Si creierul are nevoie de odihna

Ritmul de viata si de munca impus de normele societatii contemporane este unul alert, pe fuga si care pare sa nu permita pauze. Inevitabil, un asemenea ritm duce la burnout sau epuizare fizica si psihica. Pentru creier si pentru functionarea lui corecta, pauzele, vacantele sau pur si simplu deconectarea de la activitatile zilnice, sunt esentiale. 

Daca iti spui din ce in ce mai des “ Am nevoie de o vacanta” asculta-ti impulsul si ia-ti timp pentru tine. Relaxarea si deconectarea de la stresul de zi cu zi te vor ajuta sa te concentrezi mai bine si sa ai o stare de spirit mai pozitiva. 

Ce se intampla in creier atunci cand dormi sau te odihnesti?

Somnul este o parte importantă a vietii noastre, insumand aproape o treime din viata. Somnul de calitate, odihnitor, este la fel de esential pentru supravietuire precum apa si hrana. Fara somn, caile neuronale responsabile cu invatarea si formarea de noi amintiri nu mai sunt functionale, instalandu-se o stare generala de lipsa de concentrare. 

Somnul este important pentru o serie de functii ale creierului, inclusiv modul în care celulele nervoase (neuronii) comunica intre ele. De fapt, sistemul tau nervos ramane extrem de activ in timp ce dormi. Descoperirile recente sugereaza ca somnul joaca un rol de “menaj” eliminand toxinele din creier care se acumuleaza in timp ce esti treaz. 

Mai mult decat atat, o cercetare efectuată la Universitatea din California, a aratat ca atunci cand „se odihneste”, creierul nu este neproductiv, ci dimpotriva. Pe timp de odihna, creierul “lucreaza”, prin diverse retele neuronale la reafirmarea identitatii, la o intelegere mai buna a comportamentului celorlalti si chiar la procesarea propriului cod moral. Prin urmare, odihna este o oportunitate de a lucra la probleme nerezolvate, luand in acelasi timp o distanta emoționala de la ele. 

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

4 motive sa-ti duci creierul in vacanta

Cresterea creativitatii

Un studiu realizat in 2011 estima ca noile tehnologii de comunicare si informare “obliga” creierul sa consume zilnic echivalentul a 174 de pagini ale unui ziar.  Cu atat de multe informatii este normal pentru creier sa fi suprasaturat. Prin urmare, o perioada de deconectare ii permite creierului sa “respire”, sa dea la o parte informatiile care nu sunt necesare si sa creeze noi legaturi. 

Decizii mai bune

Creierul functioneaza mai bine atunci cand nu este sub presiune, aflandu-se intr-un „mod relaxat”. Cercetatorii au descoperit ca dupa o plimbare intr-un mediu natural sau chiar dupa somn, procesele cognitive sunt imbunatatite, in special atentia si memoria. 

Reducerea stresului

Stresul apare ca un raspuns la presiune si la sentimentul ca mediul nostru inconjurator nu mai este sigur. In acel moment, corpul începe sa elibereze cantitati mari de cortizol si epinefrina, hormoni care nu numai ca ne pregatesc pentru lupta sau fuga, dar, pe termen lung, provoaca un raspuns inflamator in corp. Luarea unei vacante departe de stresul cotidian si de rutina zilnica te ajuta sa te relaxezi, sa reduci nivelul de anxietate si ii oferi corpului sansa de a se recalibra. 

Creste concentrarea

Desi poate parea contradictoriu, vacantele ne ajuta sa ne mentinem concentrati. Stresul cronic afecteaza in mod direct partea creierului asociata cu memoria si atingerea obiectivelor. Prin urmare, persoanele care lucreaza continuu, fara a-si lua concediu, se simt adesea blocate si au dificultati de concentrare. In schimb, cand ne intoarcem dintr-o vacanta ne simtim plini de energie, capacitatea noastra de a reactiona este mai ridicata si suntem capabili sa ramanem concentrati mai mult timp.

Cum sa-ti relaxezi creierul in vacanta

Exploreza locuri sau idei noi

Cand iesim din zona de confort, lucru valabil si pentru o vacanta departe de casa, inevitabil punem distanta intre noi si problemele cotidiene. Astfel, se creeaza spatiu de a contempla noi perspective, ceea ce duce la modificarea retelelor neuronale.

Adopta o atitudine pozitiva

Daca pleci in vacanta dar iti iei problemele in bagaje, relaxarea visata este compromisa inca de la plecare. Bucura-te de experientele traite, ramai in prezent si nu incerca mintal, sa rezolvi probleme.

Nu judeca

Indiferent de locul in care alegi sa-ti petreci timpul liber, fii deschis sa observi si sa intelegi particularitatile locului si modul de viata intalnit acolo, fara sa faci evaluari sau sa compari. 

Profita de zilele de vacanta si relaxeaza-ti mintea si corpul! 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up