Cat de benefica este ciocolata pentru creier

Cand vorbim de creier, ne referim la cel mai complex organ al corpului. Este centrul simturilor, initiatorul motric, si centrul de control al comportamentului.

Un factor de multe ori neglijat in ceea ce priveste creierul este nutritia. Ceea ce consumam poate avea efecte pozitive sau negative asupra creierului. Componente nutritionale precum omega-3, vitaminele B, D si E au fost identificate ca fiind benefice pentru creier. Recent, o serie de studii arata ca si flavonoidele, un grup de compusi polifenolici derivati din plante, sunt asociate cu imbunatatiri cognitive.

Ce este ciocolata si de ce este sanatoasa?

Polifenolii prezenti in cacao si ciocolata neagra sunt componenti alimentari cu efecte benefice asupra intregului corp. Inca de la inceputul anilor `90, studiile au demonstrat efectele acesteia asupra sistemului cardiovascular. In urma ingestiei de cacao, eliberarea de oxid nitric (NO) produce vasodilatatie, adica relaxarea vaselor de sange.

In boabele de cacao sunt prezenti polifenoli, magneziu, cupru, potasiu si fier. Magneziul, cuprul si potasiul prezinta un rol cardio-protector, in timp ce fierul contribuie la compozitia celulelor rosii si combaterea unor conditii precum anemia. Ciocolata neagra are efecte benefice si asupra sistemului gastro-instestinal, asupra sistemului imunitar si in reducerea tesutului adipos pentru combaterera obezitatii.

Este important sa retinem faptul ca ciocolata neagra are proprietatile benefice descrise mai sus si nu orice tip de ciocolata.

Care sunt beneficiile ciocolatei pentru creier?

Pentru functionarea optima a creierului, fluxul sangvin trebuie sa fie bine mentinut pentru a putea transporta oxigen si nutrienti necesari catre creier. In contextul sistemului nervos central (CNS), vasodilatatia produce cresterea fluxului sangvin catre creier dar si catre sistemul periferic (spre restul corpului). Efectele biologice ale flavonoidelor din cacao stimuleaza productia de celule neuronale in creier si dezvolta regiunile creierului dedicate memoriei sau invatarii. Cercetatorii au demonstrat ca flavonoidele pot incetini progresia unor boli precum Parkinson sau Alzheimer.

Articolul stiintific publicat in 2017 in revista Frontiers in Nutrition a analizat cercetarile recente despre beneficiile aduse de flavanoide pentru creier. Administrarea ciocolatei cu concentratie mare de flavonoide poate imbunatati memoria si timpul de reactie cu pana la doua ore. Un alt studiu sustine performanta imbunatatita a memoriei pe o perioada indelungata pentru participantii care au consumat ciocolata zilnic, timp de trei luni. Consumul de cacao prezinta beneficii pentru creier si in cazul pacientilor care se lupta cu oboseala cronica, lipsa de somn, si imbatranirea celulara.

Flavonoidele exercita multiple efecte neuroprotectoare pentru creier. Efectele negative ale neurotoxinelor si inflamatia sunt reduse, iar memoria si functiile cognitive sunt stimulate. Datorita acestor beneficii, consumul de alimente bogate in flavonoide precum ciocolata are potentialul de a limita degenerarea neuronilor.

Componentele ciocolatei participa in schimbari celulare care previn apoptoza (moartea celulara) neuronilor indusa de neurotoxine. Ciocolata favorizeaza aparitia starii de bine si stimuleaza confortul emotional.

Consumul de ciocolata si premiul Nobel

V-ati gandit vreodata ca laureatii premiilor Nobel ar putea sa isi atribuie succesul consumului de ciocolata? Un articol publicat in New England Journal of Medicine arata o legatura intre cantitatea medie de ciocolata consumata pe cap de locuitor si tara din care provin majoritatea laureatilor Nobel. Desi aceasta descoperire ar putea fi o simpla coincidenta, este evident ca functiile creierului pot fi prezervate si imbunatatite, proportional cu cantitatea de flavonoide ingerata.

Cercetarea despre efectele flavonoidelor asupra performantei cognitive si a sanatatii in general prezinta rezultate increzatoare. In ciuda acestui fapt, consumul excesiv de ciocolata poate avea urmari daunatoare. De retinut este ca efectele benefice asupra sanatatii le atribum cantitatii de cacao, si nu ciocolatei in sine. Produsele cu cantitate ridicata de cacao, precum ciocolata neagra, sunt cele mai sanatoase.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up