Exercitii fizice pentru boala Parkinson

Exercitii fizice pentru boala Parkinson reprezinta un set de recomandari pentru pacientii diagnosticati cu boala Parkinson din partea medicului neurolog. Scopul lor este acela de a-i ajuta pe pacientii aflati in stadiile initiale ale bolii sa-si activeze circuitele motorii si sa creeze noi conexiuni neuronale care impiedica agravarea bolii. Exercitii fizice pentru boala Parkinson ajuta prin intarzierea sau reducerea simptomelor motorii si non- motorii.

Articol scris de Dr. Bianca Nițu 

Ce este boala Parkinson?

Boala Parkinson este o afectiune neurodegenerativa progresiva, care afecteaza zonele sistemului nervos responsabile de miscare dar si componenta periferica a sistemului nervos vegetativ si alte structuri non-neuronale ale sistemului nervos central. La nivel mondial, se estimeaza ca exista mai mult de 10 milioane de persoane diagnosticate cu Parkinson, iar in Romania, datele arata ca exista in jur de 70. 000 de pacienti.

Ce se intampla in creier cand ai Parkinson?

In boala Parkinson apare o pierdere a neuronilor dopaminergici. Cu toate acestea, exista un decalaj intre momentul in care incepe pierderea neuronilor si momentul in care apar simptomele motorii (lentoare in miscare, tremor, rigiditate, etc). Motivul pentru care persoanele cu boala Parkinson nu prezinta simptome inca de la inceput se datoreaza capacitatii creierului de a compensa pierderea neuronilor dopaminici prin adaptare. De fapt, creierul se modeleaza de-a lungul vietii ca raspuns la experienta.  Oamenii de stiinta numesc aceasta capacitate de a schimba si compensa „neuroplasticitatea dependenta de experienta”.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Exercitii fizice pentru boala Parkinson: cum ajuta?

Un pacient, cand face exercitii fizice pentru boala Parkinson isi activeaza circuitele motorii care utilizeaza dopamina. In cazul bolii Parkinson, chiar daca exista un nivel mai scazut de dopamina, creierul raspunde la activitate si uneori gaseste noi modalitati de a rezolva provocarile de invatare motorie, creand noi cai si conexiuni. 

La fel ca sportivii de performanta, pacientii din stadiile initiale ale bolii Parkinson au nevoie de un antrenor personal pentru a gasi programul de exercitii adecvat, impreuna cu medicul neurolog si kinetoterapeut. 

Cand faceti exercitii fizice pentru boala Parkinson intarziati debutul bolii, iar in cazul in care exista deja un diagnostic, acestea determina o progresie lenta a afectiunii. Recomandam ca persoanele cu boala Parkinson, in special cele cu debut tanar sau cele aflate in stadii incipiente, sa faca efort cu intensitate cat mai mare si pentru un timp cat mai indelungat, deoarece intensitatea mai mare poate avea beneficii mai mari. De asemenea, este importanta si complexitatea exercitiului. Atunci cand faci exercitii fizice pentru boala Parkinson, unul dintre scopuri este ca exercitiile sa fie privite ca o „modalitate de invatare”, mai degraba decat sa faci mereu acelasi lucru. Dobandirea de noi abilitati, precum incercarea unui stil de dans, luarea unei lectii de yoga, tenis sau box, tinteste anumite conexiuni din creier, imbunatatind sanatatea creierului.

Cateva exemple de exercitii fizice pentru boala Parkinson

Exercitii de stretching (intindere)

Exercitii aerobice (mersul rapid, alergarea, mersul pe bicicleta)

Exercitii pentru dezvoltarea si mentinerea fortei musculare

Exercitii care se concentreaza pe echilibru si controlul miscarilor fine, in special a mainilor

Datorita naturii multidimensionale a bolii Parkinson, fiecare pacient are nevoie de un management individualizat, un program oferit de mai multi profesionisti din diferite discipline, coordonat de medicul neurolog specializat in tulburari de miscare. Un prim pas in acest sens il constituie consultatia neurologica la Neuroaxis!

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up