10 carti pentru a incheia 2020
Autor: Dr. Dan Mitrea
Despre autorDecembrie 2020. Numaram 10 luni de pandemie si inca 10 luni de stres constant. La inceputul acestui an lansam eBook-ul Brain Workout, Exercitii pentru memorie, concentrare si sanatatea creierului. Va spuneam atunci cat de important este sa va stimulati creierul in fiecare zi pentru a va pastra mintea intreaga si va ofeream 30 de exercitii practice prin care sa faceti asta, toate gandite de medicii neurologi si psihiatrii Neuroaxis.
Acum lansam inca o provocare – NeuroaxisReads, o lista de 10 carti recomandate de medicii Neuroaxis spre a fi citite sau daruite anul acesta. Sub umbrela unui an pe care il asteptam cu totii sa se termine si sa ia cu el aceasta „noua normalitate”, aveti mai jos o serie de volume din domenii precum neurostiinta, psihologie sau psihiatrie care sa va ajute sa intelegeti mai bine reactiile psiho-emotionale la tot ce tine de pandemie si sa gasiti mai usor solutia salvatoare potrivita pentru fiecare.
Dr. Dan Mitrea,
Medic neurolog si co-fondator Neuroaxis
1. Cateva motive sa iubesti viata, de Matt Haig
Depresia te minte, dar nu este minciuna. Te face sa vezi si sa simti lucruri intr-un mod distorsionat, dar aceasta intromisiune in perspectiva ta de viata este tocmai dovada gradului sau de periculozitate.
Matt Haig, autorul cartii Cateva motive sa iubesti viata a suferit de depresie. Volumul de fata este jurnalul sau de suferinta, testimonialul acelei perioade. Pentru autor, depresia este cel mai real lucru pe care l-a experimentat vreodata. Ca subiect traitor in depresie a simtit pe propria piele ce inseamna sa te simti realmente singur, sa crezi ca nimeni nu mai trece prin ce treci tu, prin urmare nimeni nu te poate ajuta. A simtit frica de a fi neacceptat tocmai pentru ca nu putea vorbi despre starile pe care le avea. La distanta de cativa ani, dupa ce a reusit sa depaseasca momentul de depresie, Matt Haig, ca observator al trecutului sau, isi da seama de importanta cuvantului si a verbalizarii emotiilor si starilor atunci cand esti in depresie.
Depresia nu se vede. Se poarta in interior. Depresia nu trebuie sa fie stigmatizata si nu trebuie lasata in pace. Autorul si-a facut publica propria experienta pentru a-i ajuta si pe altii sa caute ajutor si sa exprime ce au in interiorul lor.
2. Creierul copilului tau, de Daniel Siegel si Tina Payne Bryson
Daca esti parinte, ai avut sigur zile din acelea. Zile in care ai avut unt si gem in par, in care ai avut plastilina intre tastele laptopului, in care n-ai dormit 8 ore/noapte de… un an, in care s-a lasat cu bataie pe teme, pe jucarii, pe pisica, pe povestea de dinainte de culcare si pe pasta de dinti. In astfel de zile ceea ce speri, de obicei, este sa supravietuiesti. Cu toate astea, cand vine vorba despre copiii tai, parca ai vrea sa tintesti mai sus decat doar supravietuire.
In acest moment ar putea sa te ajute cartea scrisa de Daniel J. Siegel si Tina Payne Bryson, Creierul copilului tau. Este calda, este amuzanta si, cel mai util, este plina de idei noi bazate pe cele mai recente cercetari din domeniul neurologiei. Practic este un ghid pentru a-ti ajuta copiii sa-si dezvolte inteligenta emotionala. O carte cu metode care transforma interactiunile zilnice intr-o forma inedita de modelare a creierului.
3. Creierul vindecator, de Norman Doidge
Dr. Norman Doidge face din neuroplasticitate personajul central al cartii sale. Autorul descrie neuroplasticitatea ca pe o proprietate a creierului care ii permite acestuia sa-si schimbe structura si modul de functionare in urma unui impuls sau stimul primit in urma unei activitati fizice sau experiente mentale.
La nivel neuronal, creierul se poate schimba, spune autorul. Pentru a-si sustine crezul, Dr. Norman Doidge, in cele 8 capitole ale cartii, prezinta interviurile pe care le-a realizat cu specialisti si pacienti din intreaga lume despre felul in care functioneaza neuroplasticitatea. Autorul ii numeste pe acestia „neuroplasticieni de generatia a doua” si prin povestile lor prezinta aspecte diferite ale modalitatilor de auto-vindecare prin neuroplasticitate.
4. Creierul se transforma, de Norman Doidge
De la acelasi autor, recomandam Creierul se transforma. Dr. Doidge este psihiatru, psihanalist si cercetator in cadrul Departamentului de Psihiatrie al Universitatii din Toronto si al Universitatii Columbia din New York. Totodata, este unul dintre liderii mondiali ai neuroplasticitatii. in Creierul se transforma, Dr. Doidge explica de ce vechile convingeri conform carora abilitatile noastre sunt limitate de structura creierului fiecaruia, nu sunt corecte. Notiunea de „plasticitate a creierului” aduce in prim plan faptul ca abilitatile noastre se pot schimba in functie de o serie de exercitii mentale, un fel de fitness pentru creier. Pentru pacientii cu leziuni cerebrale, aceasta este o veste minunata.
Dr. Doidge povesteste, de exemplu, despre o pacienta care avea probleme cu urechea interna. Simtea mereu ca se prabuseste. In laboratorul de neurostiinte i se pun electrozi pe suprafata limbii si o casca pe cap care o conecteaza cu mai multe fire de un computer. Senzatia de prabusire dispare. Computerul a construit pentru pacienta un sistem vestibular extern si trimite semnalele corecte creierului sau prin limba. Dar asta nu e tot. Dupa un an de sesiuni cu acest aparat, pacienta nu mai are nevoie de el: creierul ei a invatat noile trasee neuronale.
Cazurile de acest fel sunt nenumarate – un pacient cu mana amputata simte o mancarime persistenta pe bratul inexistent. Unul dintre neurologii care il trateaza ajunge la concluzia ca celulele din creier care, pe vremuri, primeau semnale de la mana amputata acum primesc de la obrazul drept. Pacientul se scarpina bine pe obrazul drept si scapa de senzatia de mancarime din bratul fantoma. Un alt pacient cu un brat amputat simte o durere crunta in cotul pe care nu il mai are. Cand isi priveste bratul sanatos intr-o cutie cu mai multe oglinzi, isi recunoaste si mana pierduta. Poate, in sfarsit, sa o intinda si astfel scapa de durere. Creierului care a gasit circuitele avariate i-a luat o luna sa se reorganizeze.
5. Antreneaza-ti creierul, de Joe Dispenza
Joe Dispenza abordeaza neurostiinta intr-o maniera comprehensibila si celor care nu au studii de specialitate in domeniu. In cartea sa, Dispenza vine cu un adaos la noua paradigma a stiintei: emotiile. Mai exact, nevoia de a le acorda mai multa atentie si spatiu de manifestare si de a observa felul in care influenteaza formarea gandurilor si reactiilor psiho-somatice. Autorul pune accentul pe faptul ca gandurile pe care alegem sa le dezvoltam si carora le acordam o atentie speciala se transforma in „amprenta” noastra neurologica.
Autorul promoveaza capacitatea mintii de a transpune in realitate orice gand conceput, prin integrarea studiilor de neurostiinta cu fenomenul de constientizare si cel de perceptie. Legatura minte-corp propusa de autor poate fi rezumata astfel: atunci cand corpul raspunde la un stimul mental (un gand) prin producerea unei emotii, aceasta la randul sau provoaca un raspuns in creier, la nivel neurologic. Creierul, care in mod constant monitorizeaza si evalueaza corpul, primeste mesajul si incepe sa genereze ganduri care au o corespondenta directa cu o serie de substante chimice, cu rol de mesageri. In concluzie, incepi sa gandesti dupa cum te simti. Gandirea genereaza emotia si emotia genereaza gandirea (perpetuarea aceluiasi gand sau provocarea unuia nou).
6. Atacurile de panica, de David Carbonell
Acesta este un „manual” pentru persoanele cu atacuri de panica si fobii. Este o veste buna si una proasta despre atacurile de panica si fobiile care le insotesc de obicei. Asa incepe cartea lui David Carbonell, PhD., psiholog clinician si speaker, directorul fondator al Centrului de tratament al anxietatii din Chicago, unde trateaza de 20 de ani pacienti cu tulburari de anxietate.
Cei care sufera pentru prima data un atac de panica nu stiu ca este un atac de panica. Se gandesc ca au probleme cu inima, cu respiratia, cu echilibrul. Sau ca au vreo boala mintala. Exista insa o solutie pentru evadarea din aceasta „capcana a panicii”, cum o numeste Carbonell. Acesta se bazeaza pe mai multe tehnici, unele chiar contraintuitive, dar foarte eficiente – tenici de relaxare, respiratie si autohipnoza. In plus, explica toate mecanismele din spatele panicii.
Chiar daca afecteaza milioane de oameni, aceste exprimari ale fricii lasa oamenilor impresia ca sunt singurii care le experimenteaza. Nimic mai departe de adevar. Iar aceasta carte ii scoate din coltul in care s-au refugiat rusinati si le arata ca au suport si solutii concrete.
7. Memoria inteligenta, de Joshua Foer
Cum gandim memoria? Ce este memoria si cum functioneaza ea? Cum ne ajuta sau ne impiedica in activitatile noastre de zi cu zi, dar si atunci cand ne cream identitatea de sine? Exista un „sport” al memoriei? In cartea sa, Foer, jurnalist si castigator al Campionatului American de Memorie al SUA in 2006, vorbeste despre cum memoria poate fi lucrata si pregatita, ca orice alt muschi din corp.
Joshua Foer considera ca memoria tine de performanta, de exercitiu si de o practica continua. Autorul detaliaza tehnici de pregatire a memoriei, folosite chiar de el si de alti atleti ai memoriei, precum memorarea unei liste cu numere binare, ordinea aleatorie a cartilor de joc dintr-un pachet, etc.
8. Viitorul mintii umane, de Michio Kaku
Creierul uman cantareste doar 1,5 kilograme si este cel mai complex organism din sistemul solar. Ocupa doar 2% din totalul greutatii corpului uman, dar consuma pana la 20% din energie. 80% din genele noastre sunt codificate pentru creier, care contine, estimativ, aproape o suta de miliarde de neuroni si o retea complexa de cai neuronale si conexiuni.
Din perspectiva fizicianului, Michio Kaku exploreaza ultimele descoperiri si cercetari in curs din domeniul neurostiintei si deschide o discutie despre constiinta, pe care o intelege ca un model al lumii, care are scopul clar de a implini un tel. Pe parcursul cartii explica felul in care functioneaza creierul uman si felul in care noile tehnologii, combinate cu neurostiinta, ne pot influenta si schimba vietile in viitorul apropiat.
Autorul conchide ca generatia noastra vede in timp real trecerea din literatura SF in studii neurologice publicate in reviste de stiinta de top din lume a unor „noi realitati” precum: inregistrarea amintirilor, filmarea viselor, controlul mintii, avatarii, etc., dar ca, in definitiv, ramanem stapanii propriului destin.
9. Mintea tulburata, de Eric R. Kandel
Mintea tulburata – Ce ne spun ciudateniile creierului despre noi insine este cel mai nou volum al lui Eric R. Kandle, castigator al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicina in 2000. Kandle este unul dintre pionierii stiintei cognitive moderne si printre cei mai importanti specialisti in neurostiinte din lume. Activeaza in cadrul Howard Hughes Medical institute si este profesor la Columbia University.
Kandel incearca sa aduca o noua perspectiva asupra bolilor mintale. In epoca noastra este foarte greu sa citesti stirile si sa nu dai de o poveste in care este implicat si un personaj cu o forma (diagnosticata sau nu) de afectiune psihiatrica. Zilnic ni se spune ca anxietatea si depresia sunt in crestere. Abordarea curenta – in care oamenii asteapta in jur de un an pana isi fac curaj sa viziteze un specialist – nu prea pare sa functioneze. In acest context, Eric R. Kandel vine cu o noua viziune. in timp ce multe carti se concentreaza pe o singura afectiune mintala, Kandel aduce o abordare sinergica. Teoria sa este ca trebuie sa schimbam paradigma. In loc sa consideram bolile mintale ca pe diferite forme de limitare, sa le privim ca pe niste creiere diferite. Poate ca au nevoie de tratamente si ajustari, dar unicitatea lor ofera informatii extrem de valoroase din interior, ceea ce reprezinta o contributie extrem de importanta pentru conditia umana.
Mintea tulburata este un teritoriu foarte interesant de explorat. Kandel nu face documentatia unor boli mintale din perspectiva dizabilitatii, ci scoate in evidenta stiinta diferentelor. El sustine ca trebuie sa ne schimbam complet viziunea nu doar asupra acestor afectiuni ci si a modului in care sunt tratate. Avand in vedere ca, oriunde in lume, statisticile cu privire la pacientii psihiatrici arata deprimant (70-90% dintre acestia nu au un loc de munca sau fac parte din patura sociala cu venituri medii spre mici, de exemplu), ceea ce face Kandel cu aceasta noua viziune a sa este sa aduca in primul rand ceva ce, in acest domeniu medical, este o piatra rara – speranta.
10. De ce nu fac zebrele ulcer?, de Robert M. Sapolsky
Sa zicem ca esti o zebra si te plimbi prin salbaticie. Dintr-o data, un leu face un salt pana la tine si vrea sa iti sfasie stomacul. Te smulgi din stransoare si petreci urmatoarea ora fugind de pradator. Sau sa presupunem ca esti leul infometat. Pentru a supravietui, trebuie sa fii in stare sa alergi cu o super viteza prin toata savana si sa prinzi cina. In ambele roluri, desi esti stresat (ca sa ma exprim bland), tot corpul tau este concentrat asupra problemei fizice imediate cu care te confrunti.
Insa, ca fiinta umana care traieste in secolul 21, subliniaza Sapolsky, este mult mai putin probabil sa te confrunti cu un leu decat cu teama coplesitoare de urmatoarea rata la banca in drumul tau spre birou. Un astfel de factor de stres, psihologic sau social, care nu ar avea niciun sens pentru o zebra sau un leu, iti poate arunca trupul intr-o revolta la fel de puternica precum alergarea pentru supravietuire arunca animalele salbatice. Mai mult, aceasta grija exagerata poate dura luni intregi.
De ce nu fac zebrele ulcer? explica aceasta diferenta cruciala intre a sta si a fugi ca raspuns in fata pericolului si o face intr-un mod spiritual. Robert M. Sapolsky este profesor de biologie si neurologie la stanford University si detinatorul distinctiei Macarthur Foundation Genius Grant. Citind aceasta carte ai ocazia sa inveti de la un profesor care isi petrece iernile in laboratorul de la stanford University cercetand felul in care stresul si glucocorticoizii iti afecteaza creierul iar verile in Kenya, unde studiaza bolile provocate de stres la babuini.
Desi aceasta carte nu trage concluzii de tipul „cum sa gestionezi stresul” nici pentru oameni si nici pentru zebre, cititorul ramane cu destule informatii care sa il ajute la o mai buna gestionare a situatiilor dificile. Pe scurt, identifica intai ce te streseaza, apoi gaseste o modalitate de a elimina frustrarea – fie ca asta inseamna sa pocnesti un perete, sa alergi in parc sau sa spui o rugaciune. In final, cauta sa te informezi despre stres numai din surse credibile.