Durerea cronica. Managementul corect sau cum sa traiesti cu ea

Autor: Dr. Dan Mitrea

Despre autor

Durerea este o reactie fireasca a organismului atunci cand ceva nu este in ordine, caz in care vindecarea problemei respective duce, in mod automat, la incetarea durerii. Insa, atunci cand durerea nu mai este direct corelata cu o problema de sanatate si cand persista perioade indelungate, ajungand sa ne afecteze viata de zi cu zi, nu mai poate fi vorba de un fenomen normal, ci de un dezechilibru la nivelul mecanismului in sine al durerii. Atunci vobim de durere cronica.

Contextul actual

In lumea de azi, in care suntem din ce in ce mai deconectati fata de propriul corp si semnalele pe care ni le transmite, durerea cronica este de multe ori neglijata. Obisnuiti sa apeleze imediat la o pastila si sa meagra mai departe cu activitatile zilnice indiferent de cum se simt, multi oameni pot sa traiasca luni intregi cu durerea cronica, pana sa realizeze ca au o problema si ca au nevoie de ajutor. Durerile de cap si durerile din regiunea lombara sunt cele mai frecvente tipuri de durere cronica, mai ales in cazul celor cu varsta sub 45 de ani. Insa, abia cand ajung sa le afecteze calitatea vietii, incep sa fie privite ca o problema reala, ce nu mai poate fi ignorata.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Ce este durerea cronica?

Durerea cronica se distinge, in primul rand, prin durata. Daca este resimtita in mod constant, timp de cel putin trei luni, este o durere cronicizata. Ca mod de manifestare, poate avea intensitati variabile si poate aparea sub forma de pulsatii, intepaturi, senzatie de arsura sau junghi, in functie de zona in care este localizata. Durerea cronica poate sa fie rezultatul direct al unei afectiuni (in special afectiunile de tip reumatismal, cancer, boli ale sistemului nervos), poate sa nu aiba o cauza evidenta (cele mai frecvente cazuri) sau poate sa aiba o cauza psihica (durerea psihogena).

Pe langa disconfortul fizic ca atare, durerea cronica duce si la manifestari secundare, de la lipsa de energie, insomnie si scaderea puterii de concentrare, pana la iritabilitate si depresie. Netratata, aceasta afecteaza tot mai mult activitatile zilnice ale individului si relatiile sale interpersonale, ajungand pana la consecinte serioase.

Ce facem cand avem dureri cronice?

Consultatia si investigatiile medicale reprezinta, in mod obligatoriu, primul pas. Este esentiala identificarea cauzei fizice sau psihice a durerii. Daca durerea cronica este rezultatul unei alte afectiuni cronice, medicul specialist va indica cele mai bune metode de tratament, precum si solutii pentru calmarea durerii compatibile cu afectiunea in sine.

Managementul sau terapia durerii cronice

Daca este vorba de un dezechilibru la nivelul transmiterii semnalelor de durere, fara o cauza organica, medicul poate recomanda diferite optiuni pentru tinerea sub control a durerii, de la administrarea de analgezice si antiinflamatoare, pana la anumite tipuri de proceduri, precum infiltratii pentru articulatiile dureroase.

Managamentul stressului si practicarea tehnicilor de relaxare pot contribui semnificativ la usurarea simptomelor. Indiferent de cauza durerii cronice, aceasta amplifica stressul zilnic si, in acelasi timp, este resimtita si mai intens atunci cand suntem nervosi. Asadar, relaxarea este deosebit de importanta pentru a suporta mai usor crizele dureroase.

Exercitiile de respiratie profunda si meditatia detensioneaza muschii, relaxeaza planul mental si diminueaza perceptia durerii.

Practicarea unui sport, de asemenea, ajuta la managementul durerii, prin eliberarea de endorfine, responsabile de starea naturala de bine. Alegeti un tip de activitate fizica adecvat varstei si stilului de viata personal, deoarece cheia este practicarea regulata, pentru mentinerea “hormonilor fericirii” la un nivel constant.

Ce trebuie sa evitam?

Evitati fumatul si limitati consumul de alcool, substante cu efect energizant sau calmante fara prescriptie. Durerea cronica poate duce la hipersensibilitate la anumite substante, care pot avea un puternic efect nociv in astfel de cazuri.

Evitati consumul de alcool sau alte substante pentru a combate insomnia provocata de durere si incercati sa induceti somnul cu ajutorul meditatiei si al muzicii terapeutice. Fumatul si consumul de cofeina sau alte energizante nu sunt indicate in cazul unui sistem nervos deja surescitat din cauza durerii. Atentie si la riscul dependentei de medicamente impotriva durerii – luati-le numai sub supraveghere medicala.

Alte metode de tratament

Masajul, sauna, hidroterapia sunt doar cateva dintre procedurile fizice care ajuta la calmarea pacientilor cu durere cronica. In functie de starea de sanatate si tipologia durerii, se va opta pentru metoda cea mai eficienta in fiecare caz. Chiar si baile realizate in intimitatea propriului camin pot fi o solutie in cazul crizelor de durere, relaxarea generala a corpului contribuind la diminuarea senzatiei de durere.

Psihoterapia este esentiala in cazul durerii cronice cu substrat psihic, insa este de mare ajutor in toate cazurile de durere cronica. Pe de o parte, pacientul poate invata cum sa reactioneze in momentele cele mai dificile si cum sa gestioneze aceasta problema cronica, iar pe de alta parte, discutarea modului in care se simte afectat si a consecintelor pe plan personal ale acestui sindrom il pot ajuta sa dobandeasca o perspectiva pozitiva asupra noului sau mod de viata.

Aproape invariabil, durerea cronica are si o componenta psihica, iar gestionarea sa din punct de vedere mental este la fel de importanta precum tratarea fizica. De asemenea, implicarea in grupuri de sprijin pentru cei care sufera de durere cronica este de mare ajutor in evitarea izolarii pe plan social si impartasirea celor mai bune solutii pentru viata cu durere cronica.

Echipele multidisciplinare de la Neuroaxis, compuse din neurologie, neurochirurgi, psiho-terapeuti si reumatologi sunt pregatite sa te ajute in gestionarea si ameliorarea durerilor cronice. Va asteptam cu drag!

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up