Da, este adevarat! Jocurile video pot da dependenta. Ele produc modificari functionale si structurale ale sistemului de recompense neuronale – un grup de structuri asociate cu placerea, invatarea si motivatia. Expunerea dependentilor de jocuri video la indiciile legate de joc care provoaca pofta si monitorizarea raspunsurilor creierului au subliniat schimbari ce sunt observate si in alte tulburari de dependenta.
“Dependenta de jocuri, la nivel cerebral, este asemanatoare cu celelalte dependente in sensul ca mecanismul este acelasi. Avem o structura in creier care este stimulata de recompensa. De aceea se lucreaza atat de greu cu dependentele. Pentru ca iti ofera o recompensa, o stare de bine dupa ce ai obtinut ceva, o stare de bine dupa ce ti-ai batut adversarul, spre exemplu.”, Catalina Hogea, psihiatru Neuroaxis.
Aceasta problema este cu atat mai grava cu cat tehnlogia este introdusa in viata copilului inca de la o varsta frageda si vorbim despre dificultati in ceea ce priveste interactiunea cu persoanele din jur.
“La varste mici copiii isi dezvolta retele neuronale si deprinderi noi. Una dintre acestea este interactiunea cu ceilalti. Copiii au aceasta abilitate din momentul in care deschid ochii. Ei cauta contact fizic si conexiune emotionala. Prin dependenta de ecrane, ei pierd in parte aceasta abilitate neexersata. E firesc sa ii atraga jocurile video si sa si invete foarte usor sa foloseasca tehnologia pentru ca, pe langa faptul ca sunt foarte incitante (imagini colorate, miscari rapide), copiii sunt avizi dupa informatie si, pentru ca au creierul in formare, le este extrem de usor sa asimileze noutatile. Sunt si foarte intuitive aplicatiile in zilele noastre. Cu cat stau mai mult in fata unui ecran, cu atat mai mult scade interesul pentru interactiunea interumana. Nu-si vor satisface nevoile emotionale si vor fi niste adulti cu diverse probleme psihologice. Aici trebuie facuta o diferenta si intre tipurile de jocuri video la care copiii au acces.”, Catalina Hogea, psihiatru Neuroaxis.