Tratament AVC de urgenta si recuperare neurologica

Autor: Neuroaxis

Despre autor

Perioada imediat urmatoare (maxim 2-4 ore) dupa producerea unui accident vascular cerebral este critica. Interventia medicala de urgenta poate face diferenta intre supravietuire si deces, intre complicatii neurologice ulterioare si o sansa cat mai buna de recuperare in urma tratamentului de dupa AVC. 

In cazul unui accident vascular cerebral este foarte important ca cei din jurul persoanei afectate sa stie cum sa reactioneze cat mai rapid, chiar inainte de producerea AVC-ului, prin recunoasterea semnelor si simptomelor timpurii, pentru ca tratamentul sa aiba succes.

Tratament dupa AVC

Sunt doua etape ale tratamentului post AVC: cel de urgenta, cu scop de supravietuire si de minimizare a posibilelor efecte negative si cel de recuperare, cu scop de reabilitare a functiilor neurologice afectate.

event

Fii atent la ce simptome ai! Fa-ti o programare la neuroaxis

Tratament AVC de urgenta

Se declanseaza prin apelarea numarului de urgenta 112 si primirea primului ajutor din partea personalului de pe salvare. Medicii din spital vor stii cum sa trateze cel mai bine cazul de AVC, in functie de tipul si de timpul trecut de la producerea sa. 

In cazul accidentului vascular ischemic, tratamentul pentru AVC incepe cu administrarea unor medicamente care au ca efect eliminarea cheagurilor de sange care provoaca accidentul. Acest tip de tratament de urgenta dupa un AVC ischemic creste sansele de recuperare si scade riscul de dizabilitati neurologice. De asemenea, in spital, tratamentul pentru AVC ischemic poate fi o interventie chirurgicala de urgenta cu acelasi scop, de indepartare placii de aterom din creier, care optureaza circulatia sangelui. 

De asemenea, in cazul tratamentului de urgenta pentru un accident vascular hemoragic, interventia din spital poate sa presupuna administrarea de medicamente care sa opreasca hemoragia si care sa ajute prezervarea tesutului din creier, proceduri endovasculare sau interventie chirurgicala. 

In cazul unui accident vacular cerebral, este imperios sa ajungeti de urgenta la spital!

Recuperare neurologica

Reabilitarea dupa un AVC incepe din spital, dupa ce a trecut momentul critic si ajuta la tranzitia spital-domiciliu si tratamentul de recuperare dupa un AVC.

Recuperarea neurologica, ca forma de tratament dupa AVC difera de la caz la caz, poate sa dureze saptamani, luni sau ani, dar este cea mai buna metoda de reabilitare. 

In functie de fiecare caz, tratamentul post AVC poate include:

Terapie logopedica

In cazul in care a fost afectata abilitatea de a vorbi, logopedia ajuta pacientul sa-si restapaneasca functia de vorbire si a de a intelege limbajul.

Terapie fizica

In cazul in care au fost afectate zone ale creierului responsabile cu miscarea, medicii specialisti in recuperare post AVC asista pacientii in reinvatarea miscarilor si abilitatii de coordonare. 

Terapie ocupationala/ Consiliere psihologica

Pacientul care este in tratament dupa AVC se confrunta, inevitabil, cu stari emotionale negative. Terapia ocupationala se concentreaza pe imbunatatirea activitatilor zilnice (mancatul, bautul, imbracatul, cititul, scrisul, igiena personala), in timp ce consilierea psihologica ajuta in gestionarea stresului si emotiilor survenite in urma unui AVC.

Clinica Neuroaxis are un program de recuperare neurologica destinat pacientilor cu dizabilitati neurologice cauzate de diverse afectiuni. Tratamentul dupa AVC este necesar oricarui supravietuitor si are scopul de a imbunatati nu numai functiile neurologice afectate, dar si calitatea vietii pacientului si a celor din jurul sau. Pentru mai multe detalii despre program, ne puteti contacta in clinica.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up