Poligrafia (PG) si polisomnografia (PSG). Studiul somnului si al tulburarilor de somn

Somnul este o stare fiziologica activa si dinamica, reversibila si periodica, ce ocupa aproape o treime din viata, iar de sanatatea si calitatea lui depinde intreaga viata sociala, profesionala si personala. Medicina somnului se ocupa de diagnosticarea si tratamentul tulburarilor de somn, insomnia, apneea in somn, epilepsia, somnambulismul, hipersomnia, tulburarile circadiene, sindromul picioarelor nelinistite fiind doar cele mai frecvente patologii (pana in prezent, au fost descrise peste 100 de tulburari de somn).

Polisomnografia (PSG) si Poligrafia (PG)

Poligrafia (PG) reprezinta o inregistrare a somnului in care se urmaresc parametrii respiratori si cardiaci (fluxul respirator, efortul respirator, saturatia in oxigen, frecventa cardiaca si pozitia corpului). Polisomnografia (PSG) este o monitorizare mai ampla a somnului in care, pe langa parametrii mentionati pentru poligrafie, se adauga si: activitatea cerebrala (prin senzori de electroencefalografie), electro-oculograma, electromiograma si miscarile membrelor, sub supraveghere video permanenta.

Poligrafia (PG) este o metoda mai simpla cu accesibilitate ridicata, ce poate fi efectuata la domiciliu sau in laborator, in diagnosticul si tratamentul sindromului de apnee obstructiva in somn, pe cand polisomnografia (PSG) este o metoda mai complexa, realizata intr-un laborator specializat, in anumite tulburari de somn, atunci cand este necesara cunoasterea arhitecturii somnului. PSG este recomandata in insomniile rezistente la tratament, narcolepsie si alte hipersomnii, sindromul de miscari periodice in somn, alte tulburari respiratorii in somn (apnee centrala, hipoventilatie, respiratie Cheyne-Stokes), boli neuromusculare, parasomnii atipice, probleme de diagnostic diferential in sindroamele epileptice.

Fiecare din cele doua investigatii trebuie sa fie precedata de o anamneza minutioasa si un examen fizic complet. Pacientii trebuie sa se adreseze medicului specializat in medicina somnului atunci cand remarca dificulati legate de adormire si mentinerea somnului, disconfort sau senzatii dezagreabile in raport cu somnul (sforait, picioare nelinistite), comportamente anormale in somn (sesizate, de cele mai multe ori, de familie), treziri repetate, cosmaruri frecvente, somnolenta si fatigabilitate in timpul zilei, tulburari de atentie si concentrare fara un motiv evident, cefalee matinala rezistenta la terapie.

Last Updated on March 30, 2020

Rate this post
event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

1 minut, 1 zi, 1 newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul „1 minut pentru sanatatea creierului” si vei primi  in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

Ne propunem sa livram informatiile de care ai nevoie intr-un limbaj simplu, non-medical si sa te provocam sa fii atent la micile detalii care pot fi trecute cu vederea, dar care spun foarte mult.

Parerea dumneavoastra conteaza foarte mult pentru noi si de aceea dorim sa ne ajutati sa imbunatatim serviciile prin adaugarea unei recenzii.

keyboard_arrow_up