Somnul este o parte importantă a vietii noastre, insumand aproape o treime din viata. Somnul de calitate, odihnitor, este la fel de esential pentru supravietuire precum apa si hrana. Fara somn, caile neuronale responsabile cu invatarea si formarea de noi amintiri nu mai sunt functionale, instalandu-se o stare generala de lipsa de concentrare.
Somnul este important pentru o serie de functii ale creierului, inclusiv modul în care celulele nervoase (neuronii) comunica intre ele. De fapt, sistemul tau nervos ramane extrem de activ in timp ce dormi. Descoperirile recente sugereaza ca somnul joaca un rol de “menaj” eliminand toxinele din creier care se acumuleaza in timp ce esti treaz.
Mai mult decat atat, o cercetare efectuată la Universitatea din California, a aratat ca atunci cand „se odihneste”, creierul nu este neproductiv, ci dimpotriva. Pe timp de odihna, creierul “lucreaza”, prin diverse retele neuronale la reafirmarea identitatii, la o intelegere mai buna a comportamentului celorlalti si chiar la procesarea propriului cod moral. Prin urmare, odihna este o oportunitate de a lucra la probleme nerezolvate, luand in acelasi timp o distanta emoționala de la ele.