Influenta psihicului asupra fertilitatii. Ganduri si emotii care te impiedica sa ai un copil

Material redactat de dr. Catalina Hogea – medic specialist psihiatrie

Infertilitatea este inabilitatea de a concepe sau de a naste un copil pe cai naturale. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii un cuplu este declarat infertil daca nu reuseste sa conceapa un copil dupa doi ani de incercari. Conform aceleiasi institutii, 10-15% din cupluri aflate la o varsta propice reproducerii sunt afectate.

Cauzele psihologice ale infertilitatii

Atat femeile, cat si barbatii pot suferi de infertilitate. Aceasta afecteaza aproximativ 10% din cupluri si provoaca sentimente de depresie, anxietate si vinovatie, deseori afectand relatia pe termen lung.

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 40-50% din cazurile de infertilitate sunt cauzate de probleme ale sistemului reproductiv. Cu toate astea, printre principalele cauze, atat la barbati cat si la femei, raman problemele psihologice. Emotiile negative puternice maresc sansele de boala, iar stresul cronic duce la o slabire a sistemului imunitar, fiind,de asemenea, o cale catre diverse disfunctii si maladii.

Totodata, stresul si emotiile negative pot duce la dereglari hormonale, organismul nefiind astfel in starea optima necesara conceperii unui copil.

Cele mai comune cauze psihologice ale infertilitatii

Multi psihologi considera ca infertilitatea psihologica este o reactie de aparare a organismului impotriva unor factori negativi exteriori. Unii factori ce contribuie la infertilitatea psihologica sunt:

  • absenta unei locuinte stabile
  • orientarea catre cariera
  • o puternica frica interioara de a deveni parinte
  • instabilitatea relatiilor familiale
  • lipsa de incredere in partenerul de viata
  • o puternica truma psihologica survenita in copilarie

Un obstacol psihologic puternic in calea fertilitatii este situatia in care femeii ce incearca sa ramana insarcinata, i-a fost repetat din copilarie ca este rezultatul unei sarcini nedorite si ca este un copil nedorit. Povara de a fi un copil nedorit afecteaza puternic femeia aflata la o varsta reproductiva, din cauza emotiilor negative legate de sarcina pe care le-a acumulat inca din copilarie.

Alte motive sunt frica de sarcina, sau frica de a muri in timpul travaliului. Studiile sugereaza ca aceste frici afecteaza sistemul endocrin al femeii, suprimand procesele hormonale ce asigura o sarcina normala. Puternice sentimente negative fata de barbati sunt o alta cauza psihologica des intalnita.

Insa studiile legate de infertilitatea psihologica au in marea lor majoritate o concluzie clara: niciuna din femeile ce sunt infertile din motive psihologice nu sunt pregatite cu adevarat sa faca un copil in acel moment. Deseori, aceste femei sunt orientate catre cariera, au probleme psihio-emotionale nerezolvate sau, in unele cazuri au o ostilitate fata de barbati.

Asadar, inainte ca orice obstacol de natura psihologica sa fie inlaturat, primul pas este ca femeia sa ajunga in situatia in care isi doreste cu adevarat din toata inima sa faca si sa creasca un copil.

 

 

Last Updated on November 28, 2023

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up