Ce inseamna tratamentul dupa un AVC si in ce consta recuperarea dupa AVC?
Accidentul vascular cerebral (AVC), uneori denumit si infarct cerebral, se produce atunci cand creierul este privat de oxigen, prin intreruperea sau micsorarea aportului de sange. Cu cat dureaza mai mult aceasta situatie, cu atat creste riscul de deficienta neurologica permanenta. Afla ce inseamna recuperarea dupa AVC (accident vascular cerebral) si ce tratament dupa AVC este cel mai indicat.
Invata cum sa reperezi semnele unui AVC, dar si ce presupune recuperarea AVC. Suna la 112, daca observi aparitia unui simptom la tine sau la o persoana din jurul tau. Daca reactionezi rapid, ai mai multe sanse sa reduci riscurile de leziune cerebrala sau de dizabilitate si sa faci recuperare dupa un accident vascular cerebral cu rezultate bune.
Ce se intampla in timpul unui AVC?
AVC-ul se poate produce fie din cauza ruperii unui vas de sange in creier si producerea unei hemoragii intracraniene, fie din cauza astuparii vasului de sange. In ambele cazuri, creierul este privat de oxigen si in cateva minute celulele incep sa moara. In fiecare minut fara oxigen, mor in jur de 2 milioane de celule cerebrale.
Efectele produse de un accident vascular cerebral depind de gravitatea episodului si de zona creierului in care se produce. Fiecare emisfera a creierului controleaza partea opusa a corpului, prin urmare medicul neurolog va putea sa identifice locul in care s-a produs un AVC in functie de simtomele pe care le prezinti.
Daca AVC-ul s-a produs in zona dreapta a creierului, pot sa apara simptome precum:
- Incapacitate de a estima corect distanta dintre doua corpuri
- Neputinta de a tine in mana un obiect sau de a-l ridica
- Slabiciune musculara sau paralizie pe partea stanga a corpului
Daca AVC-ul s-a produs in zona stanga a creierului, pot sa apara simptome precum:
- Dificultati de vorbire si de a-i intelege pe ceilalti
- Mormait
- Slabiciune musculara sau paralizie pe partea dreapta a corpului
AVC recuperare si tratament dupa AVC
În fiecare an, 15 milioane de oameni sunt diagnosticati cu AVC la nivel mondial, dintre care aproximativ 5 milioane raman cu dizabilitati, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Accidentele vasculare cerebrale nu trebuie sa te ia prin surprindere. Ecografia Doppler cervico-cerebrala le poate preveni si depista precoce.
Oricat de mic ar fi un accident vascular cerebral, in mod inevitabil provoaca efecte secundare. O parte din conexiunile celulare sunt distruse si functiile din zona deteriorata sunt transferate intr-o alta parte a creierului, neafectata de accident, prin procesul de neuroplastie.
Neuroplasticitatea poate fi stimulata prin repetitie. Fie ca este vorba de jocuri de memorie, exercitii fizice sau logopedie, prin repetarea fiecaruia, zona noua a creierului care a preluat functia o va asimilia mai rapid si pacientul isi va putea recapata macar o parte din functiile neurologice, ca forma de recuperare dupa un AVC.
Pasi de urmat in recuperare AVC
Dupa un AVC, recuperarea creierului este posibila daca atacul este depistat la timp si nu este unul foarte grav, insa are nevoie de ajutorul si sustinerea ta si a medicului neurolog pentru a-si recastiga abilitatile.
Procesul de recuperare si tratamentul dupa AVC sunt de lunga durata, lente si difera de la un pacient la altul, in functie de caracteristicile atacului. Este foarte important sa incepi procesul de recuperare cat de curand dupa atac, in primele 48 de ore.
Cei mai importanti pasi in recuperarea dupa AVC sunt:
Miscarea
Este esentiala in recuperarea dupa un AVC. Stabileste-ti un tel pe care il poti atinge si incepe cu un program de exercitii active si pasive (miscari realizate cu ajutor din partea terapeutului), care ajuta la realizarea unor noi sinapse, dar si la mentinerea in conditii bune a articulatiilor si musculaturii.
Mersul
Uneori, pacientul este nevoit sa il invete din nou, cand este in recuperare dupa un AVC si este incurajat sa fie exersat cat de curand dupa producerea accidentului.
Exercitii de vorbire si scriere
Mentinerea unei greutati normale
Consiliere psihologica
AVC-ul, ca afectiune a sistemului nervos, produce cele mai multe cazuri de dizabilitate fizica, neurologica sau de vorbire. In procesul de reabilitare AVC sunt implicati in mod direct membrii familiei pacientului, de care acesta are nevoie atat fizic cat si emotional pentru a putea face fata procesului de recuperare AVC.
Recuperarea dupa un accident vascular cerebral este un proces anevoios care necesita ajustari in aspectele fizice, psihice si sociale ale vietii tale. Cu ajutorul specialistilor de la Neuroaxis, iti vei recastiga independenta, calitatea vietii tale va spori de la o saptamana la alta si vei invata cum sa faci preventie pentru a nu avea un al doilea accident.
Daca ai supravietuit unui atac vascular cerebral, fa tot ce iti sta in putinta sa nu ajungi la al doilea! Cere ajutor specializat pentru recuperare accident vascular cerebral. Te asteptam la clinica Neuroaxis.