• menu close meniu

Cum iti poti reveni dupa un accident vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral (AVC), uneori denumit si infarct cerebral, se produce atunci cand creierul este privat de oxigen, prin intreruperea sau micsorarea aportului de sange. Cu cat dureaza mai mult aceasta situatie, cu atat creste riscul de deficienta neurologica permanenta. Afla ce inseamna recuperarea dupa un accident vascular cerebral!

Afla care sunt cele 5 lucruri simple pe care le poti face pentru a preveni un AVC! Click aici!

Invata cum sa reperezi semnele unui AVC si reactioneaza imediat! Suna la 112, daca observi aparitia unui simptom la tine sau la o persoana din jurul tau. Daca reactionezi rapid, ai mai multe sanse sa reduci riscurile de leziune cerebrala sau de dizabilitate si sa faci recuperare dupa un accident vascular cerebral. 

Ce se intampla in timpul unui AVC?

AVC-ul se poate produce fie din cauza ruperii unui vas de sange in creier si producerea unei hemoragii intracraniene, fie din cauza astuparii vasului de sange. In ambele cazuri, creierul este privat de oxigen si in cateva minute celulele incep sa moara. In fiecare minut fara oxigen, mor in jur de 2 milioane de celule cerebrale.

Efectele produse de un accident vascular cerebral depind de gravitatea episodului si de zona creierului in care se produce. Fiecare emisfera a creierului controleaza partea opusa a corpului, prin urmare medicul neurolg va putea sa identifice locul in care s-a produs un AVC in functie de simtomele pe care le prezinti.

Daca AVC-ul s-a produs in zona dreapta a creierului, pot sa apara simptome precum:

 1. Incapacitate de a estima corect distanta dintre doua corpuri
 2. Neputinta de a tine in mana un obiect sau de a-l ridica
 3. Slabiciune musculara sau paralizie pe partea stanga a corpului

Daca AVC-ul s-a produs in zona stanga a creierului, pot sa apara simptome precum:

 1. Dificultati de vorbire si de a-i intelege pe ceilalti
 2. Mormait
 3. Slabiciune musculara sau paralizie pe partea dreapta a corpului

Creierul se poate recupera dupa un AVC?

În fiecare an, 15 milioane de oameni sunt diagnosticati cu AVC la nivel mondial, dintre care aproximativ 5 milioane raman cu dizabilitati, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Accidentele vasculare cerebrale nu trebuie sa te ia prin surprindere. Ecografia Doppler cervico-cerebrala le poate preveni si depista precoce. Citeste mai mult!

Oricat de mic ar fi un accident vascular cerebral, in mod inevitabil provoaca efecte secundare. O parte din conexiunile celulare sunt distruse si functiile din zona deteriorata sunt transferate intr-o alta parte a creierului, neafectata de accident, prin procesul de neuroplastie.

Neuroplasticitatea poate fi stimulata prin repetitie. Fie ca este vorba de jocuri de memorie, exercitii fizice sau logopedie, prin repetarea fiecaruia, zona noua a creierului care a preluat functia o va asimilia mai rapid si pacientul isi va putea recapata macar o parte din functiile neurologice.

Pasi de urmat in recuperare accident vascular cerebral 

Creierul poate fi functional dupa un AVC, daca atacul este depistat la timp si nu este unul foarte grav, insa are nevoie de ajutorul si sustinerea ta si a medicului neurolog pentru a-si recastiga abilitatile.

Procesul de recuperare dupa un AVC este unul lung, lent si difera de la un pacient la altul, in functie de caracteristicile atacului sau. Este foarte important sa incepi procesul de recuperare cat de curand dupa atac, in primele 48 de ore.

Cei mai importanti pasi in redobandirea abilitatilor neurologice sunt:

 1. Miscarea este esentiala in recuperarea dupa un AVC. Stabileste-ti un tel pe care il poti atinge si incepe cu un program de exercitii active si pasive (miscari realizate cu ajutor din partea terapeutului), care ajuta la realizarea unor noi sinapse, dar si la mentinerea in conditii bune a articulatiilor si musculaturii.
 2. Mersul, pe care uneori pacientul este nevoit sa il invete din nou, este incurajat sa fie exersat cat de curand dupa producerea accidentului.
 3. Exercitii de vorbire si scriere
 4. Mentinerea unei greutati normale
 5. Consiliere psihologica

AVC-ul, ca afectiune a sistemului nervos, produce cele mai multe cazuri de dizabilitate fizica, neurologica sau de vorbire. In procesul de reabilitare sunt implicati in mod direct membrii familiei pacientului, de care acesta are nevoie atat fizic cat si emotional pentru a putea face fata procesului de recuperare.

Recuperarea dupa un accident vascular cerebral este un proces anevoios care necesita ajustari in aspectele fizice, psihice si sociale ale vietii tale. Cu ajutorul specialistilor de la Neuroaxis, iti vei recastiga independenta, calitatea vietii tale va spori de la o saptamana la alta si vei invata cum sa faci preventie pentru a nu avea un al doilea accident.

Daca ai supravietuit unui atac vascular cerebral, fa tot ce iti sta in putinta sa nu ajungi la al doilea! Cere ajutor specializat pentru recuperare accident vascular cerebral.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Parerea dumneavoastra conteaza foarte mult pentru noi si de aceea dorim sa ne ajutati sa imbunatatim serviciile prin adaugarea unei recenzii.

keyboard_arrow_up