Ce este stresul?
Stresul este o reactie a creierului nostru in fata unei situatii care ameninta sa ne strice echilibrul in viata. In fata unui pericol, organismul ne inarmeaza cu resurse interne care ne pregatesc fie sa luptam cu potentialul invadator fie sa fugim din fata lui.
Stresul poate fi resimtit atat la nivel fizic, cat si psihic, fiind provocat de stimuli corporali, mentali sau proveniti din mediul inconjurator. Stresul este o reactie subiectiva, factorii declansatori fiind diferiti de la o persoana la alta. In plus, daca o situatie este stresanta pentru tine, pentru altcineva poate fi relaxanta. Important este sa-ti asculti corpul si sa nu ignori semnele stresului.
Ca sa poti face fata perioadelor de stres din viata ta, este bine sa intelegi cum reactionezi la diversi factori decalnsatori si sa inveti tehnici de management al stresului.
Afla care sunt cei mai comuni factori de stres.
Stres bun vs. stres rau
Cu totii suntem familiarizati cu manifestarile stresului: un ritm cardiac alert, palme transpirate sau gol in stomac. In cazul stresului acut, care este de scurta durata, odata ce ai identificat si eliminat stimulul care provoaca aceste manifestari, stresul dispare.
Stresul este o reactie naturala si normala si in parametrii normali este benefic. In situatii limita, stresul este un raspuns sanatos al organismului, care te poate salva din fata unei situatii cu potential de pericol.
Stresul devine nociv cand te confrunti cu schimbari sau provocari in mod constant, fara perioade de repaus intre factorii declansatori de stres. In astfel de situatii, ne confruntam cu un stres cronic, care poate duce la tulburari emotionale, neliniste, efort fizic si psihic permanent, care in timp, se pot transforma in afectiuni cardiovasculare, endocrine sau psihice.
Impactul stresului cronic asupra creierului
La nivelul creierului, stresul se manifesta prin eliberarea unui surplus de cortizol, cunoscut si ca hormonul stresului, care daca ramane prea mult in sange, poate provoca leziuni ale vaselor de sange, scaderea imunitatii, imbatranirea prematura a celulelor sau micsorarea creierului.
Zonele din creier afectate cu precadere sunt hipocampul, care joaca un rol important in procesul de invatare si memorare si cortexul prefrontal, responsabil cu formarea gandurilor si reglarea emotiilor. Daca persista, stresul poate schimba fiziologia creierului. Se manifesta ca o reactie in lant, in care amigdala, zona din creier care proceseaza emotiile, trimite un semnal de alarma hipotalamusului, pe care acesta il trimite prin sistemul nervos central si celorlalte organe.
Cand esti stresat, cele mai frecvente stari pe care le experimentezi sunt:
- Blocaje de gandire
- Deficit de atentie
- Lipsa de concentrare
- Scaderea creativitatii
- Pierderi de memorie
- In situatii mai severe, poate provoca accident vascular cerebral sau depresie
Cum ne eliberam de stres?
Primul pas spre eliminarea stresului cronic din viata ta este identificarea si monitorizarea factorilor declansatori. Mai departe, poti sa:
- Faci exercitii fizice. Fie ca esti pasionat de plimbarile lungi in natura sau esti adeptul unui program mai intes de sala, activitatea fizica scade nivelul de cortizon eliberat.
- Incerci metode de calmare a mintii, precum meditatia
Sa dormi mai bine. Somnul te ajuta sa tii sub control cantitatea de hormoni de stres eliberati - Sa adopti o dieta alimentara sanatoasa
- Sa-ti faci timp pentru a practica activitati de relaxare
- Sa elimini sau sa minimalizezi factorii de stres
Stresul poate fi provocat de probleme financiare, tensiuni la locul de munca sau probleme de cuplu. In momentul in care sesizezi ca o situatie iti provoaca neplacere si disconfort psihic, ia masuri si nu lasa stresul sa devina parte din viata ta.
Daca simptomele nu dispar, este cazul sa-ti faci o programare la doctor. Pe baza interviului clinic, acesta va identifica factorul declansator si iti va recomanda cea mai buna forma de terapie pentru tine.
Nu trai cu tensiune si incordare si nu lasa stresul sa-ti afecteze calitatea vietii. Afla cu ajutorul medicului ce te nemultumeste in viata ta de zi cu zi si-ti provoaca stari de stres.