Atrofie cerebrala – cauze, simptome si tratament

Autor: Dr. Dan Buzoianu

Despre autor

Atrofia, in orice tesut din corpul uman ne-am referi, este un proces progresiv de pierdere sau scadere dimensionala a unui grup de celule. Este vorba despre un proces dinamic, in care, in timp, apare o scadere a volumului tesutului implicat. Pentru a ne referi corect la atrofiere, trebuie sa existe o scadere a volumului fata de un moment anterior.

In situatia particulara a creierului, cand ne referim la atrofie cerebrala, vorbim despre o scadere a numarului de neuroni si, implicit, a conexiunilor dintre ei. Atrofia cerebrala nu este o boala propriu-zisa, ci un fenomen comun mai multor tipuri de boli care afecteaza creierul. Este important de mentionat ca este intalnita si in procesul normal de imbatranire, fara a avea o semnificatie patologica in acest caz.

Afectiuni frecvente cu atrofie cerebrala

Printre afectiunile cele mai frecvente care pot duce la atrofie cerebrala se numera:

Atrofia cerebrala poate implica intregul creier, termenul folosit fiind de atrofie globala sau doar o parte limitata a acestuia, numita atrofie focala. Consecintele pot fi pierderea sau alterarea functiei de care acest grup de neuroni erau responsabili. De cele mai multe ori, este vorba despre o diminuare a abilitatiilor cognitive. Este de subliniat ca performanta cognitiva nu este direct proportionala cu volumul cerebral. Esential procesului de atrofiere este degradarea in timp a creierului si nu volumul dintr-un moment dat.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Simptome atrofie cerebrala

Pentru ca nu este o entitate clinica, simptomele asociate atrofiei cerebrale nu sunt specifice si pot fi legate de zona unde apare pierderea de neuroni. Din nou, boala in cadrul careia apare atrofia cerebrala este definitorie pentru tabloul clinic.

Mai frecvent asociate atrofiei cerebrale sunt:

Dementa 

Scaderea performantei cognitive suficient de severa pentru a avea un impact negativ asupra activitatilor zilnice, ce poate afecta unul sau mai multe domenii cognitive, precum memoria, capacitatea de a lua decizii, orientarea in spatiu si timp sau gandirea abstracta

Afazia 

Tulburare de exprimare sau de intelegere a limbajului scris sau vorbit

Crizele epileptice 

Fenomene ce imbraca multe forme, de la miscari involuntare, convulsii si pierderea starii de constienta, pana la senzatii anormale, fenomene vizuale, auditive sau gustative, la modificari ale comportamentului.

O situatie particulara o reprezinta atrofia cerebreloasa, unde, pe langa scaderea performantei cognitive, care in acest caz poate sa nu fie in prim-plan, regasim probleme de echilibru, coordonare sau de pronuntie a cuvintelor.

Atrofia cerebrala -diagnostic

Atrofia cerebrala este pusa in evidenta prin tehnici imagistice, ideal folosind programe care masoara volumul cerebral. Totusi, orice aspect imagistic trebuie incadrat intr-un context clinic si niciodata privit de sine stator.

Primul pas in diagnosticarea oricarei afectiuni neurologice il reprezinta discutia cu medicul. Astfel este obtinut istoricul medical complet, sunt prezentate simptomele si colectate informatii legate de momentul aparitiei si potentialele lor cauze. Ulterior, in afara examinarii clince a pacientilor, in functie de necesitate, pot fi aplicate o serie de teste, care isi propun sa evalueze diferite functii cerebrale, cum ar fi memoria, limbajul, atentia sau orientarea vizuo-spatiala. Aceste date orienteaza medicul clinician catre un anumit diagnostic.

Urmatorul pas il reprezinta, de regula, imagistica cerebrala, fie prin tomografie computerizata, fie prin rezonanta magnetica, tehnica aleasa depinzand de tipul de leziune suspicionat. Cu ajutorul acestei investigatii, este posibila identificarea regiunilor afectate si tipului de leziune, ocazie cu care pot fi demascate zone de atrofie cerebrala. Tiparul de atrofie cerebrala, cu alte cuvinte zonele unde este mai evidenta atrofia cerebrala, este in special util in diagnosticarea afectiunilor neurodegenerative.

Tratament

Nu exista un tratament specific pentru atrofia cerebrala, intrucat acesta depinde de substratul ei. Prin urmare, este necesara o terapie individualizata fiecarei situatii. Optiunile vizeaza medicamente si terapii complementare ce au rolul de a trata sau infrana afectiunea de baza si de a gestiona diversele simptome. Nu trebuie sa lipseasca recomandarile legate de schimbarile de dieta, activitate fizica, mentala si sociala.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Neuroștiința din spatele Crăciunului. Cum se activează „circuitul fericirii”

Noutati

Cum ți se schimbă creierul iarna

Noutati

8 motive pentru care creierul tău iubește sărbătorile de iarnă

Noutati
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi direct în inbox informații esențiale din sfera sănătății creierului.

keyboard_arrow_up