Neuropsihologie și psihoterapia afecțiunilor neurologice

Neuropsihologia, parte a psihologiei clinice, este specialitatea medicală care abordează relația dintre creier și comportament, cu accent pe modificările comportamentale generate de afecțiunile neurologice. Specialistul în neuropsihologie evaluează funcționalitatea cognitivă și comportamentală a pacientului neurologic și îi stabilește o terapie personalizată, menită să-i crească calitatea vieții.  

La Neuroaxis, prima clinica integrată de neurologie din București, medicii trateaza o varietate largă de afecțiuni neurologice și au alături specialiști în neuropsihologie care se ocupă cu psihoterapia persoanelor diagnosticate cu astfel de tulburări. 

 

Cum ajută neuropsihologia pacienții neurologici 

Afectarea psihică în boala neurologică apare din două motive: 

  • ca rezultat al modificărilor biochimice de la nivelul creierului; 
  • ca efect al disfuncțiilor fizice date de boală, care diminuează calitatea vieții pacientului. 

Vorbim de depresie și anxietate, grevate pe problemele de natură fizică generată de boală, cum sunt deficitele motorii din scleroza multiplă, ori post-AVC sau pe scăderea abilităților cognitive și a pierderilor de memorie din Alzheimer și Parkinson. 

Netratate, problemele de natură psihică asociate accentuează aceste dizabilități și accelerează evoluția afecțiunii neurologice. 

Din acest motiv, terapia efectuată cu un neuropsiholog este absolut necesară pacienților neurologici. Neuropsihologia poate ajuta pacientul să gestioneze situația. 

 

Cum se desfășoară ședințele de neuropsihologie 

Psihoterapia cognitiv-comportamentală, asigurată în cadrul clinicii Neuroaxis de Laura Crăciun, psiho-oncolog si psihoterapeut, este dovedit eficientă în gestionarea dificultăților emoționale și fiziologice dezvoltate de bolnavii neurologici. Neuroimagistica a arătat că acest tip de terapie din neuropsihologie poate modifica circuitele neuronale, ducând la o creștere a autocontrolului și la o mai bună gestionare a emoțiilor. 

Psihoterapia cognitiv-comportamentală are la bază ideea că gândurile ne influențează starea fizică și emoțională și că putem îmbunătăți această stare prin reeducarea modului în care gândim și gestionarea gândurilor negative și a fricilor. 

Este o terapie prin discuție, care se desfășoară în cabinetul specialistului în neuropsihologie, apoi se continuă acasă, unde pacientul va aplica ce a învățat în cabinet. Acest tip de terapie din neuropsihologie poate include exerciții de relaxare și ținerea unui jurnal în care pacientul să noteze despre activitățile sale zilnice și emoțiile resimțite, pentru ca la întoarcerea în cabinet, neuropsihologul să le poată parcurge și să evalueze progresul făcut. 

Specialistul în neuropsihologie și pacientul stabilesc împreună agenda discuțiilor și rezultatul pe care vor să-l obțină prin aceste ședințe terapeutice. 

În timp, neuropsihologia ajută pacientul să devină mai independent. 

 

Afecțiunile neurologice și depresia / VIDEO 

Depresia a fost identificată de specialiștii în neuropsihologie la majoritatea bolnavilor neurologici, de la pacienți diagnosticați cu Parkinson la cei cu scleroză multiplă, epilepsie ori miastenia gravis. Poate fi atât efect secundar al bolii neurologice, cât și simptom al apariției acesteia. 

Este cel mai des întâlnită în cazul bolilor neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer) și tot în acest caz este cel mai greu de diagnosticat, spun experții în neuropsihologie. 

Laura Crăciun, specialistul în neuropsihologie al clinicii Neuroaxis, a explicat de ce, într-o discuție cu Dan Mitrea, neurolog al clinicii: „La Parkinson, zona creierului afectată de boală e și zona afectată în cazul depresiei, iar la Alzheimer avem deteriorarea cognitivă prezentă și în cazul depresiei. Din acest motiv este mai greu de diagnosticat. Odată ce s-a asociat depresia acestor boli, vedem o evoluție mai rapidă a bolilor neurologice, iar răspunsul la tratament e sub așteptare”. 

Laura Crăciun a vorbit și despre incidența depresiei în alte boli neurologice: 

  • post-AVC: în primul an de recuperare, incidența de apariție a depresiei este mai mare, din cauza sechelelor sau pentru că a fost afectată o anumita parte a creierului. Odată instalată depresia, procesul de recuperare poate fi perturbat, încetinit, apare lipsa motivației; 
  • în epilepsie: în anumite crize epileptice, în funcție de zona creierului afectată, pot apărea dezechilibre care duc la instalarea depresiei. Și medicația antiepileptică poate duce la apariția depresiei; 
  • în bolile inflamatorii neurologice, cum este scleroza multiplă, riscul de apariție a depresiei este ridicat. „Există chiar riscul depresiei severe majore. La primele indicii, se impune tratament imediat”, atrage atenția psihoterapeutul. 

Apelarea la un specialist în neuropsihologie cât mai devreme după debutul bolii neurologice este esențială pentru încetinirea evoluției acesteia și echilibrarea psihică a pacientului

 

Psihoterapia, necesară și pentru aparținători 

Familia bolnavului neurologic, în speță, persoana cea mai apropiată – soția/soțul, mama/tatăl, fiica/fiul -, care preia responsabilitatea îngrijirii pacientului, este afectată major de deteriorarea stării de sănătate a acestuia. 

Dacă neuropsihologia este indicată în cazul bolnavului neurologic, pentru aparținătorul sau aparținătorii acestuia suportul necesar vine din psihoterapie

Efectuate în paralel, ședințele cu specialistul în neuropsihologie pentru bolnavul neurologic și psihoterapia pentru aparținător pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții amândurora, prin creșterea nivelului de independență al celui dintâi și echilibrarea psihică a celuilalt. 

Te așteptăm la clinica Neuroaxis din București, unde specialiștii noștri îți vor acorda tot suportul de care ai nevoie. Medicii noștri au o pregătire avansată în diagnosticarea și tratarea bolnavilor neurologici și în susținerea prin psihoterapie a aparținătorilor acestora. Totodată, clinica oferă servicii de evaluare psihologică clinică. Contactează-ne pentru detalii.  

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up