Un consult cu un doctor psihiatru poate fi un eveniment stresant. Pe de o parte, pacientii se pot simti intimidati in fata perspectivei unui diagnostic psihiatric, iar pe de alta parte, o vizita la un astfel de specialist este inca afectata de stigma sociala legata de sanatatea mintala.
In timpul unei evaluari psihiatrice, doctorul psihiatru va vorbi cu tine despre simptomele, ingrijorarile si starea ta generala de sanatate. Acest lucru il va ajuta sa-si faca o idee mai buna despre nevoile tale legate de sanatatea mintala. Astfel va putea sa determine posibilele cauze ale problemelor emotionale si ce tratament poate fi recomandat.
Daca este prima consultatie de psihiatrie, un doctor psihiatru iti poate cere sa:
- Raspunzi la intrebari legate de consumul de medicamente sau substante interzise
- Ii oferi detalii legate de istoricul medical sau familial
- Faci un test psihiatric care poate viza memoria sau alte functii cognitive
Plecand de la informatiile pe care i le oferi si simptomele pe care le prezinti, un doctor psihiatru va putea sa iti faca o serie de recomandari legate de stilul de viata, sa prescrie anumite medicamente si/sau terapii, sa te trimita la un specialist din alt domeniu sau iti recomanda unele teste specifice care sa il ajute in procesul de diagnosticare.
„Stilul nostru de viata ne face vulnerabili in fata stresului, problemelor emotionale sau de adaptare. Desi astfel de probleme pot fi coplesitoare pentru fiecare dintre noi, adevarul este ca nu suntem singuri si putem apela la ajutorul unui specialist. La Neuroaxis poti avea parte de consultatii de specialitate si servicii de consiliere adaptate nevoilor tale”- Dr. Catalina Hogea, medic specialist psihiatrie.