Creste incidenta de accident vascular cerebral la tineri

Autor: Dr. Mihai Ionescu

Despre autor

La nivel global, 1 din 4 adulti cu varsta peste 25 de ani va suferi un accident vascular cerebral de-a lungul vietii, potrivit Organizatiei Mondiale AVC. 13,7 milioane de oameni din intreaga lume vor avea primul accident vascular cerebral in acest an si cinci milioane si jumatate isi vor pierde viata. Tendintele actuale sugereaza ca numărul de decese anuale va creste la 6,7 ​​milioane anual daca nu luam masuri adecvate. 

Accidentul vascular cerebral ramane principala cauza de deces si dizabilitate la nivel global. In plus, sunt din ce in ce mai multe dovezi ca infectia cu COVID-19 creste riscul de AVC inclusiv in cazul persoanelor mai tinere si fara alti factori de risc.

Asadar, chiar daca esti activ fizic si intr-o forma buna, este important sa recunosti semnele si riscul de accident vascular cerebral.

De ce fac persoanele tinere AVC?

Exista mai multi factori care pot provoca accident vascular cerebral atat la tineri, cat si la varstnici, printre care obezitatea, hipertensiunea, diabetul și bolile de inimă. Acestora li se adauga anumite obiceiuri specifice stilului de viata contemporan, cum ar fi  activitatea fizica scazuta, sedentarismul, consumul de alcool si fumatul in exces.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Cum se manifesta un AVC, indiferent de varsta

Cand vine vorba de accident vascular cerebral, cele mai frecvente simptome sunt aceleasi, indiferent de grupa de varsta. Pentru a evalua rapid dacă cineva sufera de un accident vascular cerebral, aminteste-ti de acronimul FAST, care inseamna:

  • F (face dropping) –  modificari la nivelul fetei, mai ales daca pacientul incearca sa zambeasca. Fata este asimetrica – pleoapa, pometele si buza pot fi cazute.
  • A (arm weakness) – slabiciune la nivelul bratelor. Daca incerci sa ridici ambele brate deasupra capului dar unul dintre ele este inert si nu poate fi controlat ca de obicei, poate fi un semn de AVC.
  • S (speech difficulty) – tulburari de vorbire. Daca o persoana are probleme de exprimare sau confunda cuvintele, este posibil sa sufere un accident vascular cerebral.
  • T (time) – timpul de reactie este foarte important, asa ca daca surprinzi unul sau mai multe simptome FAST la tine sau la cineva din jur, suna imediat la 112.

O durere de cap severa, brusca, diferita de orice alta durere de cap pe care ai avut-o, poate fi, de asemenea, un semn al unui accident vascular cerebral.

Personale tinere se recupereaza mai bine dupa un AVC?

Exista studii care sugereaza ca in urma unui accident vascular ischemic o persoana mai tanara are sanse mai mari de recuperare. Explicatia consta in capacitatea creierului de plasticitate, mult mai mare la o varsta mai mica, sau de capacitatea de a folosi circuite neuronale nedeteriorate, care pot prelua functiile partii afectate din creier. 

In general insa, recuperarea dupa un AVC depinde de multi factori, inclusiv de locul in care s-a produs AVC-ul, timpul de raspuns, profunzimea leziunii sau starea generala de sanatate a persoanei in cauza. 

Recunoasterea timpurie si tratamentul imediat sunt primii pasi spre o recuperare neurologica de succes in urma unui AVC.

Cum poate fi redus riscul de AVC?

Cateva dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral sunt adoptarea unei diete sanatoase si mentinerea unei greutati normale. Consumul de alimente sanatoase, proaspete si neprocesate precum si limitarea consumului de sare sunt toate asociate cu un risc mai scazut de boli cardiovasculare. De asemenea, este recomandat sa renunti la obiceiuri nesanatoase precum fumatul si consumul excesiv de alcool si sa introduci in rutina zilnica exercitii fizice, macar timp de 30 de minute. 

In cadrul clinicii Neuroaxis, poti discuta cu medicii nostri neurologi despre riscurile unui AVC la o varsta mai tanara, mai ales daca exista istoric de boala in familie, precum si despre metodele de preventie pe care le poti adopta.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Neuroștiința din spatele Crăciunului. Cum se activează „circuitul fericirii”

Noutati

Cum ți se schimbă creierul iarna

Noutati

8 motive pentru care creierul tău iubește sărbătorile de iarnă

Noutati
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up