Ce risc prezinta pacientii cu afectiuni neurologice in cazul infectiei cu noul coronavirus. Ce recomanda neurologul

Primele informatii epidemiologice raportate de specialistii din China, prima si cea mai afectata tara de epidemia de Covid -19 pana in prezent, descriu urmatoarele categorii de persoane aflate la risc de a dezvolta complicatii in urma infectiei cu virusul SARS-CoV-2:

„In acest context epidemiologic, este bine de stiut ca pacientii aflati in aceste categorii de risc pot dezvolta manifestari neurologice mai ales prin asocierea bolii cerebro-vasculare – accidentul vascular cerebral (AVC). Factorii clasici de risc pentru aparitia unui AVC sunt: varsta, sexul masculin, hipertensiunea arteriala, dislipidemia, diabetul zaharat, fibrilatia atriala, fumatul. Alti factori cunoscuti a fi implicati, dar in situatii rare, sunt trombofiliile, malformatiile vasculare precum si anumite boli genetice.”, spune Dr. Dan Mitrea, medic neurolog Neuroaxis.

Pe de alta parte, pacientii cunoscuti cu boli neurologice inflamatorii/autoimune pot prezenta complicatii atat prin prisma afectiunii lor, cat si a tratamentului specific acesteia. In aceste cazuri, sunt probabile 2 scenarii de deteriorare a starii de sanatate :

Afectiunile neurologice din aceasta categorie includ :

Tot in aceasta clasa pot fi inclusi pacientii cu boli autoimune cu afectare secundara de sistem nervos central sau periferic:

Tot in aceasta clasa pot fi inclusi pacientii cu boli autoimune cu afectare secundara de sistem nervos central sau de asemenea, pacientii cu boli neurodegenerative, cei mai multi avand varsta peste 55 de ani, sunt mai vulnerabili de a dezvolta atat complicatii infectioase cat si agravari importante ale bolii neurologice de fond. In aceasta categorie intra pacientii cu urmatoarele afectiuni 

In ceea ce priveste pacientii diagnosticati cu epilepsie nu s-a observat o crestere a riscului de infectie si nici de severitate a infectiei respiratorii cu noul coronavirus. Posibile complicatii pot aparea la pacientii ce au tratament antiepileptic cu ACTH.

In aceste conditii, Dr. Dan Mitrea face urmatoarele recomandari pentru pacientii cu boli neurologice:

1. Nu ignorati aparitia sau agravarea simptomelor afectiunilor neurologice!

2. Evitati spatiile aglomerate!

3. Evitati deplasarile care nu sunt absolut necesare, inclusiv in centrele medicale!

4. Evitati sa intrati in contact cu persoanele cu infectii respiratorii acute (febra, tuse, dificultate la
respiratie)!

5. Spalati-va des pe maini cu apa si sapun!

6. Nu neglijati medicatia pentru boala de fond, urmati schema terapeutica conform prescriptiei
medicale!

7. In cazul aparitiei unor simptome sugestive pentru infectie respiratorie (febra, tuse, dificultate la
respiratie) luati legatura cu medicul de familie/medicul curant pentru indrumare.

Pentru a putea monitoriza starea de sanatate si pentru a putea stabili necesitatea deplasarii in clinica pentru evaluare, exista urmatorul sistem de comunicare:

  • Preconsultatii/avize neurologice, consultatii si controale utilizand platformele de comunicare
    online sau prin telefon
  • Online prin intermediul e-mail, chestionar disponibil pe site, respectiv platforma MEDICAI – utila transmiterii investigatiilor imagistice

Telefonic pentru urgente – numar unic 021 9965

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât poți trăi cu Parkinson. Tot ce trebuie să știi despre simptomele timpurii și evoluția bolii

Afectiuni si tratamente

1 minut, 1 zi, 1 newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul „1 minut pentru sanatatea creierului” si vei primi  in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

Ne propunem sa livram informatiile de care ai nevoie intr-un limbaj simplu, non-medical si sa te provocam sa fii atent la micile detalii care pot fi trecute cu vederea, dar care spun foarte mult.

Parerea dumneavoastra conteaza foarte mult pentru noi si de aceea dorim sa ne ajutati sa imbunatatim serviciile prin adaugarea unei recenzii.

keyboard_arrow_up