Care sunt semnele care indica un accident vascular cerebral?

Autor: Dr. Dan Buzoianu

Despre autor

AVC-ul este o problema de sanatate cu care ne putem confrunta la orice varsta, chiar daca anumite alegeri legate de stilul de viata pot creste sau scadea riscul de a trece printr-o astfel de problema. Specialistii clinicii Neuroaxis atrag atentia asupra faptului ca atunci cand observam primele semne ale unui atac cerebral este indicat sa apelam cat mai repede la un serviciu de urgenta.

Un AVC, indiferent de forma in care se manifesta, apare atunci cand fluxul de sange catre creier este intrerupt. Simptomele unui atac cerebral sunt determinate de regiunea cerebrala afectata si de portiunea de tesut cerebral care nu a mai primit nutrientii necesari.

Daca fluxul de sange nu este readus la normal intr-un interval de timp cat mai scurt, exista riscul de complicatii grave sau permanente. Din aceasta cauza, este important sa fim familiari cu simptomele acestei afectiuni si sa le recunoastem in cazul nostru sau al celor din jur.

Semne atac cerebral - metoda FAST

Acronimul FAST a fost creat de catre neurologi pentru ca oamenii fara pregatire de specialitate sa poata identifica cu usurinta semnele unui atac cerebral si sa ceara ajutorul medicilor.

Specialistii subliniaza ca tratamentele recomandate in cazul persoanelor care au trecut printr-un AVC ofera rezultate bune daca se intervine intr-o fereastra de maxim 3-4 ore de la producerea accidentului.

Semne atac cerebral:

  • F- Fata (Face): Roaga persoana respectiva sa zambeasca. Are un zambet asimetric sau gura cazuta intr-o parte?
  • A- Bratele (Arms). Cere persoanei sa ridice bratele deasupra capului. Sunt acestea egale sau unul e mai jos, in ciuda eforturilor depuse?
  • S- Vorbirea (Speech): Cere-i sa iti raspunda la o intrebare sau sa repete o propozitie simpla. Poti intelege cuvintele? Pronuntia este obisnuita?
  • T- Timpul (Time): Daca observi unul sau mai multe dintre aceste semne ale AVC-ului suna cat mai repede la 112, numarul unic de urgenta sau mergi la camera de garda a unui spital. Este important ca atunci cand vorbesti cu operatorul sa specifici semnnele de atac cerebral pe care le-ai observat. 
event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Alte simptome si manifestari ale unui AVC

FAST este o metoda la indemana pentru a identifica usor semnele de atac cerebral. Cu toate acestea, atunci cand are loc un AVC, simptomele pot fi mai complexe, acestea variind in functie de zona din creier care nu mai primeste sange.

Printre simptomele la care trebuie sa fim atenti se numara:

  • Amorteala brusca sau slabiciune la nivelul fetei sau membrelor, in special pe o parte a corpului.
  • Confuzie brusca, probleme de vorbire sau dificultati de intelegere a cuvintelor.
  • Probleme bruste de a vedea cu unul sau ambii ochi.
  • Durerile de cap inexplicabile.
  • Probleme legate de mobilitate, ameteli, pierderea echilibrului sau lipsa coordonarii.

In cazul unei persoane care a trecut printr-un AVC, complicatiile fizice, mentale si emotionale pot duce la o scadere drastica a calitatii vietii. Specialistii Neuroaxis atrag atentia asupra faptului ca un control neurologic regulat iti permite să afli care sunt factorii tai de risc pentru AVC. Este foarte important sa ceri ajutor de urgenta atunci cand observi primele semne de atac cerebral, pentru a evita complicatiile sau chiar decesul.

Summary
Care sunt semnele care indica un accident vascular cerebral?
Article Name
Care sunt semnele care indica un accident vascular cerebral?
Description
Un AVC apare atunci cand fluxul de sange catre creier este intrerupt. Simptomele sunt determinate de regiunea cerebrala afectata si de portiunea de tesut cerebral care nu a mai primit nutrientii necesari.
Author
Publisher Name
Clinica Neuroaxis
Publisher Logo
event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Alimente interzise in epilepsie. Ce nu ai voie sa mananci daca te confrunti cu aceasta afectiune medicala

Afectiuni si tratamente

1 minut, 1 zi, 1 newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul „1 minut pentru sanatatea creierului” si vei primi  in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

Ne propunem sa livram informatiile de care ai nevoie intr-un limbaj simplu, non-medical si sa te provocam sa fii atent la micile detalii care pot fi trecute cu vederea, dar care spun foarte mult.

Parerea dumneavoastra conteaza foarte mult pentru noi si de aceea dorim sa ne ajutati sa imbunatatim serviciile prin adaugarea unei recenzii.

keyboard_arrow_up