Daca este vorba de un dezechilibru la nivelul transmiterii semnalelor de durere, fara o cauza organica, medicul poate recomanda diferite optiuni pentru tinerea sub control a durerii, de la administrarea de analgezice si antiinflamatoare, pana la anumite tipuri de proceduri, precum infiltratii pentru articulatiile dureroase.
Managamentul stressului si practicarea tehnicilor de relaxare pot contribui semnificativ la usurarea simptomelor. Indiferent de cauza durerii cronice, aceasta amplifica stressul zilnic si, in acelasi timp, este resimtita si mai intens atunci cand suntem nervosi. Asadar, relaxarea este deosebit de importanta pentru a suporta mai usor crizele dureroase.
Exercitiile de respiratie profunda si meditatia detensioneaza muschii, relaxeaza planul mental si diminueaza perceptia durerii.
Practicarea unui sport, de asemenea, ajuta la managementul durerii, prin eliberarea de endorfine, responsabile de starea naturala de bine. Alegeti un tip de activitate fizica adecvat varstei si stilului de viata personal, deoarece cheia este practicarea regulata, pentru mentinerea “hormonilor fericirii” la un nivel constant.