Sedentarism si afectiunile neurovasculare

Articol scris de Dr. Radu Mihai Ionescu

Pentru a evita efectele negative ale sedentarismului, ar trebui sa facem saptamanal minim 150 de minute cumulate de activitate fizica moderata ca intensitate sau 75 de minute de activitate fizica viguroasa, conform studiilor.

Recomandarile europene merg chiar mai departe si sustin ca pentru a acumula un beneficiu si mai mare din activitatea fizica ar trebui sa tintim pentru minim 300 de minute de activitate fizica moderata sau 150 de minute de activitate fizica viguroasa.

Sedentarism - ce este si cum ne afecteaza?

Cand spunem sedentarism ne referim la imobilitate, lipsa miscarii fizice sau activitati care necesita un nivel minim de energie. In unele cazuri sedentarismul este provocat de o afectiune medicala, dar in cele mai multe cazuri face parte din stilul de viata modern.

Insa, lipsa de activitate fizica poate avea repercusiuni grave asupra sanatatii. Sedentarismul diminueaza stimularea musculaturii, metabolismul si absorbtia de glucoza in sange. Are un impact considerabil in riscul de obezitate, care la randul sau, poate provoca afectiuni serioase. Sedentarismul poate provoca si tulburari cognitive.

Atunci cand nu ne miscam pentru o perioada lunga de timp, creierul nu primeste energie, favorizand aparitia tulburarilor mintale si a bolilor neurovegetative.

Factori de risc pentru afectiunile neurovasculare

In ciuda unor credinte populare, “comotia cerebrala”, adica accidentul vascular cerebral, nu este inevitabil, nici macar in cazul varstnicilor. In realitate, accidentele vasculare cerebrale, in marea lor majoritate pot fi prevenite.

Studii globale, realizate pe un numar mare de pacienti sugereaza ca daca am reusi sa controlam factorii de risc asa cum ar trebui, am reusi sa scadem incidenta accidentelor vasculare cerebrale cu 90% . Astfel, renuntarea la sedentarism si la alte obiceiuri nocive pentru sanatate ne poate
salva viata.

Ce inseamna exercitiu fizic si cum renuntam la sedentarism?

Activitatea fizica moderata include mersul rapid (4-6.5 km/ora), mersul pe bicicleta (intre 8 si 15 km/ora), inotul recreational, iar activitatea viguroasa : joggingul/alergatul, mersul pe bicicleta >16 km/ora, jucatul de tenis, efectuarea de bazine sustinute inot.
In cazul pacientilor care au suferit deja un eveniment cardiovascular major (accident vascular cerebral, infarct miocardic) aici raspunsurile sunt considerabil mai dificile, din cauza riscului crescut de repetare a unor astfel de evenimente la acesti pacienti. Dar si aici exista dovezi ca activitatea fizica ar putea reduce riscul sa se repete astfel de evenimente.


Astfel, conform recomandarilor actuale de preventie pentru pacientii care au suferit un accident vascular cerebral ischemic sau accident ischemic tranzitor si sunt capabili sa faca activitate fizica este recomandat sa faca cel putin 3-4 sedinte pe saptamana de activitate fizica moderata pana la viguroasa pentru a reduce acest factor de risc. Este recomandat ca aceste sesiuni sa dureze in medie 40 de minute.

Chiar daca nu aveti timp sa practicati un sport sau sa respectati un program zilnic de exercitii fizice, puteti evita stilul de viata de tip sedentarism prin introducerea unor obisnuinte precum:

Daca sunt pacienti cu dizabilitate importanta in urma unui accident vascular cerebral sau considerati ca avand un risc major de repetare a unui astfel de eveniment, ar fi recomandat ca prescrierea activitatii fizice sa fie facuta personalizat, intr-un cadru multidisciplinar (neurolog, cardiolog, specialist in recuperare medicala) iar activitatea fizica sa fie supravegheata de un specialist in reabilitare macar in cadrul sedintelor initiale.
Va asteptam oricand la clinica Neuroaxis pentru a va raspunde la intrebari sau a vorbi punctual de cazul dumneavoastra.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Neuroștiința din spatele Crăciunului. Cum se activează „circuitul fericirii”

Noutati

Cum ți se schimbă creierul iarna

Noutati

8 motive pentru care creierul tău iubește sărbătorile de iarnă

Noutati
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi direct în inbox informații esențiale din sfera sănătății creierului.

keyboard_arrow_up