- Sindromul Guillain-Barre, o afectiune rara in care sistemul imunitar ataca nervii periferici, rezultand intr-o slabire a muschilor, si in cazuri mai grave, ducand la paralizie.
- Encefalita, inflamarea creierului
- Accident vascular cerebral
In conditiile in care virusul inca exista si infecteaza oameni peste tot in lume, este important sa fim atenti la orice manifestare sau posibil simptom, indiferent de tipul sau.
Pacientii cunoscuti cu boli neurologice inflamatorii/autoimune pot prezenta complicatii atat prin prisma afectiunii lor, cat si a tratamentului specific acesteia. In aceste cazuri, sunt probabile 2 scenarii de deteriorare a starii de sanatate. Primul, prin declansarea unui raspuns exagerat al sistemului imun in urma infectarii tractului respirator cu virusul SARS-CoV-2, fapt ce duce la activarea bolii de fond si aparitia sau agravarea unor simptome neurologice. In al doilea scenariu, pacientul aflat in tratament imunomodulator de fond are risc mai mare de a se infecta, posibil de a dezvolta o forma de severitate mai mare si cu perioada de recuperare prelungita.
Afectiunile neurologice din aceasta categorie includ:
- scleroza multipla
- boli din spectrul neuromielitei optice
- neuro-Behcet
- encefalite autoimune
- miastenia gravis
- CIDP (polineuropatie inflamatorie demielinizanta cronica)
Tot in aceasta clasa pot fi inclusi pacientii cu boli autoimune cu afectare secundara de sistem nervos central sau periferic:
Nu ignorati aparitia sau agravarea unor simptome neurologice in aceasta perioada! Daca observati orice tip de manifestare neurologica, faceti o programare la clinica Neuroaxis.