După corelarea manifestărilor fizice ale durerilor de spate cu constatările examinării neurologice și cu rezultatele investigațiilor recomandate, medicul neurolog va stabili diagnosticul și va alege cea mai eficientă schemă de tratament. 

În cele mai multe cazuri, durerile de spate se ameliorează cu tratament medicamentos (antiinflamatoare, analgezice), comprese calde sau reci (medicul va decide, după caz) și repaus, după care este recomandată inițierea unui protocol menit să prevină reapariția lor – exerciții pentru corectarea posturii și întărirea musculaturii spatelui, renunțarea la obiceiurile care constituie factori favorizanți pentru durerile de spate. 

În funcție de localizarea durerilor de spate și de cauza lor, pot fi recomandate ședințe de masaj, fizioterapie, kinetoterapie sau acupuntură. 

Intervenția chirurgicală este rareori necesară pentru durerile de spate. În cazul în care se impune, examinarea RMN și/sau EMG relevând leziuni ce nu pot fi tratate altfel, neurologul va recomanda o consultație de neurochirurgie la unul din specialiștii Clinicii Neuroaxis. 

Dacă ai dureri de spate, la Clinica Neuroaxis din București vei găsi toate serviciile necesare diagnosticării și tratării acestei probleme – consultații la medici neurologi și neurochirurgi de top, investigații de specialitate efectuate cu aparatură de ultimă generație și interpretate de medici supraspecializați. 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Spondiloza cervicală are șanse mari de vindecare atunci când pacientul colaborează cu medicul

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up