Cum iesim din auto-izolare? Exercitii de stimulare mintala pentru orice zi

Traversam ultima saptamana din perioada starii de urgenta si de auto-izolare. Dupa 2 luni de auto-izolare, ne vom putea relua activitatile exterioare si vom putea iesi din casa. Daca momentul in care s-a impus izolarea la domiciliu a reprezentat o ruptura brusca, pentru iesirea din izolare ne putem pregati, pentru a nu fi bulversati.

Pentru perioada de izolare, clinica Neuroaxis, cu ajutorul medicilor sai, a pregatit un e-book pentru a va ajuta sa descoperiti noi moduri de a stimula activitatea intelectuala si creativitatea si de a mentine un tonus bun. Unele din exercitiile propuse pentru izolare pot fi mentinute si dupa, pentru a stimula in continuare creierul.

Cum facem tranzitia de la izolare la ridicarea restrictiilor?

Chiar daca vom putea iesi din casa fara sa fim nevoiti sa declaram unde mergem si fara sa avem nevoie de un motiv precum mers la munca, iesit la cumparaturi sau urgente medicale, lucrurile nu vor reveni la normalitatea pe care am lasat-o in luna martie. Recomandarile autoritatilor sunt in continuare in directia preventiei contaminarii cu noul coronavirus, ceea ce inseamna ca va
trebui sa respectam o serie de reguli de distantare sociala si dupa ridicarea starii de urgenta.

“Oamenii sunt fiinte sociale, iar legaturile sociale pe care acestia le formeaza stau la baza societatii si a evolutiei. Oamenii sunt dependenti unii de altii si au nevoie de relatii interumane in procesul de dezvoltare” - Dr. Dan Mitrea, fondator clinica Neuroaxis.
Dr.Dan Mitrea
Fondator clinica Neuroaxis.

Prin urmare, este important sa iesim din auto-izolare in mod responsabil, respectand recomandarile de sanatate publica si bucurandu-ne de lucrurile pe care le recuperam, precum socializarea offline cu anumite limitari.

Ce am invatat despre noi in auto-izolare?

Pentru cei care au respectat auto-izolarea si au stat in casa timp de 2 luni a devenit evident faptul ca pentru a rezista intre 4 pereti, creierul are nevoie de stimulare. Fie ca ati avut timp sa va ocupati de activitati pana acum amanate, precum repararea unor lucruri prin casa, evaluarea si sortarea garderobei sau reamenajarea locuintei sau ati descoperit noi activitati cu care sa va ocupati timpul, important este ca mintea si creierul au ramas alerte.


Daca ati descoperit cu ajutorul cursurilor sau workshopurilor online o noua pasiune sau interes, puteti sa continuati si de acum in colo.

Daca v-ati creat noi obiceiuri in timpul izolarii, precum citit, meditat, jucat jocuri de stimulare intelectuala, incercati sa le mentineti si mai departe.

Activitati din auto-izolare pe care le putem mentine si dupa

Pe langa faptul ca ne ocupa in mod productiv timpul, exemplele de mai jos au si beneficii cognitive.

Cititul in timpul liber, in afara faptului ca este o activitate placuta si care ne poate creste nivelul de cultura generala sau ne poate invata o abilitate noua, prezinta dovezi ca ar putea sa creasca functiile cognitive.

Un studiu realizat pe un grup de control format din 124 de voluntari a demonstrat faptul ca stimularea mintala zilnica poate imbunatati functiile cognitive.

Integramele si puzzle-urile de numere au fost studiate in special pe populatia varstnica. Studiile arata ca varstnicii care folosesc mai des integrame sau puzzle-uri de numere prezinta unele functii cognitive mai bune decat cei care practica mai rar aceste activitati.

Pentru oamenii care prefera metode mai futuriste de a-si petrece timpul, precum jocurile online, exista studii care arata ca unele jocuri online de “antrenament” cognitiv pot sa creasca unele performante ale creierului.

Indiferent daca ati descoperit aceste exercitii in perioada de auto-izolare sau sunteti dispusi sa le testati acum, important este sa aveti grija de sanatatea mintala. Specialistii de la clinica Neuroaxis va stau la dispozitie pentru a va ghida.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up