Scala Reisberg (Scala globala de deteriorare) este utilizata frecvent pentru a descrie evolutia persoanelor diagnosticate cu boala Alzheimer. Aceasta cuprinde 7 etape/stagii, incepand cu 1, cea mai usoara etapa si ajungand la 7, cea mai avansata etapa. Trebuie subliniat faptul ca etapele 1, 2 si 3 nu se refera la dementa. Abia cand boala Alzheimer atinge etapa 4 o persoana are dementa cauzata de boala Alzheimer.
In evolutie, boala Alzheimer urmeaza o serie specifica de simptome, iar pe baza acestora pot fi identificate cele 7 etape:
Stadiul 1. Declinul cognitiv nu este sesizabil. In acest punct nu pot fi identificate simptomele asociate cu boala Alzheimer, dar la nivelul creierului incepe procesul de deteriorare ireversibila.
Stadiul 2. Declin cognitiv vag sesizabil. In aceasta etapa boala Alzheimer duce la probleme cognitive minore care nu afecteaza activitatea persoanei sau interactiunea acesteia cu familia si cei din jur. Adesea, aceasta etapa a cazurilor de boala Alzheimer este confundata cu imbatranirea normala.
Stadiul 3. Declin cognitiv usor. Boala Alzheimer prezinta in acest stagiu primele simptome identificabile.
Stadiul 4. Declin cognitiv moderat. Boala Alzheimer este diagnosticata, de obicei, in acest stadiu. In acest punct persoanele afectate prezinta dificultati legate de realizarea sarcinilor complexe.
Stadiul 5. Declin moderat spre sever. Persoanele cu boala Alzheimer care se afla in acest stadiu au nevoie de ajutorul familiei pentru a fi in siguranta. Problemele de memorie duc la incapacitatea de a tine minte si a rememora aspecte precum data, numele rudelor sau numere de telefon.
Stadiul 6. Declin cognitiv sever. Persoanele cu boala Alzheimer care ajung in acest punct uita aspecte semnificative ale vietii lor. In plus, in acest stadiu este necesara asistenta continua pentru majoritatea activitatilor zilnice.
Stadiul 7. Declinul cognitiv extrem. In acest stadiu, boala Alzheimer reprezinta o forma de dementa severa. Bolnavul este dependent in totalitate de cei din jur si pe langa problemele cognitive si de limbaj prezinta si dificultati motorii.