Pentru functionarea optima a creierului, fluxul sangvin trebuie sa fie bine mentinut pentru a putea transporta oxigen si nutrienti necesari catre creier. In contextul sistemului nervos central (CNS), vasodilatatia produce cresterea fluxului sangvin catre creier dar si catre sistemul periferic (spre restul corpului). Efectele biologice ale flavonoidelor din cacao stimuleaza productia de celule neuronale in creier si dezvolta regiunile creierului dedicate memoriei sau invatarii. Cercetatorii au demonstrat ca flavonoidele pot incetini progresia unor boli precum Parkinson sau Alzheimer.
Articolul stiintific publicat in 2017 in revista Frontiers in Nutrition a analizat cercetarile recente despre beneficiile aduse de flavanoide pentru creier. Administrarea ciocolatei cu concentratie mare de flavonoide poate imbunatati memoria si timpul de reactie cu pana la doua ore. Un alt studiu sustine performanta imbunatatita a memoriei pe o perioada indelungata pentru participantii care au consumat ciocolata zilnic, timp de trei luni. Consumul de cacao prezinta beneficii pentru creier si in cazul pacientilor care se lupta cu oboseala cronica, lipsa de somn, si imbatranirea celulara.
Flavonoidele exercita multiple efecte neuroprotectoare pentru creier. Efectele negative ale neurotoxinelor si inflamatia sunt reduse, iar memoria si functiile cognitive sunt stimulate. Datorita acestor beneficii, consumul de alimente bogate in flavonoide precum ciocolata are potentialul de a limita degenerarea neuronilor.
Componentele ciocolatei participa in schimbari celulare care previn apoptoza (moartea celulara) neuronilor indusa de neurotoxine. Ciocolata favorizeaza aparitia starii de bine si stimuleaza confortul emotional.