Care este rolul unui computer tomograf cu substanta de contrast?

Autor: Dr. Emilia Margarita Diaconu

Despre autor

Tomografia computerizata (Ct) este una dintre cele mai frecvent utilizate metode imagistice datorita capacitatilor sale de a evalua o gama larga de patologii. Utilizarea agentilor de contrast imbunatateste calitatea imaginii prin delimitarea clara a structurilor anatomice. Acest lucru ii ajuta pe medici sa diagnosticheze afectiuni medicale prin imbunatatirea vizibilitatii anumitor organe, vase de sange sau tesuturi. Scanarea cu ajutorul unui computer tomograf, nativ sau cu substanta de contrast fiind superioara unei simple radiografii. 

Materialele de contrast pot fi administrate intr-unul dintre urmatoarele moduri:

 • injectare intr-un vas de sange (vena sau artera; se mai spune ca sunt administrate intravenos sau intraarterial).
 • inghitire (administrate pe cale orala);
 • administrare prin clisma (administrate pe cale rectala).

In cadrul clinicii Neuroaxis puteti beneficia de scanarea unui computer tomograf cu substanta de contrast administrata intravenos sau intraarterial, in functie de recomandarile personalului medical. 

Ce sunt substantele de contrast folosite in cadrul unei scanari cu ajutorul unui computer tomograf?

Substantele de contrast, atunci cand sunt prezente intr-o anumita zona a corpului,  au rolul de a bloca sau limita capacitatea de trecere a razelor X. Ca urmare, vasele de sange, organele si alte tesuturi ale corpului care contin temporar compusii contrastanti isi modifica aspectul pe Ct.

Compusii pe baza de iod si de sulfat de bariu sunt utilizati in tomografiile computerizate (Ct) cu substanta de contrast.

Compusii pe baza de iod sunt in general administrati cel mai frecvent pe cale intravenoasa, in timp ce sulfatul de bariu este cel mai frecvent material de contrast administrat pe cale orala sau rectala.

event

Fii atent la ce simptome ai! Fa-ti o programare la neuroaxis

Cat de sigure sunt materialele de contrast?

Materialele de contrast utilizate pentru scanarea cu ajutorul unui computer tomograf sunt substante sigure, dar exista riscul aparitiei unor reactii adverse de la usoare la severe.

Efectele secundare frecvente includ:

 • inrosirea tegumentelor
 • eruptii cutanate
 • mancarime
 • tuse
 • ameteala
 • crampe abdominale
 • constipatie
 • greata
 • varsaturi.

Reactiile alergice care pun viata in pericol – socuri anafilactice – pot aparea intre 0,01% si 0,2% din cazuri. Desi aceste reactii alergice severe apar intr-o pondere mica, personalul clinicii Neuroaxis este bine pregatit pentru a le face fata.

Ce trebuie avut in vedere atunci cand dorim o tomografie computerizata cu substanta de contrast?

Pregatirile pentru o scanare cu ajutorul unui computer tomograf cu substanta de contrast pot varia in functie de tipul de afectiune diagnosticata si de tipul de agent de contrast folosit. Veti primi instructiuni specifice despre cum sa va pregatiti din partea personalului medical in functie de obiectivele examinarii.

Inainte de administrarea substantei de contrast este obligatoriu sa fie facute analizele pentru uree si creatinina. Doar in cazul in care acestea sunt in parametri corespunzatori se va administra substanta de contrast. Aceste analize se pot realiza si in cadrul clinicii Neuroaxis.

Deoarece materialele de contrast utilizate in cadrul scanarii cu un computer tomograf prezinta un usor risc de a provoca o reactie alergica sau o reactie adversa, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra despre oricare dintre urmatoarele afectiuni:

 • reactii alergice anterioare la materialele de contrast
 • alergii alimentare, medicamentoase, la coloranti, conservanti sau animale
 • medicamentele pe care le luati, inclusiv suplimente pe baza de plante
 • boli recente, interventii chirurgicale sau alte afectiuni medicale
 • antecedente de boli de inima, astm, diabet, boli de rinichi, probleme tiroidiene sau drepanocitoza.

Este posibil sa fie necesare restrictii privind consumul de bauturi si alimente pentru unele proceduri care utilizeaza un computer tomograf, in special cele care implica agenti de contrast. In astfel de cazuri, vi se poate cere sa nu mai mancati sau sa consumati bauturi cu sase pana la opt ore inainte de examinare.

Cand si de ce este recomandata realizarea unei tomografii computerizate cu substanta de contrast?

Computer tomograf cu substanta de contrast pentru cap

O tomografie computerizata cerebrala poate fi efectuata pentru a evalua tumori si alte leziuni cerebrale, hemoragii intracraniene, anomalii structurale, in special atunci cand un alt tip de examinare nu este concludenta.

Tomografia computerizata pentru cap poate fi utilizata, de asemenea, pentru a evalua efectele tratamentului asupra tumorilor cerebrale si pentru a detecta trombii care pot fi responsabili de accidente vasculare cerebrale. O alta utilizare a tomografiei computerizate este aceea de a oferi indrumare pentru interventii chirurgicale pe creier sau biopsii.

Computer tomograf cu substanta de contrast pentru coloana

Tomografia computerizata cu substanta de contrast a coloanei vertebrale poate furniza informatii mai detaliate decat radiografiile standard despre vertebre si alte structuri, oferind astfel mai multe informatii legate de leziuni sau boli ale coloanei vertebrale.

O tomografie computerizata a coloanei vertebrale poate fi efectuata in vederea depistarii herniei de disc, a tumorilor, a anomaliilor structurale, a malformatiilor vaselor de sange sau a altor afectiuni.

Computer tomograf cu substanta de contrast pentru sinusuri

Tomografia computerizata a sinusurilor este utilizata in principal pentru a ajuta la diagnosticarea sinuzitei, evaluarea sinusurilor umplute cu lichid sau cu membrane sinusale ingrosate, pentru a oferi informatii suplimentare despre tumorile cavitatii nazale si ale sinusurilor.

Computer tomograf cu substanta de contrast pentru urechea interna

O tomografie computerizata a oaselor temporale va arata detalii ale canalului auditiv extern, ale urechii medii, ale mastoidei si ale problemelor urechii interne. Examinand sectiunile, medicul radiolog poate evalua diferitele leziuni, infectii si anomalii de la acest nivel.

Computer tomograf cu substanta de contrast pentru abdomen

In timpul unei tomografii computerizate abdominale, un tehnician va capta imagini ale organelor tractului digestiv. De asemenea, se poate solicita o scanare a abdomenului pentru a detecta abcese, pentru a descoperi hemoragii interne sau pentru a identifica si diagnostica tumorile.

Computer tomograf cu substanta de contrast pentru articulatii

In timp ce o radiografie poate detecta o fractura sau o alta problema la nivelul sistemului osos, medicii solicita uneori si o scanare Ct a oaselor pentru a obtine o imagine mai clara a tesuturilor moi din apropierea oaselor, cum ar fi tendoanele si muschii si pentru a aprecia diferitele patologii de la nivelul unor articulatii.

La clinica Neuroaxis, in Bucuresti, realizam investigatii de tomografie cu substanta de contrast, pacientilor care vin cu o recomandare din partea unui medic specialist.

Va putem ajuta  cu o programare, in functie de gradul de urgenta al problemelor dumneavoastra de sanatate.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât poți trăi cu Parkinson. Tot ce trebuie să știi despre simptomele timpurii și evoluția bolii

Afectiuni si tratamente

1 minut, 1 zi, 1 newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul „1 minut pentru sanatatea creierului” si vei primi  in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

Ne propunem sa livram informatiile de care ai nevoie intr-un limbaj simplu, non-medical si sa te provocam sa fii atent la micile detalii care pot fi trecute cu vederea, dar care spun foarte mult.

Parerea dumneavoastra conteaza foarte mult pentru noi si de aceea dorim sa ne ajutati sa imbunatatim serviciile prin adaugarea unei recenzii.

keyboard_arrow_up