Medicii Neuroaxis si platforma Bookster iti recomanda cartile pe care ar trebui sa le citesti in 2022

Autor: Dr. Dan Mitrea

Despre autor

Pentru al doilea an consecutiv, clinica de neurologie Neuroaxis lanseaza #NeuroaxisReads, in parteneriat cu platformaBookster. Pentru anul 2022, lista de lectura recomandata de medicii clinicii cuprinde recomandari pe teme cat se poate de actuale, de la burnout, pana la igiena somnului si tehnici de antrenare a creierului

In cei aproape doi ani de cand vietile si obiceiurile oamenilor s-au modificat pe intreaga planeta, creierul a facut salturi pentru a tine pasul cu noua normalitate. Pentru a intelege mai usor reactiile noastre in anumite situatii sau, dimpotriva, cum putem evita circumstante mai putin sanatoase, medicii Neuroaxis au adunat o serie de volume din domenii precum neurostiinta, psihologie sau psihiatrie care sa va ajute sa intelegeti mai bine creierul uman si reactiile psiho-emotionale. Toate cartile recomandate sunt disponibile in platformaBookster.

”Ritmul alert in care traim astazi se transpune si intr-o limitare a timpului alocat cititului, iar atunci cand citim, preferam lecturi scurte, fragmente, rezumate sau doar titluri. Insa cititul este unul dintre cele mai bune antrenamente pentru <muschiul> creier si nu ar trebui ignorat daca ne dorim o minte sanatoasa. Va recomandam si in acest an o serie de lecturi pe cat de utile in informatie, pe atat de placut de parcurs si va incurajam sa cautati timp in agitatia cotidiana si pentru aceasta activitate benefica pentru minte, dar si pentru suflet”, a declarat Dr. Dan Mitrea, medic specialist neurologie, specializare in neuro-oncologie, fondator al Clinicii Neuroaxis.

In plus, in afara faptului ca cititul in timpul liber este o activitate placuta si care ne creste nivelul de cultura generala sau ne poate invata o abilitate noua, studiile arata ca ar putea sa creasca functiile cognitive.

Ne bucuram sa observam ca cititul a ramas unul dintre obiceiurile importante pentru comunitatea noastra si in 2021. Scopul nostru este sa ii sustinem pe toti cei care aleg sa se apropie de carti si sa se dezvolte personal si profesional prin lectura – de aceea, in 2022 ne propunem sa colaboram cu si mai multe biblioteci din Romania si sa diversificam in continuare titlurile disponibile spre imprumut prin intermediul Bookster, spune teodora Radulescu, CEO Bookster.”

#NeuroaxisReads - Ce carti recomanda medicii Neuroaxis

Puterea obisnuintei, Charles Duhigg

Putem sa avem un program zilnic de exercitii fizice, sa avem resursele pentru a mentine o dieta sau de a deveni mai productivi, totul este sa intelegem cum functioneaza deprinderile. Aceasta este concluzia autorului Charles Duhigg, care aduce ca dovezi de la istorisiri captivante din salile de sedinte ale conducerii companiei Procter & Gamble, pana la exemple de interventii rapide de coaching de pe marginea terenurilor pe care se disputa meciurile din NFL. Duhigg prezinta un mod cu totul nou de intelegere a naturii umane si a potentialului sau.

Neurofitness, Rahul Jandial

Volumul „Neurofitness” comprima vasta experienta a neurochirurgului si neuro-cercetatorului Dr. Rahul Jandial si ofera cititorilor o imagine de ansamblu asupra modului in care creierul functioneaza, dar si cum putem sa ii imbunatatim activitatea. Recomandarile Dr. Jandial sunt menite sa ajute cititorii sa aiba mai mult succes la serviciu sau la scoala sau sa isi controleze emotiile. In plus, bazandu-se pe experienta sa in domeniu si pe cele mai recente studii, Dr. Jandial ofera sfaturi si exercitii pentru o functionare optima a creierului, totul pentru a avea o viata mai sanatoasa si mai fericita. 

Into the Grey Zone, Adrian Owen

Doctorul Adrian Owen a atras atentia lumii medicale in 2006, cand a descoperit o zona a constiintei pe care a numit-o „Zona gri”. Termenul este folosit pentru a descrie unele persoane care se gasesc in stare vegetativa, despre care se credea ca nu sunt constienti de ce se intampla in jur. Cu toate acestea, doctorul Adrian Owen sustine ca, de multe ori mintile lor sunt blocate intr-un corp care nu ii mai asculta si pot sa auda, sa simta emotii, placere sau durere. 

Gandire rapida, gandire lenta, Daniel Kahneman 

Daniel Kahneman explica cele doua sisteme care conduc modul nostru de a gandi: sistemul 1 este rapid, intuitiv si emotional, iar sistemul 2 este mai lent, mai deliberativ si mai logic. Modul in care cele doua sisteme ne modeleaza judecatile si deciziile ne influenteaza fiecare gand si actiune. De aceea, autorul ofera explicatii practice si lamuritoare ale modului in care se iau deciziile atat in afaceri, cat si in viata de zi cu zi si arata diferite tehnici pe care le putem utiliza in favoarea noastra.

Mintea organizata, Daniel J. Levitin  

Toata experienta pe care Daniel J. Levitin a acumulat-o ca cercetator in neurostiinte este pusa in slujba cititorilor in acest volum. Levitin aduna toate cunostintele pe care lumea medicala le are in domeniul neurostiintelor pentru a explica tuturor cititorilor cum le pot folosi in viata personala si cum le pot imbunatati relatiile familiale sau profesionale. 

Cum sa dormi sanatos, Nick Littlehales

Cartea este semnata de cel mai cunoscut antrenor al somnului, care a lucrat cu jucatori de fotbal de top, atleti olimpici si paralimpici si cu o experienta de 30 de ani in stiinta somnului. Nick Littlehales are solutii verificate pentru a-ti redefini odihna, ca sa ai succes la munca, in sport si in viata. De la pozitia in timpul somnului si temperatura camerei, la resetarea ciclului de somn pentru a evita problemele cauzate de diferentele de fus orar, fiecare aspect este important. 

Burnout. Cum sa spargi cercul vicios al stresului, Emily Nagoski, Amelia Nagoski

Autoarele Emily si Amelia Nagoski explica intr-un limbaj accesibil de ce burnout-ul afecteaza mai mult femeile si ofera un plan simplu pentru a reduce stresul si pentru a face fata emotiilor neplacute. Odihna, relatiile cu ceilalti si renuntarea la autocritica par a fi un „medicament” atat pentru prevenirea burnout-ului, cat si pentru refacerea in urma starii de epuizare. sfaturile si recomandarile celor doua autoare sunt insotite de exercitii si fise de lucru. 

Your brain at work, David Rock 

Cum poti nu doar sa supravietuiesti unei zile incarcate, ci chiar sa o transformi intr-o zi de succes, la finalul careia insa sa te simti implinit si sa iti ramana si energie? Aceasta este intrebarea noastra, a tuturor, si cea la care David Rock raspunde prin exemple din viata de zi cu zi si explicatii stiintifice despre modul in care functioneaza creierul nostru. 

Despre Neuroaxis

Neuroaxis este prima clinica integrata de neurologie din Bucuresti care ofera servicii de diagnostic, tratament si monitorizare in toate ramurile neurologiei si specializarilor conexe acesteia: psihiatrie, cardiologie, chirurgie spinala, recuperare, neurochirurgie, reumatologie.

Despre Bookster

Bookster este prima platforma care aduce cartile mai aproape de oameni si ii inspira sa se dezvolte personal si profesional prin lectura. in cadrul unei comunitati faine si de incredere, cei peste 80.000 de cititori activi ai Bookster au acces la carti de top din lume si se bucura de recomandari personalizate, promptitudine si accesibilitate – ei pot imprumuta oricand carti la birou sau la ei acasa. 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Neuroștiința din spatele Crăciunului. Cum se activează „circuitul fericirii”

Noutati

Cum ți se schimbă creierul iarna

Noutati

8 motive pentru care creierul tău iubește sărbătorile de iarnă

Noutati
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up