5 lucruri pe care le poti face pentru a preveni un AVC

Anual, in Romania, peste 61.000 de oameni fac un accident vascular cerebral, iar peste 54.000  mor din cauza acestei afectiuni, arata un studiu publicat de organizatia Stroke Alliance for Europe in 2018. Atat incidenta, cat si mortalitatea sunt cu mult mai mari fata de alte tari, insa pot fi reduse daca tinem cont de factorii de risc ai AVC-ului si daca invatam cum sa facem preventie.

Ce este un AVC si cat de grav este?

Un accident vascular cerebral este o afectiune medicala care iti pune viata in pericol, in urma caruia o regiune din creier nu mai primeste sange, astfel ca celulele cerebrale incep sa moara, din cauza lipsei de oxigen si nutrienti.

Atacul asupra creierului poate fi provocat de o artera blocata (accident vascular cerebral ischemic) sau ruperea unui vas de sange din creier (accident vascular cerebral hemoragic). Simptomele care insotesc un astfel de episod includ paralizie sau amorteala pe o parte a corpului, confuzie si dificultati de vorbire, tulburari de vedere, pierderea echilibrului sau tulburari de miscare. Daca observi aparitia unui astfel de simptom la tine sau la cineva din jurul tau, suna imediat la 112. 

Informeaza-te despre cum te poti recupera dupa un AVC si despre anevrismul cerebral, o afectiune care afecteaza anual 500.000 de romani!

Cum stii daca risti sa faci un AVC?

Desi AVC-ul a fost considerat pentru mult timp o afectiune care poate sa apara dupa varsta de 60 de ani, in ultimii ani varsta a scazut alarmat, fiind afectati chiar si copii.

Mergi la medicul tau si afla daca exista factori de risc in viata ta si invata cum sa-i elimini. Cu cat esti mai informat si incepi sa adopti un stil de viata sanatos cat mai rapid, cu atat sansele de a indeparta pericolul unui AVC sunt mai mari.

Accidentele vasculare cerebrale nu trebuie sa te ia prin surprindere. Ecografia Doppler cervico-cerebrala le poate preveni si depista precoce. 

5 factori de risc pe care ii poti elimina din viata ta

Cea mai buna forma de preventie pe care o poti adopta este un stil de viata sanatos. Informeaza-te asupra factorilor care pot provoca AVC, tine cont de recomandarile medicului specialist si elimina obiceiurile nocive din viata ta. Chiar daca nu poti sa faci nimic in privinta varstei, sexului, rasei sau bagajului tau genetic, exista o serie de factori de risc care sunt sub controlul tau.

Tensiunea arteriala

Este cel mai important aspect de care trebuie sa tii cont pentru a preveni un AVC. Daca esti predispus spre hipertensiune sau daca in mod frecvent tensiunea ta depaseste valoarea de 130/80, mergi la medicul tau si urmeaza tratamentul prescris de acesta pentru a-ti mentine tensiunea arteriala in parametrii normali.

Greutatea corporala

Poate sa favorizeze aparitia unui AVC daca depaseste limita normala pentru conformatia ta. Persoanele supraponderale sau obeze prezinta un risc marit de a face un accident vascular cerebral, prin urmare vizita la un medic specialist si stabilirea impreuna cu acesta a pasilor de urmat pentru a atinge greutatea optima este recomandata.

Fumatul

Este considerat de catre specialisti un obicei daunator, care poate favoriza aparitia unui AVC. Fumatul accelereaza formarea cheagurilor de sange, care pot ajunge in creier.

Dieta sanatoasa

Aceasta te poate tine la adapost fata de mai multe afectiuni, printre care si AVC-ul. Renunatarea la consumul alimentelor care cresc colesterolul, la cele sarate sau cele care favorizeaza diabetul zahart si includerea unor alimente sanatoase, precum pestele si legumele in dieta ta sunt pasi importanti pentru sanatatea ta.

Consumarea alcoolului cu moderatie

Este o metoda foarte buna de preventie. Medicii recomanda alegerea vinului rosu ca tip de alcool de consumat, fiind cel mai putin periculos pentru organism, daca este baut in cantitati mici. Vinul rosu contine resveratrol, un antioxidant care protejeaza inima si creierul.

Nu poti sa dai timpul inapoi si nu poti sa schimbi genele pe care le-ai mostenit de la parintii tai. Poti, in schimb, sa te informezi cu privire la factorii de risc ai AVC-ului, sa-i depistezi pe cei mai periculosi pentru tine si sa-i elimini din viata ta.

Un accident vascular cerebral poate fi fatal, dar tine de tine sa reduci riscurile de aparitie. Preventia pentru un accident vascular cerebral trebuie sa inceapa chiar astazi, cu o vizita la medicul tau si identificarea elementelor nocive din viata ta. Previno, nu trata!

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Neuroștiința din spatele Crăciunului. Cum se activează „circuitul fericirii”

Noutati

Cum ți se schimbă creierul iarna

Noutati

8 motive pentru care creierul tău iubește sărbătorile de iarnă

Noutati
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi direct în inbox informații esențiale din sfera sănătății creierului.

keyboard_arrow_up