Cele mai comune complicatii ale unui accident cerebral (AVC)

Autor: Dr. Liviu Cozma

Despre autor

Complicatiile asociate cu accidentul cerebral sunt diverse si variaza in functie de dimensiuni, localizare si varsta pacientului afectat. Medicii neurologi de la clinica Neuroaxis ne explica faptul ca problemele care urmeaza unui AVC pot fi de natura fizica, dar si de natura psihica si emotionala.

Problemele de sanatate si gradul de independenta pe care un pacient care a trecut printr-un accident vascular il are depinde, intr-o proportie semnificativa, si de timpul scurs de la producerea AVC-ului si administrarea tratamentelor necesare.

Printre cele mai comune complicatii cu care se confrunta o persoana care a trecut printr-o forma de AVC se numara:

Cheaguri de sange

Atunci cand un pacient cu AVC petrece o perioada lunga de timp imobilizat pe patul de spital sau are o activitate fizica limitata, exista riscul aparitiei trombozei venoase profunde. Aceste cheaguri de sange nu pun in pericol viata pacientilor in mod direct. Cu toate acestea, exista riscul ca cheagurile sa fie transportate catre inima, plamani sau creier, de exemplu, iar acolo pot fi periculoase.

Simptomele trombozei venoase profunde pot include umflarea unui brat sau picior, dureri, roseata si piele calda. Pentru a reduce riscul producerii acestei complicatii, medicii pot prescrie medicamente anticoagulante si realizarea unor teste de sange regulate, pentru ajustarea dozelor prescrise. 

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Depresie si alte tulburari mintale

Depresia si schimbarea starii de spirit (iritabilitate sau apatie, de exemplu) sunt unele dintre cele mai comune complicatii asociate cu accidentul vascular. Din fericire, cu sprijinul celor dragi si al specialistilor, aceste probleme pot fi evitate sau, cel putin, tinute sub control.

Dupa un accident vascular cerebral, sunt posibile pierderile de memorie, problemele de somn si dificultati legate de reluarea activitatilor obisnuite alaturi de familie si prietenii. Toti acesti factori pot contribui la sentimentul de tristete si lipsa de energie.

Probleme de vorbire

Deteriorarea regiunilor creierului responsabile de limbaj poate provoca probleme de vorbire, afazie . Acest lucru afecteaza pronuntia cuvintelor si intelegerea limbajului, precum si citirea si scrierea. Afazia poate aparea impreuna cu alte tulburari de vorbire.

Atunci cand astfel de probleme apar, este recomandata stabilirea unui consult la un logoped. Sesiunile coordonate de catre un astfel de specialist ajuta la crearea unor noi legaturi neuronale care sa gestioneze limbajul.

Spasme si dureri musculare

Pacientii care au trecut printr-un AVC pot suferi dureri musculare la scurt timp dupa accidentul vascular cerebral sau luni mai tarziu. Un specialist in terapie fizica va recomanda o serie de exercitii pentru reducerea durerii si redarea mobilitatii. De asemenea, specialistii pot recomanda  toxina botulinica injectata pentru a reduce incordarea involuntara a muschilor si durerea de la AVC.

Dureri de cap cronice

Aceasta complicatie este mai frecventa la cei care au avut un accident vascular cerebral hemoragic, deoarece sangele poate irita creierul. Desi, in aceasta situatie, automedicatia pare a fi o solutie la indemana, este recomandata o vizita la medicul neurologi pentru a stabili cauzele exacte si tratamentul adecvat.

Diagnosticarea timpurie, administrarea tratamentelor adecvate si sprijinul familiei si al specialistilor sunt esentiale pentru limitarea complicatiilor in cazul celor afectati de accidentul cerebral. Medicii neurologi de la clinica Neuroaxis explica faptul ca recuperarea medicala post-AVC incepe la scurt timp dupa internare si are rolul de a preveni complicatiile si de a facilita recuperarea functionalitatii in activitatile de zi cu zi.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up