Screening – primul pas in prevenirea AVC

La fiecare cateva secunde, undeva in lume, o persoana sufera un accident vascular cerebral. O buna parte a acestora pot fi insa evitate prin preventie. De aceea este important sa va evaluati riscul de AVC printr-un screening periodic. 

Un screening complet de preventie a accidentului vascular cerebral contine un consult neurologic, un set de analize de sange realizate la recomandarea medicului si o ecografie Doppler. Prevenirea AVC poate duce la scaderea mortalitatii in randul populatiei cu risc crescut, poate reduce complicatiile si poate conduce la o calitate crescuta a vietii.

Oricine poate avea un AVC, inclusiv la varste considerate in afara riscului, insa, dupa 55 de ani, probabilitatea de a face un accident se dubleaza, astfel ca preventia AVC devine din ce in ce mai importanta.

Ce este screeningul AVC?

Screening-ul pentru accidentul vascular cerebral consta intr-o consultatie neurologica, analize de sange si ecografie Doppler, atunci cand este recomandata de medicul neurolog.

A treia faza a screening-ului AVC, ecografia Doppler, este o metoda de investigare care examineaza vasele de sange de la nivelul regiunii cervicale si de la nivel cerebral. Pe baza ecografiei, medicul poate sa determine daca exista stenoze, ocluzii, disectii sau malformatii in vasele de sange.  Este indicata persoanelor care prezinta risc de AVC si se realizeaza de medicului specialist.

Ecografia Doppler este o procedura non-invaziva, pe care o poti repeta de cate ori recomanda medicul, fara sa te afecteze in niciun fel. Pentru siguranta si pentru a se putea face o analiza comparativa, ecografia Doppler se realizeaza atat la vasele din dreapta, cat si la cele de pe stanga. Se analizeaza astfel 4 artere la nivel cervical, care se ramifica la nivel cerebral, prin evaluarea fluxului sangvinic, atat ca viteza, cat si ca directie, dar si prin diagnosticarea stenozelor.

Screeningul prin metoda Doppler se realizeaza prin ultrasunete, fiind o analiza care nu necesita mult timp. Daca ai suspiciuni asupra starii tale de sanatate, fa-ti o programare la medicul specialist. In cadrul clinicii Neuroaxis aveti la dispozitie unul din cele mai bune ecografe din tara, dar si unii dintre cei mai pregatiti specialisti.

Prin efectuarea unui screening AVC, care sa contina si o ecografie Doppler cervico-cerebrala, medicul specialist poate sa-si dea seama cat de predispus esti la un AVC si poate sa prescrie un tratament adecvat cazului tau.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Pentru cine este indicat screeningul AVC?

Preventia este un subiect din ce in ce mai important in medicina moderna. Detectarea din timp a unei boli grave, precum AVC, care poate pune viata in pericol, permite interventia medicala rapida si tratarea cu mai multe sanse de succes a afectiunii.

Daca te regasesti in una sau mai multe categorii de mai jos, gandeste-te serios sa-ti faci o programare la medicul specialist care iti poate recomanda un screening AVC.

  1.   Ai peste 40 de ani.
  2.   Esti supraponderal.
  3.   Suferi de afectiuni cardiace.
  4.   Ai colesterol ridicat.
  5.   Pulsul tau este neregulat.
  6.   Ai hipertensiune.
  7.   Fumezi sau ai fumat pentru o perioada lunga de timp.
  8.   Esti diagnosticat cu diabet.
  9.   Ai un stil de viata inactiv.
  10. Ai in familia ta cazuri de AVC.

Un AVC reprezinta o urgenta medicala care poate provoca leziuni cerebrale sau chiar deces. Un prim pas in reducerea incidentei de AVC si a implementarii cu success a preventiei il reprezinta un pacient bine informat, care este la curent cu factorii de risc si care poate sa isi evalueze propriul stil de viata. Un control la medicul specialist si o discutie aplicata pe factorii de risc te pot ajuta sa identifici ce schimbari trebuie sa faci in viata ta pentru a diminua riscul de AVC.

Desi unii factori de risc nu pot fi modificati, precum varsta, sexul sau bagajul genetic, stilul de viata si atentia asupra propriei sanatati sunt elemente care sunt total sub controlul tau.

Cea mai buna metoda de preventie in ceea ce priveste accidentul vascular cerebral este depistarea la timp. Nu astepta sa se intample o tragedie cu tine sau in familia ta. Informeaza-te si afla care sunt factorii de risc si cat de predispus esti tu de a face un AVC. Mergi la doctor si include screeningul AVC in rutina ta medicala anuala.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up