Un pacient, cand face exercitii fizice pentru boala Parkinson isi activeaza circuitele motorii care utilizeaza dopamina. In cazul bolii Parkinson, chiar daca exista un nivel mai scazut de dopamina, creierul raspunde la activitate si uneori gaseste noi modalitati de a rezolva provocarile de invatare motorie, creand noi cai si conexiuni.
La fel ca sportivii de performanta, pacientii din stadiile initiale ale bolii Parkinson au nevoie de un antrenor personal pentru a gasi programul de exercitii adecvat, impreuna cu medicul neurolog si kinetoterapeut.
Cand faceti exercitii fizice pentru boala Parkinson intarziati debutul bolii, iar in cazul in care exista deja un diagnostic, acestea determina o progresie lenta a afectiunii. Recomandam ca persoanele cu boala Parkinson, in special cele cu debut tanar sau cele aflate in stadii incipiente, sa faca efort cu intensitate cat mai mare si pentru un timp cat mai indelungat, deoarece intensitatea mai mare poate avea beneficii mai mari. De asemenea, este importanta si complexitatea exercitiului. Atunci cand faci exercitii fizice pentru boala Parkinson, unul dintre scopuri este ca exercitiile sa fie privite ca o „modalitate de invatare”, mai degraba decat sa faci mereu acelasi lucru. Dobandirea de noi abilitati, precum incercarea unui stil de dans, luarea unei lectii de yoga, tenis sau box, tinteste anumite conexiuni din creier, imbunatatind sanatatea creierului.