Depresia in boala Parkinson

Cand un pacient afla ca sufera de boala Parkinson, este firesc ca depresia si anxietatea sa isi faca aparitia. Se estimeaza ca aproximativ o treime din pacientii cu Parkinson sufera si de depresie, iar uneori simptomele acesteia apar uneori chiar inaintea celor fizice. In ultimul deceniu insa, aspectele mentale ale acestei boli au fost intens studiate si rezultatul a fost o intelegere mult mai buna a modurilor prin care un pacient isi poate imbunatati calitatea vietii.

Cum afecteaza depresia pacientii cu Parkinson

Depresia asociata bolii Parkinson este cauzata mai degraba de schimbarile chimice la nivelul creierului ce apar odata cu instalarea bolii neurologice, iar alteori este consecinta gandului ca va trai cu o afectiune cronica. Deseori simptomele depresiei nu sunt observate ca atare, o parte din ele fiind comune cu cele fizice cauzate de boala.

Simptome depresie

  • O stare mentala nefavorabila si un moral scazut pe parcursul intregii zile, constant timp de mai multe saptamani;

  • Ganduri suicidare;

  • Ganduri pesimiste legate de viitor, de lume in general si de propria persoana;

  • Trezitul foarte devreme dimineata, daca acesta nu era deja un obicei.

De asemenea, depresia poate, in unele cazuri, sa inrautateasca simptome ale bolii ce nu au aparent nicio legatura cu starea mentala. Afectate pot fi si anumite elemente ale tratamentului pentru Parkinson, precum exercitiile fizice sau interactiunile sociale.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Cum poate fi prevenita sau ameliorata depresia la pacientii cu Parkinson

Desi stari de depresie sau anxietate pot fi reactii normale la un pacient in urma aflarii vestii ca sufera de o boala grava, instalarea depresiei cronice are potentialul de a fi cel putin la fel de grava ca boala in sine. Primul pas este o discutie cu un medic psihiatru sau cu un psihoterapeut, iar acesta are principala datorie de a face pacientul sa inteleaga ca starile de depresie si anxietate cu care se confrunta sunt efecte firesti, ce nu tin de propria persoana, pentru care nu este cazul sa se invinovateasca.

Un rol crucial il au familia si prietenii persoanei ce se confrunta cu boala. Persoanele ce cunosc bine pacientul pot identifica schimbari in comportamentul acestuia si simptome ale depresiei uneori mai bine decat doctorul, sau chiar decat insusi pacientul. In acest caz, este foarte util ca persoana care identifica semne de depresie la pacientul cu boala Parkinson, sa semnaleze medicului aceasta suspiciune tocmai in ideea de a-i imbunatati pacientului calitatea vietii. De asemenea, cei din jurul persoanei diagnosticate cu Parkinson trebuie sa il ajute sa isi pastreze pasiunile si obiceiurile ce ii aduceau bucurie inaintea instalarii bolii, acestea fiind foarte importante in alungarea depresiei.

Tratament depresie

Doctorul poate insa sa prescrie un tratament cu medicamente antidepresive, pentru a echilibra chimic creierul pacientului. O abordare medicala paralela cu efecte semnificative in lupta cu depresia este si psihoterapia. Remedii alternative demne de luat in calcul sunt tehnicile de relaxare, masajul, acupunctura, meditatia sau terapia prin muzica.

In concluzie, desi depresia este o consecinta nefericita a unei boli foarte serioase, printr-o combinatie de tratament prescris de medic si sustinere din partea celor apropiati, pacientii ce sufera de boala Parkinson pot gasi forta de a depasi sau de a se adapta la impedimentele aferente bolii astfel incat sa se bucure de o viata cat mai aproape de normal.

Specialistii Neuroaxis sunt pregatiti sa va consilieze si sa va ofere suport in astfel de situatii. 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up