Doctor psihiatru – cand ai nevoie de un consult?

Autor: Dr. Catalina Hogea

Despre autor

Un doctor psihiatru este un medic care este specializat in sanatatea mintala, diagnosticarea, tratamentul si preventia tulburarilor psihice, emotionale si comportamentale. Psihiatrii sunt calificati pentru a evalua atat aspectele mentale, cat si cele fizice ale acestor tulburari.

Activitatea unui doctor psihiatru

Activitatea pe care o desfasoara un doctor psihiatru include evaluarea simptomelor psihice si fizice ale unei afectiuni, care duc la un diagnostic si crearea unui plan de tratament si recuperare pentru pacientii pe care ii urmareste.

In cadrul activitatii sale, un doctor psihiatru, pe langa diagnosticarea tulburarilor psihiatrice poate sa ofere:

  • Sfaturi legate de tulburarile mintale de lunga durata
  • Sa consilieze pacientii, partenerii sau familia acestora
  • O a doua opinie in cazurile gestionate de alti colegi
  • Un aviz psihiatric atunci cand pacientii, familia sau autoritatile il cer
  • Trimiteri catre specialisti din alte domenii medicale
event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Ce trateaza un doctor psihiatru?

Un doctor psihiatru intelege relatia complexa dintre bolile mintale, afectiunile fizice, fondul genetic si istoricul medical pentru a diagnostica un pacient si a lucra alaturi de acesta pentru identificarea formelor optime de tratament si recuperare. Printre cele mai comune afectiuni pe care un doctor psihiatru le trateaza se numara:

Depresia

Persoanele cu depresie au de obicei o multime de ganduri negative si sentimente de vinovatie. Aceste simptome sunt adesea asociate cu lipsa increderii in sine, iritabilitate, nervozitate sau irascibilitate.

Tulburarea de anxietate generalizata

O persoana cu tulburare de anxietate generalizata are  probleme legate de gestionarea insecuritatilor si poate fi usor iritabila. Aceasta afectiune poate duce la probleme cu concentrarea sau somnul.

Sindromul de stres post-traumatic

Unul dintre cele mai frecvente simptome ale acestei afectiuni este reprezentat de retrairea unor evenimente traumatizante. De asemenea, pot exista reactii fizice, cum ar fi tremuratul si transpiratia.

Tulburari disociative

Aceste afectiuni sunt tulburari psihologice care implica o disociere sau intrerupere in aspecte ale constiintei, inclusiv identitatea si memoria.

Tulburari de alimentatie

Aceste afectiuni sunt caracterizate de preocupari obsesive legate de greutate si modele de alimentatie perturbatoare care au un impact negativ asupra sanatatii fizice si mentale.

Dependentele

In aceasta categorie intra consumul de substante, dar si anumite comportamente, toate acestea avand in comun efectele negative asupra sanatatii fizice, psihice si interactiunilor sociale ale persoanei afectate.

Schizofrenia

Aceasta afectiune cronica afecteaza modul in care o persoana gandeste sau actioneaza, in acest caz un doctor psihiatru trebuie sa ofere ingrijiri de lunga durata.

Ce presupune o consultatie de psihiatrie?

Un consult cu un doctor psihiatru poate fi un eveniment stresant. Pe de o parte, pacientii se pot simti intimidati in fata perspectivei unui diagnostic psihiatric, iar pe de alta parte, o vizita la un astfel de specialist este inca afectata de stigma sociala legata de sanatatea mintala. 

In timpul unei evaluari psihiatrice, doctorul psihiatru va vorbi cu tine despre simptomele, ingrijorarile si starea ta generala de sanatate. Acest lucru il va ajuta sa-si faca o idee mai buna despre nevoile tale legate de sanatatea mintala. Astfel va putea sa determine posibilele cauze ale problemelor emotionale si ce tratament poate fi recomandat.

Daca este prima consultatie de psihiatrie, un doctor psihiatru iti poate cere sa:

  • Raspunzi la intrebari legate de consumul de medicamente sau substante interzise
  • Ii oferi detalii legate de istoricul medical sau familial
  • Faci un test psihiatric care poate viza memoria sau alte functii cognitive

Plecand de la informatiile pe care i le oferi si simptomele pe care le prezinti, un doctor psihiatru va putea sa iti faca o serie de recomandari legate de stilul de viata, sa prescrie anumite medicamente si/sau terapii, sa te trimita la un specialist din alt domeniu sau iti recomanda unele teste specifice care sa il ajute in procesul de diagnosticare.

„Stilul nostru de viata ne face vulnerabili in fata stresului, problemelor emotionale sau de adaptare. Desi astfel de probleme pot fi coplesitoare pentru fiecare dintre noi, adevarul este ca nu suntem singuri si putem apela la ajutorul unui specialist. La Neuroaxis poti avea parte de consultatii de specialitate si servicii de consiliere adaptate nevoilor tale”- Dr. Catalina Hogea, medic specialist psihiatrie. 

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Cand ai nevoie de un consult la un doctor psihiatru?

Vizita la un medic psihiatru poate fi utila in ceea ce priveste tinerea sub control a unor tulburari deja diagnosticate sau identificarea timpurie a unor afectiuni care fie au fost trecute cu vederea, fie au aparut recent. Exista o gama larga de simptome care ar trebui sa te faca sa apelezi la un doctor psihiatru, iar dintre acestea cele mai comune sunt:

  • Probleme de ajustare dupa schimbari majore de viata 
  • Stres
  • Anxietate, ingrijorare constanta sau frica
  • Stari de depresie prelungite 
  • Ganduri sinucigase
  • Ganduri legate de ranirea propriei persoane sau a celor din jur
  • Probleme legate de somn sau relaxare
  • Ganduri negative
  • Halucinatii
  • Excesul de alcool sau alte substante
  • Probleme de alimentatie

De ce sa nu-ti fie frica de doctorul psihiatru?

Frica de a sta de vorba cu un doctor psihiatru isi are radacinile in modul in care un astfel de act ar putea fi perceput de cei din jur, dar chiar si de propria persoana. Este posibil sa crezi ca a apela la un medic psihiatru te poate face sa pari o persoana slaba sau care are probleme. In unele cazuri s-ar putea ca un consult sa duca la identificarea unor probleme, dar acesta poate fi primul pas catre vindecare.

In ciuda stigmei sociale, sanatatea psihicului este la fel de importanta ca sanatatea fizica si ar trebui sa acordam atentia cuvenita acesteia. Pe langa bunastarea propriei persoane, atunci cand apelezi la un doctor psihiatru trebuie sa iei in calcul si efectul pozitiv pe care terapiile prescrise de acesta il are asupra relatiei cu familia, prietenii si cu toti cei cu care interactionezi.

Daca iti faci griji pentru sanatatea psihicului tau, specialistii nostri iti stau la dispozitie. Programeaza-ti un consult de psihiatrie la clinica Neuroaxis!

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up