De ce sa faci un test de inteligenta emotionala

“Am facut foarte multe teste de inteligenta si a reiesit ca am un IQ mare, potrivit pentru domeniul unde lucrez. Si totusi nu reusesc sa ma inteleg bine cu colegii si sefii mei. Parca suntem intr-o relatie care nu functioneaza.”, Andrei

“Ne certam tot timpul, fiecare ia lucrurile personal, irascibilitatea este ca la ea acasa aproape in fiecare zi. Simt ca nu sunt inteles cum ar trebui si nici eu nu reusesc sa ii inteleg. Consider ca sunt intr-atat de destept incat sa fac fata stresului si suficient de capabil incat sa ii inteleg pe cei din jurul meu, insa realitatea imi spune cu totul altceva. Nu stiu daca problema este la mine sau la ceilalti.” – Marius

Toti am auzit si ne-am facut macar pe internet un test de inteligenta sau, altfel spus, ne-am masurat IQ-ul. Si, de multe ori, ne-am minunat cand am vazut ca oameni cu IQ mare au putin succes in viata, putini prieteni si se adapteaza greu schimbarilor din viata lor. Totusi, un simplu test ar putea arata ce le lipseste. Un test de inteligenta emotionala – EQ. Un test pe care il poate face oricine dupa 17 ani.

Pentru majoritatea dintre noi, inteligenta emotionala (EQ) este mai importanta inteligenta academica (IQ) in atingerea succesului in viata si in cariera. In ceea ce ne priveste ca indivizi, succesul nostru si succesul profesiei depind, in prezent, de capacitatea noastra de a citi semnalele altor persoane si de a actiona in mod corespunzator la acestea.

Fiecare dintre noi trebuie sa dezvolte abilitatile mature ale inteligentei emotionale necesare pentru a intelege, empatiza si negocia mai bine cu ceilalti oameni. In caz contrar, succesul va ramane doar la stadiul de dorinta.

Potrivit specialistilor, abilitatile recunoscute inteligentei emotionale se impart in cinci mari categorii:

  • constientizarea de sine;
  • autoreglarea;
  • motivarea;
  • empatia;
  • abilitatile sociale.

Constientizarea de sine reprezinta abilitatea de a recunoaste o emotie, fiind totodata cheia pentru EQ. Evaluarea emotiilor reprezinta puterea de gestionarea a acestora. Elementele principale ale constiintei de sine sunt:

  • sensibilizarea emotionala – abilitatea ta de a recunoaste propriile emotii si efectele lor;
  • incredere in sine – siguranta cu privire la valorile si capacitatile proprii.

Autoreglarea. Multe persoane au, adesea, prea putin control asupra experientei emotiilor. Cateva dintre tehnicile de atenuare a emotiilor negative includ reformarea unei situatii intr-o lumina mai pozitiva, o lunga plimbare si meditatie sau rugaciune. Autoreglementarea implica:

  • autocontrol – gestionarea impulsurilor disruptive;
  • incredere – mentinerea standardelor de onestitate si integritate;
  • constiinciozitate – asumarea responsabilitatii pentru propria performanta;
  • adaptabilitate;
  • inovatie – fiind deschis ideilor noi.

Motivarea. Orice realizare necesita obiective clare si o atitudine pozitiva, chiar daca, uneori, predispozitia nu este totdeauna cea prielnica. Efortul si practica pot transforma gandirea negativa intr-una pozitiva.

Motivarea este formata din:

  • performanta – dorinta constanta de a imbunatati sau de a indeplini un standard de excelenta;
  • angajament – alinierea la obiectivele grupului sau organizatiei;
  • initiativa;
  • optimism – urmarirea obiectivelor persistente, in ciuda obstacolelor si esecurilor.

Empatia. Abilitatea de a recunoaste modul in care oamenii se simt este important pentru succesul in viata si cariera. Cu cat sunteti mai priceputi la constientizarea sentimentelor din spatele celorlalti, cu atat mai bine puteti controla semnalele pe care le trimiteti. O persoana empatica exceleaza la:

  • orientare – anticiparea, recunoasterea si satisfacerea nevoilor;
  • dezvoltarea altora;
  • folosirea diversitatii – cultivarea oportunitatilor prin diverse persoane;
  • constiinta politica – citirea curentilor emotionali si relatiilor de putere ale unui grup;
  • intelegerea altora – deosebirea sentimentelor din spatele nevoilor si dorintelor celorlalti.

Abilitatile sociale. Dezvoltarea abilitatilor interpersonale bune echivaleaza cu succesul atat in viata, cat si cariera. In lumea de astazi mereu conectata, toata lumea are acces imediat la cunostinte tehnice. Astfel, “abilitatile oamenilor” sunt si mai importante acum pentru ca este necesar un EQ inalt pentru a intelege, a empatiza si a negocia mai bine cu ceilalti.

Printre abilitatile cele mai utile sunt:

  • influenta – imbunatatirea tacticii eficiente de persuasiune;
  • comunicare – trimiterea mesajelor clare;
  • conducere – inspirarea si ghidarea oamenilor si a grupurilor de oameni;
  • schimbarea – initierea sau gestionarea schimbarii;
  • managementul conflictelor – intelegerea, negocierea si solutionarea dezacordurilor in diverse situatii;
  • construirea obligatiilor – ingrijirea relatiilor;
  • colaborarea si cooperarea – lucratul cu altii spre obiectivele comune;
  • capacitatile echipei – crearea sinergiei de grup in urmarirea obiectivelor colective.

Dupa cum se poate observa, nu numai IQ-ul este important, ci si EQ-ul. Practic, EQ-ul reprezinta nivelul capacitatii fiecaruia de a intelege alte persoane, ce le motiveaza si cum sa lucreze in mod cooperativ cu ele, potrivit lui Howard Gardner, teoreticianul influent al Harvard. Motiv pentru care, ceea ce ajuta la evaluarea capacitatii fiecaruia de a identifica emotiile este testul de inteligenta emotionala.

“Testul este aplicat si interpretat de un psiholog acreditat atat in psihologie organizationala, cat si in psihologie clinica. Raportul de evaluare este complex si ofera directii clare de dezvoltare, relevand atat punctele forte cat si cele slabe ale persoanei.”, Monica Bolocan, psiholog Neuroaxis.

Prin urmare, testul de inteligenta emotionala evalueaza capacitatea persoanei respective de a identifica emotiile celorlalti, de a utiliza emotiile pentru a facilita gandirea, de a intelege semnificatiile emotionale, dar si capacitatea de a gestiona emotiile.

Ce reprezinta raspunsurile oferite la testul de inteligenta emotionala?

“Raspunsurile la testul de inteligenta emotionala reprezinta aptitudini propriu-zise de a rezolva probleme emotionale in viata de zi cu zi, fiind o masura obiectiva a capacitatii de functionare emotionala a persoanei. Acest lucru inseamna ca scorurile sunt relativ independente de conceptia de sine si starea emotionala a persoanei evaluate.”, Monica Bolocan, psiholog Neuroaxis.

Cat dureaza un test de inteligenta emotionala?

Aplicarea testului dureaza aproximativ 50 de minute si se aplica incepand cu varsta de 17 ani. Rezultatul, concretizat intr-un raport, necesita doua-trei zile pentru a fi oferit.

Este nevoie de trimitere de la un specialist pentru a face un asemenea test?

Nu este nevoie de trimitere de la un specialist, fie el si medic de familie, pentru a solicita acest test. Oricine este interesat in evaluarea propriei inteligente emotionale poate solicita direct efectuarea acestui test. Testul de inteligenta emotionala ofera informatii valoroase intr-o multitudine de contexte, printre care mediile organizational, educational, clinic si medical.

Ce secrete mai ascunde testul de inteligenta emotionala?

“Pe langa evaluarea separata a abilitatilor emotionale descrise mai sus (perceperea emotiilor, intelegerea emotiiilor, gestionarea emotiilor, facilitarea gandirii), testul ofera si trei scoruri de IQ emotional, mai exact:

  • coeficientul de inteligenta emotionala total, care reprezinta indicatorul inteligentei emotionale totale a persoanei evaluate;
  • coeficientul de inteligenta emotionala experientiala (aptitudinea persoanei evaluate de a percepe informatii emotionale si de a le utiliza pentru a facilita procesul de gandire);
  • coeficientul de inteligenta emotionala strategica (aptitudinea persoanei evaluate de a intelege informatiile si de a le utiliza strategic pentru planificare si management personal).”, Monica Bolocan, psiholog Neuroaxis.

Cat costa testul de inteligenta emotionala la Neuroaxis?

Costul total este de 350 lei, acesta incluzand sesiunea de evaluare si intocmirea raportului.

Testul de inteligenta emotionala este recomandat angajatilor unor companii?

“Fiind un test consacrat, este frecvent utilizat de psihologi din toata lumea, atat in mediul organizational, cat si pentru consiliere, in vederea dezvoltarii personale sau in scop psihoterapeutic. Spre exemplu, pentru a intelege dificultatile de relationare sociala ale unei persoane. O persoana aflata intr-o functie de conducere poate gasi acest test extrem de util pentru a o ajuta sa relationeze mai bine cu oamenii pe care ii coordoneaza. Sau, daca activitatea profesionala solicita abilitati de negociere, influentare, comunicare, relationare cu clientii, atunci testul este o buna masura a potrivirii unei persoane cu aceste cerinte.”, Monica Bolocan, psiholog Neuroaxis.

Care este traseul pacientului in clinica Neuroaxis?

Primul pas consta in sunatul la receptie si cerutul unei programari pentru testul de inteligenta emotionala, apoi totul va fi coordonat de un medic specialist.

Foarte important este ca in ziua testarii pacientul sa fie odihnit, sa nu fi consumat in ziua anterioara alcool sau alte substanta de natura sa afecteze performanta cognitiva si concentrarea (inclusiv medicamente) si sa aiba o stare de sanatate buna.


Last Updated on February 21, 2020

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up