Simptome neurologice in infectia COVID -19

Articol scris de Dr. Oana Obrisca

In cazul infectiei cu Covid-19, principalele simptome manifestate de pacientul infectat sunt cele respiratorii. Insa, in unele cazuri, sunt prezente si simptome neurologice, dermatologice sau gastrointestinale. Important este ca la cea mai mica modificare a starii de sanatate, sa contactati medicul curant.

Pacientii infectati cu SARS-CoV-2

Pandemia Covid-19 a afectat o populatie numeroasa intr-un interval scurt de timp, cu multiple consecinte inca necunoscute, pornind de la un nou betacoronavirus, SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2). Infectia virala afecteaza preferential sistemul respirator si sistemul cardiovascular, iar majoritatea pacientilor prezinta o forma usoara de boala, insa aproximativ 20% necesită internare, iar 5% dintre pacienti necesita ingrijiri de terapie intensiva, conform studiilor existente la ora actuala. Persoanele de peste 60 de ani sau cu patologii asociate, precum hipertensiune arteriala, boli coronariene, diabet zaharat, obezitate, bronsite cronice, tabagism au risc mai mare de a dezvolta o forma mai severa de boala, inclusiv de deces. 

Simptomatologie secundara: simptome neurologice

Simptomatologia asociata infectiei COVID -19 este in principal respiratorie, cu tuse, dificultati respiratorii, durere la inghitit, febra, insa este frecvent acompaniata de simptome neurologice, simptome gastrointestinale (anorexie, greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale) si cu un status procoagulant, ce favorizeaza embolia pulmonara.
Intalnim simptome neurologice in mai mult de o treime din cazurile de infectie cu SARS-Cov-2, iar in anumite cazuri, acestea preced simptomele respiratorii. Simptomele neurologice identificate pot fi clasate in 3 categorii:

  1. La nivelul sistemului nervos central, ducand la vertij, cefalee, alterarea constientei, delirium, accidente vasculare cerebrale, mielita transversa;
  2. La nivelul sistemului nervos periferic, prin afectarea gustului sau mirosului, polineuropatie acuta sau durere neuropata;
  3. La nivelul sistemului musculo-scheletic, prin manifestarea de durere.

Cele mai frecvente simptome neurologice in boala Covid-19

Simptomele neurologice cel mai frecvent intalnite sunt ameteala, cefaleea, tulburarile mirosului si gustului. Formele severe de boala se asociaza cu afectiuni neurologice mai severe, precum accidente vasculare cerebrale acute, tromboze venoase cerebrale sau encefalopatie.

Un studiu recent atrage atentia asupra afectarii neurologice precoce in cazurile severe, exemplificate prin cazuri de accidente vasculare cerebrale la debut, fara manifestari respiratorii la prezentare. Intr-un alt studiu, sunt descrise accidente vasculare cerebrale ischemice la pacienti mai tineri, fara comorbiditati cardiovasculare, sugerandu-se o potentiala asociere cu infectia cu SARS-Cov-2.

Cele mai frecvente simptome neurologice in boala Covid-19

  1. Sindromul Guillain-Barre, o afectiune rara in care sistemul imunitar ataca nervii periferici, rezultand intr-o slabire a muschilor, si in cazuri mai grave, ducand la paralizie.
  2. Encefalita, inflamarea creierului
  3. Accident vascular cerebral 

In conditiile in care virusul inca exista si infecteaza oameni peste tot in lume, este important sa fim atenti la orice manifestare sau posibil simptom, indiferent de tipul sau. 

Pacientii cunoscuti cu boli neurologice inflamatorii/autoimune pot prezenta complicatii atat prin prisma afectiunii lor, cat si a tratamentului specific acesteia. In aceste cazuri, sunt probabile 2 scenarii de deteriorare a starii de sanatate. Primul, prin declansarea unui raspuns exagerat al sistemului imun in urma infectarii tractului respirator cu virusul SARS-CoV-2, fapt ce duce la activarea bolii de fond si aparitia sau agravarea unor simptome neurologice. In al doilea scenariu, pacientul aflat in tratament imunomodulator de fond are risc mai mare de a se infecta, posibil de a dezvolta o forma de severitate mai mare si cu perioada de recuperare prelungita.

Afectiunile neurologice din aceasta categorie includ:

  1. scleroza multipla
  2. boli din spectrul neuromielitei optice
  3. neuro-Behcet
  4. encefalite autoimune
  5. miastenia gravis
  6. CIDP (polineuropatie inflamatorie demielinizanta cronica)

Tot in aceasta clasa pot fi inclusi pacientii cu boli autoimune cu afectare secundara de sistem nervos central sau periferic:


Nu ignorati aparitia sau agravarea unor simptome neurologice in aceasta perioada! Daca observati orice tip de manifestare neurologica, faceti o programare la clinica Neuroaxis.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Neuroștiința din spatele Crăciunului. Cum se activează „circuitul fericirii”

Noutati

Cum ți se schimbă creierul iarna

Noutati

8 motive pentru care creierul tău iubește sărbătorile de iarnă

Noutati
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up